ODRŽAVANJE DOMA

Jesen je tu. Ovo su stvari koje sada morate pojačano čistiti i držati pod kontrolom

 /SHUTTERSTOCK

Održavanje eksterijera ne podrazumjeva samo pospremanje stvari, košnju i orezivanje živice. Da bi kuća i dvorište bilo funkcionalno, "zdravo" i spremno za zimu, potrebno je više od toga. Kako je jesen stigla, tako održavanje vanjskog dijela kuće i okućnice podrazumjeva neke druge radnje.

Kako bi spremno dočekali zimu, potrebno je u nadolazećim tjednima češće čistiti i provjeravati nekoliko ključnih stvari.

Čišćenje prozora

Jesen je idealno godišnje doba za temeljito čišćenje prozora, kako s unutarnje tako i s vanjske strane. Dva su ključna razloga za to. Prvi je taj da će ljeto dati značajno lošije rezultate jer visoke temperature mogu preprzo osušiti sredstvo za čišćenje i ostaviti neželjene tragove, a drugi taj da ćete u hladnijem dijelu godine vjerojatno više vremena provoditi u kući pa ćete imati i čišći pogled.

Uklanjanje lišća

Ono može zaista dobro izgledati na Instagramu uz ovih dana sve popularniju oznaku #autumn, ali ako se predugo zadrži na vašem dvorištu, otpalo i sasušeno lišće u kombinaciji s vlagom, može prizvati štetočine kojih se nije lako riješiti. Osim toga, hodanje po ovakvom prirodnom pokrivaču može biti opasno jer je sklisko. Posao je brz i jednostavan ako ga radite svaki dan, trebat će vam grablje dugih zubaca i nekoliko minuta vremena.

image
DANIJEL SOLDO/CROPIX/CROPIX

Oluci, odvodi i ventilacijski otvori

Ušli smo u sezonu češćih padalina u kojoj oluci na vašoj kući, odvodi i ventilacijski otvori moraju biti u svom najboljem izdanju. Oluci, odvodi i ventilacijski otvori u jesen su skloni začepljenju jesenskim lišćem i drugim otpadom poput granja i mahovine, stoga je važno na vrijeme ukloniti taj neželjeni sadržaj kako bi se izbjeglo curenje za vrijeme kiše. Za učinkovito čišćenje trebat će vam ljestve, crijevo za ispiranje, a ako ima tvrdokornog otpada, dobro će doći i sajla.

Prilaz i otirači

Nije problem ako se ljeti prilaz ulaznim vratima i otirač malo i zanemare, no ako se to napravi u jesenskoj sezoni, bit će pšotrebno dodatnog čišćenja kako u kući tako i izvan nje. Obuća je najprljavija u ovo doba godine jer, osim same kiše, na njoj donosimo ostatke lišća, blata, trava i ostalog standardnog jesenskog otpada u koji smo ugazili putem. Zato svakog dana treba otresti otirač i metlom za vanjske prostore očistiti prilaz kući.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Kolnik za automobile i garaža

Lišće na travnjaku nije jedino na koje se možete okliznuti u jesenskim mjesecima. Ako se nakupi u debljem sloju na kolnom dijelu za vađš automobil ili ispred garaže, u istoj ste opasnosti. Temeljito čišćenje kamenih ili betonskih površina u vašem dvorištu spriječit će ovakve neželjene scenarije, a za to će vam dobro doći "miniwash" stroj ili visokotlačni perač, koji će ukloniti i one nečistoće koje golim okom ne vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 07:03