Praktičan i brz

Jedan od najtraženijih kuhinjskih uređaja današnjice štedi vrijeme i novac, a tako ga je lako koristiti

 Shutterstock
Neki od glavnih razloga sve veće potražnje za ovim uređajem je to što ljudi u većoj mjeri osvještavaju benefite zdrave prehrane, ali si zbog manjka slobodnog vremena ne mogu priuštiti svakodnevno kuhanje

Pribor za jelo, plitki i duboki tanjuri, zdjelice, tavice i lonci nezaobilazan su dio svake kuhinje, a pećnice i mikrovalne pećnice, hladnjaci, indukcijske ploče, nape, perilice posuđa i tosteri postali su sinonim za funkcionalnost.

No, u posljednjih nekoliko godina vakuumski uređaj hrane postao je nezaobilazan dio funkcionalnog kućanstva. Jeste li se ikada prije susreli s njim?

Uređaj je poprilično intuitivan za korištenje i prilagođen za svakoga. Kako biste svoju hranu pravilno hermetički zatvorili bit će vam potrebne vrećice koje dolaze uz uređaj ili se mogu posebno kupiti. Nakon što vrećice napunite, otvor stavite u uređaj, poklopite ga i pritisnite tipku. Uređaj će tada prvo izvući zrak iz vrećice, a zatim je zatvoriti. Jednostavno, zar ne? Baš zato i postoji toliki interes za njim!

image
Ustupljena fotografija

Naime, trenutna vrijednost tržišta ovog uređaja je oko 26 milijardi eura, iako mnoga istraživanja govore da će njegova popularnost i dalje rasti, a do 2030. godine porast će za čak pet milijardi eura.

Neki od glavnih razloga sve veće potražnje za ovim uređajem je što sve više ljudi osvještava benefite zdrave prehrane, ali si zbog manjka slobodnog vremena ne mogu priuštiti svakodnevno kuhanje, pa je glavno rješenje posjedovanje aparata za higijensko vakuumiranje obroka. Znatni porast potražnje dogodio se posebice za vrijeme koronavirusa kada je bilo bitno da hrana nije kontaminirana.

Istražili smo sve o ovom uređaju i izdvojili benefite zbog kojih ćete ga poželjeti imati u svom domu.

1. Ušteda na vremenu

Vakuumsko pakiranje hrane omogućava pripremu veće količine unaprijed i štedi vrijeme koje svakodnevno odlazi na pripremanje obroka. Moguće je napraviti nekoliko gotovih jela u jednom danu, primjerice neradnim subotama i vakuumirati ih u pojedinačne porcije koje se kasnije podgrijavaju. Prednost korištenja uređaja je u tome što se hermetički zatvorena hrana sporije kvari od one čuvane u posudama, stoga nema opasnosti od trovanja.

Takvi unaprijed pripremljeni obroci omogućavaju pažljivije planiranje ishrane. Na taj se način može kontrolirati unos kalorija, proteina, masnoća i ostalih važnih nutritivnih vrijednosti.

2. Ušteda novca

Osim vremena, vakuumski uređaji idealni su i za sve one koji žele uštedjeti i novac. Ovakvo čuvanje hrane omogućava kupnju većih količina namirnica koje su na popustu. Također, možete kupovati i veću količinu sezonskih proizvoda, a vakuumiranje i zamrzavanje čuva svježinu i kvalitetu namirnica za kasnije upotrebu.

image
Ustupljena fotografija

Planiranjem većih shoppinga izbjegavate impulzivne kupovine, stoga nema straha od nepredviđenih troškova.

3. Zaštita hrane

Ovakav način skladištenja čuva hranu od dehidracije i mrlja od hladnoće. Naime, vrećica štiti hranu od kontakta sa zrakom, tako da vlaga ne može ispariti, a zbog toga što u vrećici nema kisika sprječavaju se kemijske reakcije koje uzrokuju kvarenje hrane. Također, ova metoda sprječava i nakupljanje bakterija.

Vakuumiranje ne samo da čuva hranu od kvarenja, ono sprječava masnoće u hrani da užegnu, sprječava promjenu boje i stvaranje sluzavog filma ili neugodnog mirisa.

4. Produljivanje vijeka namirnica

Samo se u Americi godišnje baci hrane u vrijednosti od 218 milijuna dolara, što je ekvivalentno 130 milijardi obroka, a statistika kaže da otprilike 60 posto kućanstava hranu baca jer ju nisu uspjeli iskoristiti u roku trajanja. No, upravo se s vakuumiranjem produljuje vijek trajanja namirnica za čak pet puta. Vakuumirati možete većinu hrane – od svježeg kruha, raznog voća, povrća, svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, sireva, orašastih plodova pa sve do svježe ubranih začina iz vrta.

Točno vrijeme koliko će hrana trajati u vakuumu ovisi o tome spremate li je u hladnjaku, zamrzivaču ili smočnici.

image
Ustupljena fotografija

Smrznuto meso koje je vakuumirano traje u prosjeku dvije do tri godine, dok ono van zamrzivača, koje ne zahtijeva niske temperature, može izdržati šest mjeseci do godine dana. Većina vakuumirano zatvorene hrane izdržat će u hladnjaku jedan do dva tjedna, što je puno dulje od uobičajenog trajanja namirnica u frižideru jedan do tri dana.

