MALA ŠKOLA DIZAJNA I ARHITEKTURE

Kako spojiti boravak, kuhinju i blagovaonicu te dobiti radni kutak?

Derutni stan od 80 m2 i zahtjev investitora da se životni prostor maksimalno iskoristi prema njihovim potrebama. Ovo je prijedlog arhitekata

ARHITEKTONSKI STUDIO KRIŽNJAK
(Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Arhitektonski studio Križnjak čini tim arhitekata i dizajnera s 15-godišnjim iskustvom i međunarodnim priznanjima za svoj rad. Iza sebe imaju velik broj realizacija u projektima stambene, poslovne, turističke i javne namjene te uređenja interijera. Cjelovit i individualan pristup karakterizira rad ureda koji klijentima nudi široku paletu usluga: pripremu kompletne dokumentacije, ishođenje dozvola, idejne, glavne i izvedbene projekte te nadzor u izvođenju radova. Projekti poput stambenih zgrada, obiteljskih kuća, sakralnih i industrijskih objekata te zanimljivih interijera stambenih i poslovnih prostora samo su dio opusa Arhitektonskog studija Križnjak.

Zadatak

Investitori su se obratili njihovom uredu za kompletnu adaptaciju stana u širem centru Zagreba. Stan je površine 80 m², u derutnom je stanju, a kako je zahvat bio velika investicija, vlasnici su odlučili angažirati arhitektonski ured čiji će ih tim stručnjaka voditi kroz sve faze adaptacije, od idejnog do izvedbenog projekta, a kasnije i projektantskog nadzora gradilišta. Mladi bračni par izrazio je svoje želje, a mi smo projektirali više varijanti kako bi investitori mogli sagledati sve mogućnosti i odlučiti se za konačno rješenje. Od nekoliko ponuđenih rješenja, izdvajamo varijantu za koju su vlasnici stana zaključili da im najviše odgovara i koja se realizirala.

Rješenje

Stan je dvostrano orijentiran, s dnevnom zonom na jugu, a spavaćom na sjeveru. Postojeći stambeni prostor sastoji se od ulaza, dnevnog boravka, kuhinje s blagovanjem, degažmana, izbe, kupaonice s WC-om, odvojenog WC-a te dviju spavaćih soba i dviju lođa. Investitori su željeli dobiti moderan, funkcionalan, otvoreni prostor u kojem će kuhinja biti dio dnevne zone, a blagovanje dovoljno veliko i komforno za druženja s obitelji i prijateljima. Jedan od zahtjeva bio je i osmisliti radni kutak koji će biti u sklopu dnevne zone, ali da se za vrijeme nekorištenja ne narušava sklad kompozicije polica i dnevnog boravka.

U našem rješenju dnevni se boravak spojio s proširenom kuhinjom, tako da je postao dio jednog “open spacea”. Između njih su šank, koji se koristi kao mjesto za brzi jutarnji obrok, i radna ploha, a blagovanje je dio dnevnog boravka. Glavni zid dnevnog boravka na kojem je smješten TV dobio je naglasak oblogom dekorativnim pločama u imitaciji betona, a komode i police, kao i cjelokupni namještaj, projektirane su po mjeri kao dio kompozicije i vizualnog rješenja cjelokupnog dizajna prostora. Radni kutak u obliku ugradbenog stola s policama smješten je u dnevnoj zoni iza pomične drvene stijene, koja ga u potpunosti može sakriti, a istodobno služi kao atraktivan element u blagovanju.

U dijelu degažmana prema kupaonici ugradbeni je ormar u kojem su smješteni perilica i sušilica rublja, daska za peglanje, usisavač, košare za rublje te kućanske potrepštine, a u dijelu prema ulazu veliki je ugradbeni ormar za vješanje izvansezonske odjeće. Prema želji investitora, WC na ulazu je ukinut i tamo je organizirana priručna garderoba za sezonsku odjeću, obuću i slično. Postojeća minimalna kupaonica je proširena i u nju su smješteni ormarići ispod umivaonika i iznad parapetnog zida ugradbenog vodokotlića kojih je u postojećem stanju nedostajalo. Spavaća soba 1 minimalno je reorganizirana, a spavaća soba 2 pregrađena je kako bi se osigurala garderoba za bračni par kao zasebna prostorija.

Osim tlocrtnih varijanti rješenja stana, investitori su željeli i 3D vizualizaciju prostora koja, osim vjernog prikaza budućeg stanja, pokazuje i cjelokupni dizajn prostora i namještaja te uvelike olakšava kupnju i izvedbu namještaja u posljednjoj fazi uređenja.

Foto: Berislava Picek/Hamza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 06:11