Očiti alarmi

Kako znati treba li popraviti stari bojler ili ugraditi novi? 8 znakova da je vrijeme za zamjenu bojlera

 ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ne postoji način da živite bez tople vode, zar ne? Što znači da trebate odgovarajući električni ili plinski bojler

Bez obzira koji tip odabrali, pristojno održavanje kroz godine produljit će mu životni vijek. Ipak, ništa nije vječno. Čak se i najsuvremeniji uređaji visoke tehnologije s vremenom pokvare i trebaju zamjenu.

Ali kako znati treba li zvati vodoinstalatera da pokuša popraviti stari bojler ili ugraditi novi? U svakom slučaju, sljedeći znakovi dovoljno su očiti alarmi da to učinite. Pogledajte ih u nastavku.

Bojler je star 10+ godina

Kao što smo vam rekli, ništa ne traje vječno. Isto tako i bojleri. Štoviše, kao i kod većine kućnih uređaja, njihovi proizvođači postavili su konkretan životni vijek koji morate zapamtiti.

Samo zato što vaš proizvođač tvrdi da će vaš plinski grijač raditi najmanje 20 godina, nemojte očekivati da će trajati tako dugo. Vodoinstalateri tvrde da je 10 godina tipični životni vijek jednog ispravnog bojlera.

Prisutne su hrđa i korozija

Ne brojite godine rada vašeg bojlera, ako vidite hrđu ili koroziju.

Ovi znakovi nemaju nikakve veze s vremenom, a doslovno znače da je vrijeme za kupnju novog uređaja kako biste se svaki dan tuširali toplom, a ne hladnom vodom. Pogledajte grijač vode i pažljivo pregledajte ima li na njemu znakova kamenca i hrđe.

Problemi s termostatom

Volite li se kupati nakon napornog radnog dana? Ako imate problema s termostatom, vrlo brzo ćete primijetiti da se vaš bojler pokvario. Svaki put kada želite toplu vodu, a umjesto nje dobijete mlaku, trebao bi biti razlog da razmislite o zamjeni.

Ako planirate popraviti termostat, nemojte se truditi. Poznato je da je ove uređaje teško popraviti. Povrh toga, koštat će gotovo jednako kao i potpuno novi bojler. Dakle, kao što vidite, jednostavno se ne isplati.

Grijač proizvodi čudne zvukove

Ako čujete takve zvukove, vjerojatno postoji veliki problem s vašim sustavom grijanja vode za kućanstvo. I to nije šala niti razlog za brigu o dodatnim troškovima koje ćete napraviti. Zapravo, čudna buka može biti znak stvarno opasnog problema koji vam može uzrokovati ozbiljne štete kod kuće. U takvim slučajevima uvijek je pametno kontaktirati ovlaštene vodoinstalatere kako biste istražili prirodu problema i moguća rješenja.

Oko njega su curenja i lokve

Svako curenje u kupaonici ili drugoj prostoriji u kući znak je da nešto nije u redu s vodovodnim sustavom.

Kao dio toga, bojler obično poplavi u određenim zonama. Ako primijetite lokve vode, objasnite ovlaštenom vodoinstalateru s kojim problemom se susrećete i možda će vam preporučiti zamjenu nekog dijela vašeg bojlera. Ako proces zvuči previše komplicirano za rješavanje, nemojte riskirati i umjesto toga uložite u novi.

Čudni mirisi nisu dobar znak

Obično, aroma nije posebno neugodna, ali ima metalnu notu. Međutim, to vas uopće ne treba umiriti. Takav miris koji dolazi iz bojlera ili bilo gdje oko njega znači da nije u funkciji. Postoji način da licencirana vodoinstalaterska tvrtka riješi problem. Ipak, ako tehničari pronađu ozbiljno oštećenje, razmislite o zamjeni.

Postoji nakupljanje sedimenta ili pijeska

To je jedan od najčešćih znakova koji jasno pokazuju da vaš bojler nije u funkciji. Ako primijetite da je topla voda u vašem domu obojena ili sadrži čestice, vjerojatno se talog nakupio na dnu spremnika bojlera. Iako možete pokušati sami očistiti talog ili potražiti pomoć vodoinstalatera, ako se problem nastavi ili se pojave dodatni problemi poput curenja i hrđe, možda ćete morati razmisliti o zamjeni bojlera.

Bojler zahtijeva česte popravke

Vratimo se na ljubazne i uslužne vodoinstalatere. Doista, čine čuda s cijelim vodovodnim sustavom u kući. Međutim, koliko god njihovi posjeti bili sjajni i prijateljski, koštaju novca, zar ne? Niste li umorni od korištenja vodoinstalaterskih usluga za popravak starog bojlera? Da, možda mislite da se isplati, ali ako ulažete toliko novca da ga popravljate, vrijeme je za novi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:54