Neprijatelji računa

Imate li i vi skrivene ‘gutače‘ struje u domu? Zelena rješenja za dom štede energiju i novac

 IKEA
Živjeti održivo moguće je i jednostavno, uz male promjene navika. Sve one doprinose dobrobiti naše zajednice i planeta

Svake se godine u više od 150 zemalja 22. travnja obilježava Dan planeta Zemlje, jedinog doma kojeg poznajemo i imamo. Kako se Zemljini resursi sve više troše, a stanje našeg eko sustava je kritično, sve više pažnje treba posvećivati ekološkoj osviještenosti i održivom načinu života. No, što uopće znači živjeti održivo?

Prije svega trebamo kritički preispitati svoju potrošnju te u skladu s time promijeniti neke navike kojima ćemo uštedjeti novac, vrijeme, smanjiti količinu otpada te dugoročno učiniti nešto dobro za naš planet. Te navike se prvenstveno odnose na život kod kuće, gdje možemo manje-više u potpunosti kontrolirati potrošnju energenata i uvrstiti ekološki prihvatljivije proizvode i rješenja u svakodnevicu. U nastavku donosimo nekoliko ideja kako učiniti svoj život i domaćinstvo „zelenijim“.

Ušteda vode

Jedan od najvažnijih koraka u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš je očuvanje pitke vode. Iako je Hrvatska pri vrhu u Europi po količini zaliha pitke vode, nemilice je trošimo. Prema podacima Eurostata, prosječna dnevna potrošnja vode po stanovniku naše zemlje iznosi oko 150 litara, odnosno 4600 litara godišnje. Osim toga, Zagrebački holding najavio je da će od ožujka povećanje cijene vode za prosječno kućanstvo u županiji Grad Zagreb biti sedam posto, a iskazat će se na računima za travanj.

Da nas iznos na računima ne bi neugodno iznenadio, na potrošnji vode možemo uštedjeti uz primjenu nekih trikova:

  • zatvorite slavinu dok perete zube
  • tijekom šamponiranja kose zatvorite tuš
  • kod pranja auta koristite kantu s vodom, a ne crijevo s raspršivačem
  • češće izaberite tuširanje nego kupanje
  • perilicu rublja i suđa palite samo kada je puna

Za uštedu dragocjene tekućine, ali i smanjenje mjesečnih troškova može pomoći i ugradnja posebnih slavina s ugrađenim ispušnim ventilima. Oni miješaju zrak kako bi se održao dobar protok s manje vode, a u ponudi ih ima IKEA koja je, kao jedan od najvećih maloprodajnih lanaca na svijetu, posvećena radu na održivijoj budućnosti i zelenim praksama u kućanstvu.

image

ÅBÄCKEN Nastavak za miješalicu

IKEA

IKEA miješalice sa senzorom pokreta idealne su za kuhinju, dok će u kupaonici ušteda vode biti znatna uz upotrebu ÅBÄCKEN nastavaka za miješalicu raspršenog mlaza, čija je specifičnost ta što omogućuje odabir način rada. Tako, primjerice, način vodene maglice štedi vodu i do 95 posto.

image

Miješalica za vodu s ugrađenim senzorom

IKEA

Ušteda struje

Svaki dom ima barem nekoliko „gutača“ električne energije koji neprimjetno troše struju. To su, primjerice, uređaji poput televizora, računala, telefona, punjača, adaptera, klime. Kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi, ti bi se uređaji trebali isključiti kada nisu u upotrebi ili kad nikoga nema kod kuće, koliko god to nepraktično djelovalo.

Umjetna rasvjeta upaljena tijekom dana također može povećati račun za struju. Stoga je bolje rješenje pustiti što više prirodne svjetlosti u životni prostor. Veliki uređaji poput hladnjaka i zamrzivača troše najviše energije, no među njima postoji i jedan koji zapravo i nije nužan – sušilica rublja. Alternativno rješenje je da se rublje suši prirodno na zraku, obješeno na vanjsko sušilo ili stalak. Da biste dodatno uštedjeli struju, perilicu rublja koristite u večernjim satima kada je na snazi jeftina struja.

