OPREZ!

Limun i ocat svestrani su sastojci za čišćenje doma, ali jedan će materijal nepovratno uništiti

 /SHUTTERSTOCK

Mramor, divan prirodni kamen poznat po svojoj izdržljivosti i elegantnom izgledu, čest je izbor pri opremanju stambenih prostora u kojima je imperativ postići luksuzni dojam, no njegovo održavanje nije nimalo luksuzno. Svi koji ga imaju u svojem domu, znaju o čemu pričamo.

Riječ je o materijalu koji je sklon upijanju tekućina i mrlja, pa svako piće, a među njima čak i voda - posebice ona tvrda i u prekomjernoj količini - može uzrokovati promjenu boje i oštećenja. A ne trebamo ni spominjati ostatke hrane, ulja, tinte ili laka za nokte... Ali ako brzo reagirate odgovarajućim tehnikama čišćenja, moguće je ukloniti mrlje bez oštećenja.

image
/SHUTTERSTOCK

Iako je vrijeme od presudne važnosti pri uklanjanju mrlja s mramora, važno je ne žuriti s bilo kojim sredstvom za čišćenje i bilo kojom tehnikom čišćenja. Dok su blagi sapun za suđe i voda obično dobri za redovito održavanje, valja slijediti nekoliko preporuka.

Baš kao kada se bavite tepisima, namještajem, pa čak i rubljem, vaš pristup čišćenju mramora trebao bi biti određen samom mrljom i koliko duboko je već ušla u sam materijal. Nikada nemojte koristiti abrazivna i kisela sredstva za čišćenje.

"Iako su neki kućanski sastojci poput limuna i octa, ili izbjeljivača, izvrsni u čišćenju doma, ali mogu oštetiti mramor", upozorila je Kathy Cohoon iz tvrtke Two Maids, piše Southern Living.

Prema The Marble Doctoru, servisu za restauraciju, specijaliziranom za prirodni kamen, sa sjedištem u Virginiji, tri su glavne vrste mrlja koje zahtijevaju različite pristupe: organske mrlje od hrane, pića i prirodnih boja trebaju oksidirajuća sredstva, poput vodikovog peroksida; mrlje na bazi ulja, kao što su ulja za kuhanje, masnoće i losioni, zahtijevaju nešto upijajuće da ih izvuče, poput sode bikarbone; dok anorganske mrlje poput tinte, laka za nokte ili otiska čaša i šalica, trebaju kemijsko čišćenju u borbi protiv promjene boje, poput nekoliko kapi amonijaka pomiješanog s vodikovim peroksidom.

Možda zvuči jednostavno, ali nije tako. Krenimo redom.

Mrlje s mramora mogu se ukloniti gustom pastom, obično napravljenom od sode bikarbone i vode. Kada se nanese i ostavi da se stvrdne, obično će izvući mrlju iz mramora na neabrazivan način. Za organske mrlje ili mrlje na bazi ulja potrebno je u maloj zdjelici pomiješati žlicu sode bikarbone s nekoliko kapi vode, tek toliko da dobijete gustu pastu. Napomena: za organske mrlje, The Marble Doctor preporučuje dodavanje nekoliko kapi blagog deterdženta za suđe. Pasta se nanosi na mrlju i ostavlja preko noći, a The Marble Doctor predlaže i prekrivanje zahvaćenog područja prozirnom folijom. Sljedećeg jutra nježno uklonite foliju i uklonite pastu mekom, vlažnom krpom te po potrebi isperite toplom vodom. Ako je mrlja i dalje vidljiva, pokušajte ponovo, ali ovaj put umjesto vode dodajte nekoliko kapi vodikovog peroksida. I za anorganske mrlje preporučuje se vodikov peroksid uz dodatak nekoliko kapi amonijaka. Postupak je isti: prekrijete zahvaćeno područje, pokrijte folijom, ostavite nekoliko sati, obrišite mekom krpom, a zatim isperite toplom vodom.

Kako zaštititi mramor?

The Marble Doctor predlaže korištenje podmetača za sve čaše i šalice, posebno ako su punjene kiselim ili alkoholnim pićima.

Također, preporuka je nikada ne stavljati vruću posudu na mramor bez zaštite - moglo bi doći do puknuća ili nekog drugog oštećenja na površini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:39