Koliko su stanovi danas povoljniji u odnosu na zlatnu 2008. godinu?

Kupnjom stana u Dubrovniku može se uštedjeti za još jedan stan u Zagrebu!

Stan površine 100 četvornih metara na prvom katu zgrade sagrađene prije 25 godina u Dubrovniku je prije krize stajao 3500 eura po kvadratu. Dolaskom krize cijena mu je počela padati, da bi u prvom kvartalu 2012. iznosila 2800 eura. No, nije bilo zainteresiranih kupaca.

U drugom kvartalu 2012. cijena mu je pala za dodatnih 200 eura. Ni tada nije prodan. Taj isti stan i danas je u ponudi, a košta još 200 eura manje po kvadratu, dakle 2400. I još nije prodan! Znači, danas bi potencijalni kupac ukupno mogao uštedjeti više od 100.000 eura da ga kupuje. Drugim riječima, mogao bi kupiti još jedan stan u Zagrebu!

Drastičan pad cijena

Nailazimo i na druge zanimljive primjere: novouređen komforni stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu sredinom 2012. stajao je 1750 eura po kvadratu, u rujnu mu je cijena pala na 1450 eura, a danas se prodaje za 1350 eura po kvadratu! I, da, još nije prodan…

Uzmimo, na primjer, i Split, u kojem je cijena stana od 45 kvadrata u središtu grada u posljednja tri mjeseca pala 10 posto te uređen i opremljen stan od 55 kvadrata u Istri kojemu je od sredine 2011. do danas cijena pala 16 posto… A ovo su samo neki primjeri pada cijena nekretnina u posljednjih nekoliko godina.

Kako bismo dobili što bolji uvid u statističke podatke o kretanju cijena na tržištu nekrtenina, usporedili smo podatke Burze nekretnine i portala Crozilla. Podaci se malo razlikuju, ali dokazuju drastičan pad cijena. Uz to, pripremili smo i nekoliko najboljih agencijskih ponuda, oglašenih preko Burze nekretnina, koji bi vas mogli potaknuti na kupnju stana.

Najskuplje na Jadranu

Krenimo redom. Prema podacima portala Crozilla, cijene stanova tijekom veljače ove godine dosegle su niže vrijednosti no u istom mjesecu u posljednjih pet godina! Usporedimo li tako prosječne tražene cijene stanova iz veljače s onima iz istog mjeseca zlatne, 2008. godine, razlika iznosi 15,7 posto, a najveći pad bilježe upravo Dubrovnik (za čak 1680 eura) i Zagreb (za 390 eura).

Naravno, promatramo li statistiku po kriznim godinama do danas, ta se razlika topi pa ona na godišnjoj razini iznosi samo 1,6 posto. Ipak, cijene su na tržištu bile šarolike. Tijekom veljače rastezale u cjenovnom rasponu od tek nekoliko stotina do čak nekoliko tisuća eura za jedan četvorni metar.

Pula je jedini hrvatski grad u kojem su cijene porasle na godišnjoj razini

– Stanove s najvišim cijenama kvadrata tijekom veljače najčešće je bilo moguće pronaći u novijim, ekskluzivnim nekretninama na dobrim lokacijama poput središta ili “elitnih” dijelova gradova, a pritom je istih pak najveći broj bio na Jadranu, dok je kontinentalni dio Hrvatske cijenom ipak nešto primjereniji.

Dok je u Zadru, Splitu ili Dubrovniku teško pronaći kvadrat stana po oglašavanoj cijeni ispod 1000 eura, u Zagrebu, Osijeku pa čak i u Rijeci takvi stanovi nisu rijetkost te su postali sve učestaliji – kažu stručnjaci s portala Crozilla.

Ispod 3000 eura po m2

Osim na godišnjoj, već spomenuti Dubrovnik najveći pad cijena bilježi i na mjesečnoj razini. Tražene cijene dubrovačkih stanova ostaju ispod 300 eura po kvadratu, a u veljači su iznosile 2987 eura, što je pad za 2,4 posto na mjesečnoj te 4,3 posto na godišnjoj razini. Iza Dubrovnika je Split s mjesečnim padom cijena za 1,8 posto te godišnjim za 3,1 posto.

U Zagrebu je u odnosu na 2008. cijena pala za 390, a u Splitu za 348 eura po m2

U gradu pod Marjanom za kvadrat stana tražilo 2058 eura. Zagreb, pak, bilježi pad od 0,1 posto na mjesečnoj razini, što znači da su cijene praktički ostale iste, a iznosile su 1707 eura. U odnosu na isti mjesec lani, kvadrat zagrebačkih stanova povoljniji je za 3 posto.

S druge strane, jedna od zanimljivosti je i ta što Pula bilježi porast cijena i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U tom se gradu tijekom veljače tražilo 1401 euro po kvadratu, što je porast od 0,8 posto na mjesečnoj te 2,3 posto na godišnjoj razini. I Osijek bilježi rast cijena na mjesečnoj razini, za neznatnih 0,1 posto, ali istovremeno pad u odnosu na isti mjesec lani (-0,3 posto).

A realizirane cijene?

No, koliko su te prosječne tražene cijene točne, uzmemo li u obzir da je razlika između tražene i realizirane cijene oko 20 posto? Prema podacima Burze nekretnina, prosječna tražena cijena dubrovačkih stanova lani je iznosila 3024 eura po kvadratu, a realizirana 2466 eura, što je 558 eura manje. Usporedimo li to s podacima iz 2008. godine, tražena je cijena bila 4310, a realizirana 4118 eura po kvadratu.

Znači, cijene su više u odnosu na Crozilline podatke, ali je promjena u odnosu na godine prije krize slična. Tako su tražene cijene lani bile niže za 29 posto, a realizirane za čak 40 posto. U eurima, realizirane su cijene bile niže za 1652 eura po kvadratu u odnosu na 2008. godinu, što je opet približno prosječnoj cijeni kvadrata stana u Zagrebu.

Očekuje se daljnji pad

Podatke za ostale gradove možete usporediti u tablici, a zaključit ćemo kako danas, u odnosu na godine kada su cijene dosegle svoj vrhunac, za istu svotu možemo kupiti dvije nekretnine, i to u najatraktivnijim gradovima Hrvatske: perjanici naše turističke ponude i metropoli. A uvjereni smo kako će se cijene nastaviti kretati silaznom putanjom…

Objavljeno u tiskanom izdanju, 30.03.2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 10:22