8 važnih koraka

Idete na more? Provalnici se jako boje jedne stvari, a po ovom će znati da niste kod kuće

 /SHUTTERSTOCK

Kovčezi su gotovo spakirani, plan puta je tu i još samo odbrojavate do mora. Međutim, ako živite u kući, imate i nekoliko dodatnih obveza prije nego što se ukrcate i krenete na zasluženi godišnji. Kako nema zajedničkog sigurnosnog sustava kao u većini višestambenih zgrada, kuće mogu biti česta meta provalnika za vrijeme ljetnog odmora. Evo što portal Homesandgardens.com kaže da možete sami učiniti kako bi lopove držali što dalje od svog dvorišta.

Stvorite iluziju da ste kod kuće

Ovdje vas može "koštati" poštanski sandućić. Ako je nakrcan to je provalnicima znak da niste kod kuće. Zamolite susjede da izvade vašu poštu iz sandučića i spreme dok se ne vratite. Ako to nije previše za tražiti, zamolite ih i da se navečer prošeću vašom kućom samo par minuta kako bi se vidjelo upaljeno svjetlo.

Ne zaboravite stražnja vrata

Statistike ne lažu, a upravo one tvrde da većina lopova ulazi kroz stražnja vrata ili prozore jer su vlasnici jednostavno zaboravili zatvoriti i zaključati. Sva puta provjerite sva vrata i prozore i ne štedite na zamjeni šarki. Stručnjaci tvrde da je vijke za zaključavanje od 7 centimetara gotovo nemoguće provaliti standardnim metodama.

Temeljito uredite okućnicu

image
SHUTTERSTOCK

Lopovi navodno preferiraju obraslo grmlje i vidno neodržavan travnjak. Stoga škare za živicu i kosilicu u ruke i prije odlaska na godišnji uredite svoju okućnicu tako da narednih nekoliko dana izgleda baš kao da ste to jutro kosili. Također, imajte na umu da ukrasno grmlje ne smije zaklanjati pogled na vaša ulazna vrata, ona moraju uvijek biti vidljiva s ulice.

Ne ostavite stvari vani

Vaza na vanjskoj klupici prozora može izgledati zgodno, ali ne i kad ste odustni danima. Baš kao ni vrtni namještaj, ljuljačka i drugi dodaci. Dajte si vremena i sve pospremite prije polaska jer dovoljan je jedan vizualni detalj koji će lopove natjerati da pomisle kako unutra ima još zanimljivosti.

Zaključajte profile na društvenim mrežama

Online se također "planiraju" provale. Ako označite baš svako mjesto koje posjećujete, jasno se da zaključiti da niste kod kuće. Profile na svojim društvenim mrežama zaključajte za javnost i informacije dijelite samo s prijateljima. uostalom, galeriju odabranih fotografija s ljetovanja možete objaviti i kad se vratite.

Diskretno koristite videonadzor

Kamere postavite na strateške uglove koji će snimati "ranjiva" mjesta poput ulaznih vrata i prozora. Također, pazite da pritom previše ne "upadaju u oko". Uzmite pametni sustav kojim možete upravljati svojim telefonom pa ćete u svakom trenutku s ljetovanja moći provjeriti stanje vaše okućnice.

Koristite kombinaciju uređaja

Kombinacija vanjskog i unutarnjeg video nadzora s alarmom stvorit će ono što stručnjaci za sigurnost zovu "koncentričnim slojevima sigurnosti". Tako ćete svaki nepoželjni korak u vašem ekterijeru i interijeru moći spriječiti na vrijeme.

Povjerite se susjedima

Zadnje, ali ne manje važno, njegujte dobrosusjedske odnose. Kad svi aparati zakažu, tu lje ljudski faktor, a ako imate prijatelje vrata do vaših, to je od neprocjenjive vrijednosti za bezbrižno ljetovanje. Zanimljivo je spomenuti i da se, unatoč svim dosezima tehnologije, prema navodima sugovornika na Homesandgardens portalu, lopovi i dalje najviše boje - psa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 15:37