Kako uspješno iznajmljivati kuću za odmor?

Učite na primjeru Istre, najposjećenije županije u Hrvatskoj

Čak tri milijuna dolazaka i 21,4 milijuna noćenja turistički su rezultati Istarske županije ostvareni u prvih devet mjeseci ove godine. Iako nisu premašili prošlogodišnji rekord, brojke pokazuju da je Istra i dalje naša najposjećenija županija, a već se sada zna da je Rovinj, s tri milijuna noćenja, rekorder u zadržavanju gostiju u Hrvatskoj. Podatke o ostvarenom turističkom prometu od siječnja do kraja rujna objavilo je Ministarstvo turizma ovaj tjedan.

Privatnost i komfor

Budući da je Istra favorit inozemnih gostiju, odlučili smo istražiti tržište najma. Zanimalo nas je što vlasnici privatnog smještaja nude gostima i kako uspijevaju ostvariti popunjenost.

Obratili smo se Novasolu, jednoj od vodećih turističkih agencija u Europi specijaliziranoj za privatni smještaj. Novasolovo sjedište je u Puli, a valja spomenuti da hrvatska podružnica agencije u ponudi ima više od 6000 pomno odabranih objekata diljem Hrvatske, od toga 2000 kuća za odmor. Direktor Mladen Gobin objasnio nam je kako funkcionira odnos vlasnika, agencije i gosta, te otkrio iz kojih zemalja dolaze najčešći gosti i koji su njihovi kriteriji pri odabiru smještaja.

– Od samih početaka djelovanja u Hrvatskoj, pa tako i danas, s ciljanim konzaltingom temeljenim na realnim i stabilnim primjerima iz vlastitog portfolija usmjeravamo vlasnike smještajnih kapaciteta u kreiranje proizvoda za kakvima postoji tržišna potražnja. Ono što gosti traže i što su spremni platiti svakako su privatnost, komfor i kvaliteta.

Proizvod broj jedan na današnjem tržištu privatnog smještaja samostojeće su kuće za odmor s bazenom. Bazen, uz sadržaje za djecu te sportsko-rekreativne sadržaje, čini sezonu iznajmljivanja duljom za 6 do 10 tjedana, što u prosjeku čini od 18 do 22 tjedna popunjenosti godišnje. U Istri ima i primjera da je premašeno i 30 tjedana popunjenosti – kaže Gobin.

Više od prosjeka

Za razliku od tih luksuznijih objekata, standardni smještajni kapacitet, pod čim se podrazumijevaju apartmani i kuće koji se ponudom ne razlikuju od većine smještajnih kapaciteta na tržištu privatnog najma, imaju popunjenost između 10 i 14 tjedana. Oni koji su ponudu obogatili dodatnim sadržajem odskaču od tog prosjeka.

– Sadržajno bogate kuće gosti su prepoznali neovisno o tipu gradnje, odnosno je li riječ o rekonstruiranim autohtonim objektima, novogradnji sa starinskim štihom, klasičnoj novogradnji uključujući i montažne kuće pa sve do kuća s izrazito modernom arhitekturom – kaže i dodaje da Novasol danas raspolaže s gotovo 1000 kuća s bazenom, i to samo u Istri.

A kako se kreću cijene? Za definiciju cijena, kaže, potrebno je uzeti cijeli niz parametara: lokacija, blizina i pogled na more, tip i kategorija objekta, razina opremljenosti i namještaja, površine stambenog prostora te okućnice koja je na raspolaganju gostima.

Nijemci najčešći gosti

– Prosječna prodajna cijena vila s bazenom na vrhuncu ljetne sezone u Istri kreće se od 2500 do 3000 eura na tjedan, pa čak do 7000 eura – napominje.

O popularnosti Istre govore i Novasolovi statistički podaci, po kojima je posredstvom agencije u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj boravilo 234.000 gostiju, a ostvarena su 2,2 milijuna noćenja. Od tih brojki gotovo polovica odnosi se na Istru, koju najčešće posjećuju Nijemci, slijede Austrijanci, Poljaci, Skandinavci, Nizozemci, Francuzi…

NO Gobin ističe da u svakodnevnom radu nailaze i na nefunkcionalne objekte koji trenutnim stanjem ne bi producirali nikakve rezultate pa se ulaže velik napor u njihovu optimizaciju.

– Da bi se postojeći objekti prilagodili trendovima tržišta i povećali atraktivnost, stvorili smo posebne financijske programe kao podršku privatnim iznajmljivačima. Jer, smisao kvalitetne kuće za odmor krije se u zabavi i opuštanju uz, naravno, neizostavni komfor i osjećaj topline vlastitog doma – kaže.

Od biljara do tobogana

Dakle, ako privatnici žele opstati na sve zahtjevnijem tržištu, ako žele veću popunjenost i veće cijene, veće prihode i stabilnost u radu, moraju investirati u kvalitetnije sadržaje: od bazen, saune i stola za biljar do dječjih tobogana, igrališta…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 22:07