Istraživanje o najprodavanijem tipu nekretnine u 2013.

Ovo su najtraženiji stanovi u Hrvatskoj

Dvosoban stan s balkonom, površine 57 četvornih metara, na trećem katu stambene zgrade, nedaleko od početka nove Branimirove, a blizu Kušlanove. Mirna lokacija, nekoliko minuta od tramvajske stanice. Vlasništvo uredno, parkirališno mjesto u dvorištu iza zgrade. Cijena 1430 eura po kvadratu. Upravo je to najtraženiji tip stana u Hrvatskoj, pokazuju podaci Burze nekretnina, prema kojoj su stanovi površine od 41 do 65 četvornih metara, u zgradama najčešće na četvrtom ili višim katovima, najprodavaniji u 2013. godini.

Iako podatak o ukupnom broju prodanih stanova u Hrvatskoj još nije poznat, budući da 2013. još nije završila, statistika jasno govori da su najprodavaniji tip nekretnine definitivno stanovi. Prema podacima Burze nekretnina, 11 je posto prodanih manjih stanova površine do 40 četvornih metara, 47 posto čine prodani stanovi površine od 41 do 65 kvadrata, zatim 26 posto stanovi od 66 do 90 kvadrata te 16 posto stanovi površinom veći od 91 kvadrata.

Iako su najpovoljniji stanovi u prizemlju rijetko se kupuju

Dakle, najprodavaniji stanovi u Hrvatskoj su oni površine od 41 do 65 kvadrata, i to najviše u Zagrebu, gdje ih je od ukupnog broja prodano 22 posto, zatim 20 posto u Zagrebačkoj županiji, a onda 7 posto podjednako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Istri, Splitskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Preostalih 30 posto čine prodaje u drugim županijama. Prema statističkim podacima koji se odnose na analizu prodanih stanova u Zagrebu prema katnosti, ispada da su kupci najviše tražili stanove iznad četvrtog kata (24 posto), a zatim stanove na prvom (19 posto) te na trećem katu (18 posto).

A cijena? Prosječna realizirana cijena u Zagrebu iznosila je 1520 eura po kvadratu, ali je ovisno o katnosti varirala od 1388 do 1620 eura po četvornome metru. Zanimljivo je da su se kupci u većem broju odlučili za najskuplju varijantu, a to su stanovi na četvrtom katu, nego za najpovoljnije stanove koji se nalaze u prizemlju. – Posljednjih nekoliko godina najtraženiji su manji stanovi prosječne veličine 50-ak kvadrata. U praksi se proda desetak manjih stanova dok se realizira prodaja neke veće nekretnine iznad 100 kvadrata. No, rekla bih da je trenutačna psihološka granica kod kupnje nekretnina 100.000 eura. Za nekretnine iznad navedenog iznosa nema velikog interesa – komentira Ljiljana Vukelić iz agencije Bonus nekretnine.

Dodaje da se kupci odlučuju upravo za tu kvadraturu jer je u stanu površine 40-ak ili 50-ak kvadrata, uz dobro arhitektonsko rješenje, moguće imati dnevnu sobu s kuhinjom i blagovaonicom, spavaću sobu i kupaonicu. Već u 65 kvadrata može se dobiti i dodatna spavaća, odnosno dječja soba, a to su najčešći zahtjevi obitelji s jednim ili dvoje djece. Razlog potražnje za manjom kvadraturom, tj. većom iskoristivošću stambene površine, dodaje, zasigurno su i manji troškovi režija.

Kupcima je najbitnija prometna povezanost, blizina parka, igrališta, dućana, dječjeg vrtića, škola

Europski trendovi također pokazuju da će i u budućnosti, zbog kontinuiranog rasta cijena energenata, biti sve veća potražnja za manjim stanovima. Kupcima je najbitnija povoljna kupnja i niski troškovi režija te održavanja nekretnine. – Situacija je gotovo jednaka u Zagrebu kao i u ostalim dijelovima Hrvatske. Jedina razlika je u tome što je u urbanim sredinama veća potražnja, pa i samim time i brža realizacija prodaje.

Novim Zakonom o gradnji propisane su kazne za oglašavanje prodaje nekretnina većih od 50 kvadrata bez objave energetskog razreda nakon 1. siječnja 2014. godine, što također ide u korist stanovima do 50 kvadrata jer će dio nekretnina koji prelaze navedenu kvadraturu biti povučen iz prodaje. Za naše klijente s kojima zaključimo ekskluzivni ugovor o posredovanju pri prodaji nekretnine do 31. siječnja 2014. darujemo energetski certifikat besplatno – kaže.

Govorimo li o cijeni, Ljiljana Vukelić ističe kako je osnovno pravilo da – pravila nema. – Imamo slučajeve gdje se realizirana cijena od tražene cijene razlikuje i 50 posto. Nedavno smo za jedan stan površine 40 kvadrata u Dukljaninovoj ulici imali ponudu od 2700 eura po kvadratu, no vlasnik ne želi prodati stan ispod 3000 eura po kvadratu. S druge strane imamo u ponudi stanove čija je cijena ispod 1000 eura po kvadratu, a za koje ne vlada prevelik interes.

Prosječna realizirana cijena je nešto viša od 1500 eura po kvadratu – kaže. Sigurno je, dodaje, danas teško ili gotovo nemoguće prodati stan u podrumu, suterenu, visokom prizemlju ili pak na zadnjem katu, dok su najtraženiji stanovi na prvom i drugom katu ako zgrada nema dizalo te stanovi između četvrtog i sedmog kata ako zgrada ima dizalo. Što se tiče Zagreba, najtraženija su naselja Maksimir, centar i Medveščak, dok još ima interesa i za Trešnjevku te Jarun. – Kupcima je najbitnija dobra prometna povezanost, blizina tramvajskog prijevoza, dućana, vrtića, škola, igrališta i ostalih sadržaja. Bilježi se i trend povratka u grad, pa tako imamo sve više upita za prodaju stanova u podsljemenskoj zoni i kupnju stanova u širem gradskom središtu – zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 18:29