nema smisla

Ispirete posuđe prije stavljanja u perilicu? Evo zašto trebate odmah prestati!

 /SHUTTERSTOCK

Ispiranje posuđa prije stavljanja u perilicu besmisleno je, slažu se stručnjaci za čišćenje. Portal Cookist.com donosi razloge zašto je tomu tako, a prema znanstvenoj studiji, što je posuđe prljavije deterdžent bolje djeluje. Jedino što biste trebali poduzeti prije stavljanja suđa u perilicu je ukloniti veće ostatke hrane s posuđa, evo i zašto.

1. Perilica će lošije oprati čišće posuđe

Noviji modeli perilica imaju senzor koji mogu procijeniti koliko je posuđe prljavo i prema tome odrediti način pranja i temperaturu. U prijevodu, ako ga isperete prije stavljanja u perilicu, ona bi mogla procijeniti da je već čisto i samo ga dodatno isprati.

2. Posuđe mora biti prljavo da bi deterdžent radio svoj posao

Većina tableta za perilice posuđa funkcioinira na principu prihvaćanja čestica hrane na njezin sastav. To znači da će deterdžent dobro odraditi posao samo ako takvih ostataka na posuđu i ima.

3. Posuđe neće biti dodatno čišće

Tehnologija u perilicama dizajnirana je tako da se "nosi" s prljavim posuđem sve dok ono nije posve čisto od ostataka hrane. To znači da nebi bilo ništa čišće ako ste ga prethodno isprali.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Veliko i nepotrebno rasipanje vode

Godišnje ćete potrošiti više od 20 tisuća litara vode bespotrebno ako svakog dana ispirete posuđe ručno prije stavljanja u perilicu. kad se ovako preračuna jasno je da se radi o velikom i nepotrebnom rasipanju vode.

5. Uzaludno trošenje vremena

A ni vrijeme nije za baciti. S obzirom da je ispiranje posuđa prije pranja sasvim nespotrebno, iskoristite tih petnaestak minuta za kratki drijemež, surfanje po druđtvenim mrežama ili što već vas veseli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 10:06