OPREZ

Mislite da lopovi ulaze u domove samo usred noći? Iznenadit ćete se kad saznate u koje doba najčešće provaljuju

 /SHUTTERSTOCK

"Nepoznati lopov provalio je usred dana u čak tri stana u Novom Zagrebu. Provale su bile od 7.30 sati do 16.30 sati. Materijalna šteta nije utvrđena, ali se procjenjuje da je veća".

"Između 9.15 i 18 sati nepoznati lopov razbio je prozor na kući u Susedgradu te ukrao novac i nakit vrijedan više od 9000 eura".

"U subotu, između 10 i 15 sati u Hlapičini, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, vlasništvo 75-godišnjakinje, odakle je ukrao novac i druge predmete. Materijalnu štetu vlasnica je procijenila na više stotina eura".

Ovakvih i sličnih policijskih izvještaja možete pronaći na stotine, ali obratite pažnju na vrijeme provala. Naime, iako svi nekako mislimo da su naši stanovi i kuće na meti provalnika u kasnim noćnim satima, čini se da lopovi često ne biraju ni vrijeme, ni mjesto. Prema podacima američke tvrtke ADT, koja pruža komercijalne sigurnosne sustave i usluge, većina provala događa se tijekom dana, i to između 10 i 15 sati.

Razlog je zapravo prilično logičan: u to doba većina vlasnika stanova i kuća nalazi se na poslu. Naime, lopovi uglavnom ne žele naletjeti na vlasnike, što bi dodatno zakompliciralo njihove podle planove i možda povećalo težinu njihovih zločina.

Kako bi vaš dom bio siguran dok vi radite, uložite u protuprovalna vrata i sigurnosna rješenja, od videonadzora i alarma do sustava za upravanje domom koji, među ostalim, nudi razne opcije poput paljenja i gašenja svjetla te podizanja i spuštanja roleta, što će ostaviti dojam da su ukućani doma. Ako si to ne možete priušititi, postoje i drugi načini kako odbiti provalnika. Primjerice, pri izlasku ostavite svjetlo ili TV upaljen, što će ostavljati dojam da su ukućani doma, i nikako na društvenim mrežama ne objavljujte lokaciju uz prikaz stvarnog vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:13