DOBRO JE ZNATI

‘Kruh nikad ne smijete držati na ovom mjestu‘, tvrdi stručnjakinja i otkriva kako mu produljiti vijek trajanja

Ključno je pravilno skladištenje kruha

 INDRE PAU/SHUTTERSTOCK

Kruh je nezaobilazna namirnica u brojnim kućanstvima. Od sendviča, preko priloga uz varivo do tostiranih komadića za salate, beskrajno je svestran, ali ima kratki rok trajanja.

Jasan znak da je vašem kruhu ‘prošlo vrijeme‘ je kada se na njemu počne pojavljivati plijesan, znate one male crne točkice popraćene zelenim nijansama koje ne samo da ne izgledaju nimalo privlačno, nego kruhu daju i onaj ustajali, prepoznatljivi miris.

image

Smije li se odrezati plijesnivi dio i nastaviti jesti kruh?

/SHUTTERSTOCK

Je li sigurno jednostavno odrezati pljesnivi dio i pojesti ostatak kruha te kako ga održavati svježim, otkrila je Sarah Taylor, stručnjakinja za sigurnost hrane u tvrtki High Speed ​​Training, za Express.

"Pljesnivi kruh je općenito najbolje baciti jer će se plijesan vjerojatno proširiti kroz kruh prije nego što je zapravo vidljivo", rekla je, dodajući kako je kupnja narezanog kruha dobra, jeftinija opcija za dulje održavanje svježeg kruha, jer plijesni treba više vremena da se proširi po njemu.

No, kako bi se produljio vijek trajanja kruha, ključno je pravilno skladištenje.

"Kako bi kruh dulje ostao svjež, najbolje ga je držati pokrivenog", rekla je Sarah Taylor, dodajući kako je, bez obzira na koristi li se namjenska posuda za kruh, prozračna vrećica ili originalno pakiranje, cilj održavati hladno i suho okruženje.

image

Kruh je svestrana i mnogima nezaobilazna namirnica u kuhinji

/SHUTTERSTOCK

Vlaga ubrzava razvoj plijesni.

"Ako kruh dolazi u plastičnoj ambalaži, mogao bi se ‘znojiti‘ u toplim okruženjima, uzrokujući stvaranje vlage unutar ambalaže. Trebali biste pokušati koristiti posudu za kruh ili prozračnu vrećicu kako biste to izbjegli, ali ako nemate drugu opciju, pohranjivanje kruha u hladnom, suhom ormaru može usporiti proces", rekla je.

Još jedna dobra opcija je staviti ga u mikrovalnu pećnicu - to sprečava ulazak zraka i održava konstantnu temperaturu i razinu vlažnosti.

Međutim, rekla je da kruh nikada ne biste trebali držati u hladnjaku.

"To je zato što će hladni uvjeti u hladnjaku potaknuti rekristalizaciju škroba, uzrokujući razvijanje ustajalog okusa i teksture kruha", rekla je.

Ako jedete malo kruha i često vam staje puno ostataka, bolja je opcija zamrznuti ga - to će spriječiti stvaranje plijesni, a kruh će ostati jestiv kad ga odmrznete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. siječanj 2025 06:00