Kako izraditi mini staklenik?

Staklenici, hladna klijališta i plastenici štite biljke od vremenskih (ne)prilika pa su idealno rješenje za jesen

Vrtlarska sezona na balkonu može trajati cijelu godinu ako povrće koje uzgajamo zaštitimo od vremenskih prilika koje vladaju u jesenskim i zimskim mjesecima. Staklenici, hladna klijališta i plastenici idealno su rješenje jer biljke štite od niskih temperatura i naleta hladnog vjetra pa je moguće produljiti sezonu uzgoja otpornih ili poluosjetljivih biljaka. Na balkonima gdje nedostaje mjesta za velike konstrukcije mogu se u “kućnoj radinosti” napraviti hladna klijališta u kojima se vrlo lako i jednostavno može uzgajati salata, ali i druge samonikle biljke poput rikole, potočarke, kres salate ili tušta. Naime, lisnatom povrću treba malo prostora, brzo raste i ima plitko korijenje pa može rasti u teglama dubokim samo 8 cm. S druge strane, na proljeće u hladnom klijalištu mogu se uzgajati i presadnice koje se kasnije, kad biljčice postanu snažnije, premjeste na otvoreno.

1 Dimenzije klijališta prilagodite balkonu

Dimenzije hladnog klijališta treba prilagoditi balkonskom prostoru u kojem će se nalaziti, a za njegovu gradnju može se koristiti i materijal od rabljenog drveta. U ovom slučaju dimenzije klijališta su prilagođene mjerama starog prozora koji je trebao završiti u smeću.

2 Ugradite kotače

Iako nije presudno, na drvenu konstrukciju ugradili smo kotače radi lakšeg pomicanja klijališta.

3 Drvene okvire premažite slojem boje

Prilikom pripreme drvene građe treba paziti da gornja ploča odnosno prozor sjedne pod kutom koji omogućava bolji ulaz sunčevih zraka. Drvene okvire obavezno treba premazati slojem boje ili zaštitnim sredstvom.

4 Ugradite prozor

Nakon što smo složili drvenu konstrukciju na kraju ugrađujemo prozor koji se otvara prema gore, koji će čak i kad je otvoren pružati dobru zaštitu od kiše. Ovdje treba pripaziti da nema šupljina između prozora i sanduka da bi se osigurala dobra izolacija od propuha.

5 Finalna slika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 12:01