znanstvena studija

Kokosom spriječite ubode dosadnih komaraca? Da, vrlo je jednostavno!

 STEKLO_KRD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/

Kako otjerati komarce i spriječiti ih da nas ubodu? To pitanje si ovih dana postavljaju skoro svi, a iako smo već napisali i pročitali brojne članke kako riješiti ovaj problem, poprilično smo sigurni da niste znali kako na popis proizvoda iz kućanstva kojima možete otjerati komarce možete dodati i sapun. Da, dobro ste čuli. Vjerojatno ste čuli da uz pomoć češnjaka ili eteričnog ulja citronele možete spriječiti komarce da vam dođu blizu, ali kako to napraviti sa sapunom, točnije sa sapunom koji ima jedan specifični sastojak? Zapravo, dosta jednostavno.

Komarci se oslanjaju na svoja olfaktorna osjetila, pa ne čudi što neki mirisi mijenjaju njihovo ponašanje. Studija iz 2023. objavljena u časopisu iScience otkrila je da sapuni mijenjaju ljudski mirisni potpis. Neki sapuni imaju repelentni učinak, čineći ljude manje privlačnima za komarce, ali drugi sapuni djeluju suprotno. To znači da vas sredstvo za pranje tijela koje koristite može učiniti privlačnijim za komarce.

Studija američkog MInistarstva poljoprivrede (USDA) iz 2018.godine kaže kako kokosom možete otjerati uporne komarce. U studiji se objašnjava kako masne kiseline kokosovog ulja imaju dugotrajnu učinkovitost protiv niza insekata u koje se ubrajaju komarci, ali i krpelji, stjenice i muhe. Također tvrde da su istraživanjem i pokusima došli do zaključka da su slobodne masne kiseline dobivene iz kokosovog ulja bile čak 90 posto učinkovite u odvraćanju komaraca od ugriza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 17:05