IMA SMISLA

Jeste li znali da kuhinjske krpe trebate držati u hladnjaku?

 /SHUTTERSTOCK

Kuhinjske krpe koje koristite svakodnevno potrebno je primjereno prati i mijenjati redovno, ako ne onda one brzo postaju izvor raznih vrsta mikroorganizama. Držanje krpa u hladnjaku može usporiti rast mikroorganizama na tkanini jer oni inače više vole toplinu.

Međutim, to nije razlog zašto vam savjetujemo da stavite krpe u hladnjak. Razlog je drugačiji. Prilično je očigledno, ali moguće je da većina vas to nikada nije ranije shvatila.

Materijali od kojih su krpe obično napravljene su veoma upijajući. Tako da će biti odličan u uklanjanju viška vlage, koja se često nakuplja u hladnjaku. Samo ih postavite na police. Ova metoda je posebno korisna za ljude koji imaju puno voća i povrća.

image
/SHUTTERSTOCK

Držanje voća i povrća na policama nije baš dobra ideja iz više razloga. Prije svega, ostaju mrlje na policama, a preostali ostaci mogu pokvariti i kontaminirati druge proizvode. Drugo, voće i povrće koje leži na vlažnoj ili često čak mokroj površini može početi trunuti. Rješenje je jednostavno. Dovoljne su obične krpe.

Ako proizvode ne stavite direktno u hladnjak, već na krpu, svaka kontaminacija će završiti na njoj. Umjesto da perete cijeli hladnjak samo zamijenite krpu novom. Tekstil također upija vlagu tako da se ne akumulira na hrani. Jednostavno, ali efikasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 15:02