KAO IZ REKLAME

Kako krutim i grubim ručnicima ponovno vratiti mekoću?

 /SHUTTERSTOCK
Donosimo najčešće razloge zbog kojih ručnici postaju tvrdi nakon pranja te preporuke kako to spriječiti

Sanjate o pahuljastim, nježnim i mekanim ručnicima, kao iz reklama? I mi. Nitko ne voli tvrde, krute i grube ručnike. Ali, i to se događa. No, to ne znači da će takvi ostati zauvijek, jer postoje načini kako ih ponovno omekšati. Također, postoje i razlozi zbog kojih dolazi do krutosti i grubosti ručnika. Naučite stoga kako ih izbjeći!

Dakle, najčešći razlozi za tvrde ručnike mogu biti nepravilno dozirani deterdžent ili prašak za pranje rublja, sušenje na mjestu bez propuha, predugo sušenje, voda koja sadrži previše kamenca, nepravilno punjenje perilice rublja, pa čak i pogrešan proces sušenja u sušilici.

image
/SHUTTERSTOCK

Krenimo redom. Ako koristite previše praška za pranje ručnika, vlakna tkanine će se slijepiti i neće se moći izravnati pa će ručnici nakon pranja, u većini slučajeva, biti tvrđi nego prije. Ako, pak, stavljate premalo deterdženta, kamenac može prodrijeti kroz vlakna i taložiti se, što opet dovodi do istog rezultata. Isto će se dogoditi i ako opteretite bubanj perilice rublja. Tada na ručnicima (i rublju općenito) nakon pranja ostaju ili naslage kamenca ili deterdženta. Jednom kad svladate omjere količine rublja i deterdženta ručnici će se optimalno ispirati te se neće sljepljivati, pa neće biti ni tvrdi ni grubi. Te omjere možete svladati metodom pokušaja i pogreške, ali svakako pročitajte upute proizvođača perilica koji u većini slučaja preporučuju omjere ciklus pranja za više vrsta rublja i, u ovom slučaju, kupaonski tekstil. Također, prije pranja prepručljivo je provjerite i etikete na svojim ručnicima, gdje ćete također dobiti potrebne preporuke o njihovom održavanju.

image
/SHUTTERSTOCK

Nadalje, ako je voda na vašem području posebno tvrda, savjetuje se da ručnike prije pranja potopite u vodu s octom oko pola sata, što bi trebalo spriječiti taloženje kamenca. Nakon toga ručnike treba grubo isprati. Zatim se mogu prati u perilici kao i obično. Tvrde, grube bijele i svijetlije ručnike ponovno se mogu omekšati uz dodatak limunske kiseline prilikom pranja. Osim octa i limunske kiseline, za pranje se može koristiti i soda bikarbona.

Jedna od čestih zabluda je da će omekšivač omekšati ručnike, no on zapravo zgrušnjava tesktilna vlakna, pa će i u tom slučaju ručnici biti tvrdi.

Sušenje je još jedan faktor koji utječe na to hoće li ručnici postati prilično tvrdi nakon pranja. Ako se suše na mjestu gdje nema cirkulacije zraka, da, postat će tvrdi i grubi. Idealno ih je objestiti vani na laganom vjetru, nikako ne na direktnom jakom suncu. Prije vješanja poželjno je prostresti ručnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:12