image

IKEA Sušilo za veš

IKEA

S obzirom na to da se obične žarulje sa žarnom niti, fluorescentne i one halogene zagrijavaju te tako gube energiju, bolje ih je zamijeniti LED žaruljama kakve se mogu pronaći u robnoj kući IKEA Zagreb. LED rasvjetom štedi se do 85 posto električne energije, a ovaj tip žarulja može trajati i do 20 godina.

image

IKEA LED žarulje

IKEA

Ako često mijenjate baterije u daljinskom upravljaču ili onom za igranje Play Stationa, bolja alternativa običnima su punjive. Lako se pune na posebnim punjačima te ne završavaju bespotrebno na otpadu.

image

LADDA Punjač za baterije

IKEA

Smanjenje otpada

Kuhinja je prostorija u kojoj proizvodimo najviše otpada, a najveći zagađivač je plastična ambalaža, posebice vrećice koje nekako uvijek završe posvuda. Ipak, nisu toliko nužne jer ih dostojno mogu zamijeniti višekratne vrećice od prirodnih materijala poput platna ili špage. Idealne su za kupovinu, bilo u trgovini ili na tržnici, ali i za pohranjivanje namirnica.

image

KUNGSFORS mrežasta vreća

IKEA

Nadalje, umjesto da prehrambene proizvode poput narezaka i mesa kupujete u jednokratnim plastičnim posudama, u kupovinu ponesite svoje posude od reciklirane plastike ili stakla.

image

IKEA 365+ posuda za čuvanje hrane

IKEA

Za omatanje ostataka hrane ili posuda za skladištenje obično se koristi plastična folija, no ona nije baš najsretnije rješenje za okoliš. Izvrsna alternativa su poklopci za hranu od silikona koji održavaju svježinu hrane i pića te traju duže.

image

ÖVERMÄTT poklopci za staklenke

IKEA

Kada je riječ o uštedi na hrani, na koju se troši najviše mjesečnog budžeta, planska kupovina je uvijek dobro rješenje. Napravite popis namirnica koje vam trebaju kako biste izbjegli nepotrebno kupovanje hrane koja će se kasnije baciti. Ostatke hrane iskoristite za pripremu drugih jela poput umaka, juha i smoothieja, a kore, lupine i sjemenke pretvorite u kompost kojim ćete prehranjivati biljke.

Odvajanje otpada nužna je navika za očuvanje okoliša, ali i način kako da naš dom ostane uredan. IKEA u svom asortimanu ima razne kante za recikliranje s različitim zapreminama i privlačnog dizajna.

image

DIMPA vreće za razvrstavanje otpada

IKEA

Staro kao novo

Zašto biste kupovali novi stolić za kavu ili trosjed kada ih možete osvježiti uz tek nekoliko jednostavnih koraka? Navlake za sofe iznimno su praktične jer su perive, izdržljive, a ujedno izgledaju sjajno i uklapaju se u svaki prostor.

image

JATTEBO navlaka za fotelju

IKEA

Da biste udahnuli novi život svojem drvenom namještaju, sve što vam treba je nekoliko kistova, ulje za drvo, boja ili bajc kojima ćete zaštititi materijal kako bi vas služio još godinama. Osim stolica, stolova i polica, uljem za drvo mogu se premazati i daske za rezanje te im tako produžiti rok trajanja. Dobro je znati da IKEA svojim kupcima nudi i rezervne dijelove kojima će dodatno produžiti trajnost namještaja.

image

STOCKARYD Ulje za drvo

IKEA

Održiva hrana

Mijenjanje svakodnevnih navika obuhvaća i hranu koju jedemo. Jedan od načina na koji možemo napraviti pomak prema održivosti jest dobro razmotriti izbor hrane. Ona biljnog podrijetla i proizvodi iz odgovornih izvora sadrže sve nutrijente koje tijelo treba te se pri njihovoj proizvodnji ne stvara puno ugljika. Biljne okruglice uvijek su dobar izbor za ručak ili međuobrok, a njihov ekološki otisak je samo četiri posto u usporedbi s mesnom okruglicom.

image

HUVUDROLL biljne okruglice

IKEA

Sadnja vlastitog začinskog bilja i povrća, čak i u malim teglama na balkonu dobra je odluka kojom se smanjuje otpad i štedi novac jer se vrtlarenjem kod kuće smanjuje potreba za kupovinom nekih namirnica. Tako možete biti sigurni da jedete zdravije!


Sponzorirani članak nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke IKEA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 12:18