Jesen je godišnje doba kad na stol stižu variva, juhe i pečenja, pa nije čudo da mnogi vole imati dobre zalihe krumpira pri ruci. No, iako većina ljudi nakon kupnje krumpir jednostavno odloži na policu ili radnu površinu, stručnjaci upozoravaju da kuhinje često imaju visoku razinu vlage, što može ubrzati njihovo truljenje.
Krumpir je, prema podacima, najčešće bačena namirnica, ali stručnjaci iz britanske tvrtke Albert Bartlett ističu da ga je vrlo jednostavno pravilno pohraniti.
"Sav krumpir treba čuvati u hladnjaku radi svježine. Ranije smo savjetovali da se većina krumpira drži na hladnom, suhom i tamnom mjestu, no najnovija istraživanja pokazala su da se, ako se krumpir čuva u hladnjaku, njegov rok trajanja može produljiti i do tri tjedna. Zbog toga je i preporuka Agencije za sigurnost hrane ažurirana."
Smije li se krumpir držati u hladnjaku?
Godinama se vjerovalo da krumpir ne treba držati na niskim temperaturama, jer bi hladnoća mogla uzrokovati da se škrob pretvori u šećer. Smatralo se da to može biti štetno jer se ti šećeri pri visokim temperaturama kuhanja mogu pretvoriti u akrilamid – kemijski spoj koji se povezuje s povećanim rizikom od raka.
Nikada nemojte saditi krumpir bez ovoga: Daje ozbiljno veći prinos, samo napravite jednu stvar
No, nova istraživanja Britanske agencije za sigurnost hrane (FSA) pokazala su da čuvanje krumpira u hladnjaku ne povećava značajno razinu akrilamida, te je preporuka promijenjena. Na službenim stranicama FSA stoji:
"Ako želite smanjiti bacanje hrane, možete birati – čuvati krumpir u hladnjaku ili na hladnom, tamnom mjestu."
Krumpir dulje zadržava svježinu u hladnjaku jer je to suh prostor koji sprječava truljenje, a niska temperatura usporava klijanje.
Može li se krumpir čuvati na sobnoj temperaturi?
Iako će u hladnjaku trajati znatno duže, nije pogrešno držati krumpir i na sobnoj temperaturi, pod uvjetom da se izbjegnu vlaga i sunčeva svjetlost. Izlaganje svjetlu potiče stvaranje klorofila, zbog čega krumpir može pozeljenjeti, proklijati i postati neukusan, pa čak i blago toksičan.
Zato ga treba držati daleko od prozora, a ako ga ne stavljate u hladnjak, najbolja mjesta su ostava, smočnica ili zatvoreni ormarić, odnosno prostor koji je hladan i taman.
Treba izbjegavati čuvanje krumpira ispod sudopera ili u blizini štednjaka, jer su ta mjesta topla i vlažna, što može uzrokovati kvarenje u svega nekoliko dana.
Uz malo pažnje pri pohrani, krumpir će vam trajati znatno duže, a za jela poput variva i pečenja bit će uvijek pri ruci.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....