5. Organizacija prostora

Vakuumsko zatvaranje omogućuje učinkovito, organizirano pakiranje. Tako skladištena hrana, zbog smanjenja volumena, zauzima manje mjesta u hladnjaku, frižideru ili smočnici pa ostaje više prostora za ostale namirnice. Na taj ćete način moći bolje organizirati police te će one u svakom trenutku biti pregledne.

image
Shutterstock

Vakuumirane vreće i posude su često prozirne, što olakšava preglednost i prepoznavanje hrane koju čuvate, a tako ćete brže moći pronaći ono potrebno.

6. Siguran transport

Sinonim za vakuumsko pakiranje je hermetičko zatvorena ambalaža, a to znači da će upravo ono smanjiti rizik od curenja ili prosipanja hrane tijekom transporta. Također, vakuumirane vreće i posude pružaju dodatnu zaštitu od vanjskih utjecaja, kao što su promjene temperature, tlaka ili udarci tijekom transporta. Ovo je posebno važno kada prenosite delikatne ili lako kvarljive namirnice. Stoga, neka vaš najbolji prijatelj prije odlaska na putovanje bude upravo uređaj za vakuumiranje.

7. Spremanje ostataka hrane

Ako se odlučite za korištenje nekog od uređaja za vakuumiranje izbjeći ćete i nepotrebno bacanje hrane. Zamrznite ostatke koji će trajati mjesecima, no za dodatno produživanje vijeka trajanja namirnice obavezno pripazite na higijenu tijekom vakuumiranja.

Možete zamrznuti razne gotove obroke – od bolonjeza i graha pa sve do pohane piletine ili pečene janjetine.

Dobra stvar je što je većina uređaja za vakuumiranje poprilično jednostavna, a cijeli proces dodatno je olakšao Solis sa svojim uređajima koji imaju automatske sustave. Uz to, zahvaljujući vrećicama za vakuumiranje koje dobijete uz uređaj, proces može započeti odmah. Kompaktan oblik vakuumskih sustava čini ove uređaje jednostavnim za postavljanje na kuhinjsku površinu i savršeno se uklapa u svaki dizajn kuhinje.

Solis Vac Prestige je potpuno opremljen i automatizirani aparat za vakuumiranje koji nudi mnoge prednosti za profesionalno čuvanje, pa čak i pripremu hrane kao profesionalac. S integriranim pretincem i rezačem za foliju savršeno je sve-u-jednom rješenje za vakuumsko pakiranje hrane kod kuće.

Također, nudi i dva načina rada, za suhe i vlažne namirnice te ima funkciju pulsnog vakuuma, što ga čini prikladnim čak i za vakuumiranje hrane osjetljive na tlak. Postavke vakuuma omogućuju normalnu brzinu i blagu brzinu vakuumiranja koja može biti potrebna za hranu osjetljivu na pritisak. Na uređajima postoji i mogućnost biranje između automatskog brtvljenja ili ručnog prilikom kojeg sami odlučujete koje ćete krajeve zatvoriti.

Osim toga, pomoću ovih uređaja se može u vakuumu marinirati meso, riba i povrće, potrebno je samo pritisnuti jednu tipku. Na ovaj ćete način biti sigurni da je vaša hrana spremna za pripremu.

image
Shutterstock

Ako ste i dalje skeptični oko vakuumiranja hrane i njene kvalitete, prije nego li kupite uređaj, ispobajte vakuumske posude koje nudi Solis Plus. Njihove vakuumske posude dizajnirane su za dugotrajnu upotrebu, a proces vakuumiranja odvija se pomoću usisnog crijeva koje je uključeno u set i može se pričvrstiti na zračni ventil na poklopcu spremnika za izvlačenje zraka.

Poznata metoda pripreme vakuumirane hrane: Sosu vide

Sous vide, u prijevodu s francuskog znači "u vakuumu", što zapravo otkriva cijelu tajnu savršeno pripremljenih jela vrsnih kuhara. Ovo je tehnika koja podrazumijeva kuhanje hrane dok je u vakuumskim vrećicama, odnosno hermetički zatvorena.

Hrana je boljeg i sočnijeg okusa, a osim što ju je jednostavno spremiti – ne morate se bojati da se ne bi prekuhala ili zagorjela jer je to nemoguće. Upravo je kontrola temperature ključ ove tehnike pripremanja, a za svaku namirnicu možete na internetu pronaći točno vrijeme kuhanja i temperaturu.

Sosu vide je, dakle, savršeni borac protiv suhe piletine ili prekuhane govedine, a Solis Plus vrećice i role za vakuumiranje namijenjene su za ovu vrstu pripreme hrane.

Povijest ove tehnike započinje, ni više ni manje nego u NASA-inim laboratorijima 1960-ih, s vakuumiranim obrocima za astronaute, zatim se pojavljuje u Francuskoj 1970-ih gdje su kuhari Albert Roux i Henri Gault prigrlili ovu ideju, a od 1990-ih se koristi diljem svijeta.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Solis Plusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2024 13:11