IMATE IH DOMA

Kako si olakšati mukotrpno uklanjanje silikona? Ovo su otapala koja će vam dobro doći

 Little Hosue on the Corner
Postoje industrijski proizvodi za uklanjanje silikona, ali oni nisu sigurni za kućnu upotrebu, odlučite se za domaće pripravke

Stvrdnuti silikon je poznata tvar koja se teško uklanja s bilo koje površine. Da biste ga skinuli, često morate posegnuti za struganjem i povlačenjem, a postupak može biti mukotrpan. Iako možete pronaći industrijske proizvode za uklanjanje silikona, oni nisu sigurni za kućnu upotrebu. Umjesto toga, možete koristiti brojne sigurnije opcije, od kojih neke možda već imate.

Uklanjanje silikonske brtve

Silikonska brtva traje mnogo godina, ali se istroši, a kada se istroši, morate je ukloniti prije nego što možete nanijeti svježu brtvu. Svatko tko je to ikada radio zna da neka otapala u kućanstvu omekšavaju silikon, ali ga niti jedno ne otapa. Uobičajena strategija uklanjanja je omekšati brtvu s izdašnom količinom sredstva za omekšavanje, a zatim je odrezati nožem ili povući kliještima. Nakon što veći dio nestane, obično koristite isto otapalo u kombinaciji s jastučićem za ribanje za čišćenje ostataka.

image
Little Hosue on the Corner

Omekšavajuća otapala

Jedan predmet koji možda imate pri ruci koji pomaže omekšavanju silikona je alkohol​, koji je prikladan za uklanjanje silikona s tvrdih površina poput pločica, mramora ili betona. Međutim, za uklanjanje s plastičnih ili obojenih površina trebali biste koristiti ​izopropil alkohol​, koji neće oštetiti površinu. Redoviti alkohol koji možda imate za kućnu upotrebu možda neće biti dovoljno jak da obavi posao. Umjesto toga, pokušajte s industrijskim alkoholom čistoće od 99 posto.

Druge opcije silikonskog otapala uključuju toluen i ksilen. ​Uvijek​ uzmite u obzir materijal koji čistite kada birate otapalo kako biste bili sigurni da je kompatibilan. Testirajte otapalo koje odaberete na skrivenom mjestu prije nego što ga upotrijebite u većoj mjeri kako biste bili sigurni da ne uzrokuje štetu. Također je važno pročitati upute za proizvod, slijediti sve upute i upozorenja te omogućiti odgovarajuću ventilaciju.

Silikon ima miris koji podsjeća na ocat jer, kao i ocat, sadrži octenu kiselinu. Posljedično, bijeli ocat je još jedno otapalo koje možete koristiti da ga omekšate. Možda neće djelovati jednako dobro kao alkohol, ali predstavlja malu opasnost za podlogu na kojoj prianja. Trljanje stola izloženog silikonu s octom može sigurno ukloniti dio silikona.

image
Little Hosue on the Corner

Uklanjanje veće količine

Otapala poput octa ili alkohola, pa čak i jača poput razrjeđivača laka, ​nabubre stvrdnuti silikon​. To popušta njegovo prianjanje na podlogu i olakšava skidanje.

Da biste uklonili tvrdokornu brtvu, možete više puta nanositi otapalo ili natopiti krpu i staviti krpu na brtvu. Nakon što omekša, najučinkovitiji je način uklanjanja mase što je bliže podlozi oštrim nožem. Nakon što to nestane, obično ostaje tanki talog.

Uklanjanje ostataka

Ostaci koji ostaju nakon što ste izrezali veći dio još uvijek mogu spriječiti prianjanje nove mase i moraju se ukloniti. Trljanje brusnim papirom ili abrazivnim jastučićem nije dobra strategija jer brtvilo ima tendenciju formiranja malih kuglica koje se lijepe jedna za drugu i za papir ili jastučić. Najbolja strategija je natopiti ostatke s više alkohola ili octa kako bi ga dodatno omekšali, a zatim ga ostrugati strugačem ili oštrim nožem. Nastavite raditi na ostatku koristeći ovu strategiju dok se potpuno ne ukloni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 05:59