Korisna ‘generalka’

I čišćenje može biti zabavno, ako zbrajate kalorije: Ove aktivnosti troše najviše kalorija

 Shutterstock
Vodič za bezbolnu ‘generalku’ savjeti, trikovi i ideje uz koje ćete lako urediti cijeli dom

Ah, to dosadno i mukotrpno čišćenje... Uvijek, ali baš uvijek je na zadnjem mjestu stvari koje bismo željeli raditi, ali što se mora, mora se. Ipak, postoje neki trikovi i ideje koji nam mogu ako ne učiniti privlačnim, onda barem olakšati pospremanje kuće. Pročitajte naših 14 savjeta i veseli i odlučni prionite na generalku

image
Shutterstock

1. PRVO SHOPPING

Ima li išta zabavnije od kupovine, pa čak i ako se radi o sredstvima za čišćenje? Novi mirisni osvježivač zraka, otkačene rukavice, kvalitetna krpa za pod i stakla te mirisne svijeće i štapići koje ćete upaliti kada je sve gotovo odlična su motivacija za početak čišćenja. Kupovinu obavite dan prije kako biste mogli krenuti s čišćenj em na vrijeme, a ne kada se iscrpljeni vratite iz dućana.

image
Shutterstock

2. NEŠTO NOVO

Nova stvar za dom sigurno će vas motivirati da sve dovedete u red. Ako kupujete neki važniji komad kao što je novi kauč, komoda ili krevet, odlično. Ipak, to može biti sitnica kao što je otirač, lampa, jastučić ili stolnjak. Nova stvarčica u svježe očišćenom prostoru - ima neko čudno zadovoljstvo u tome...

image
Shutterstock

3. UDVOJE JE BOLJE

Pozovite prijatelja ili člana obitelji s kojim volite provoditi vrijeme i čistite zajedno. Nagradite se opuštenom večeri uz pizzu, pivo i dobar film kad završite, a onda istu stvar ponovite u kući osobe koja vam je pomogla. Zabavno, ali i vrlo efikasno provođenje vremena s najmilijima, zar ne?

image
Shutterstock

4. BESPLATNA TJELOVJEŽBA

Tretirajte sve, pa i čišćenje kao tjelovježbu. Stisnite mišiće trbuha i stražnjice, ispravite se i zaplešite s metlom. Evo zašto:

AKTIVNOST - VRIJEME = POTROŠENE KALORIJE

• Pranje poda močom - 1 sat = 153
• Pranje poda na koljenima - 30 minuta =187
• Ribanje kade - 15 minuta = 90
• Usisavanje - 30 minuta = 119
• Metenje - 30 minuta = 136
• Pranje auta - 1 sat = 160
• Pranje prozora - 30 minuta = 167
• Preslagivanje ormara - 1 sat = 85
• Bojanje zidova - 30 minuta = 167
• Premještanje namještaja - 15 minuta = 100

image
Shutterstock

5. TELEFONIRAJTE

Da, dobro ste pročitali. Dok čistite, obavite te pozive koje dugo odgađate. Nazovite djeda, tetu, sestričnu ili prijatelja kojeg niste dugo čuli. Stavite handsfree slušalice, mobitel u džep i bavite se mehaničkim poslovima kao što je pranje prozora dok pričate s dragim ljudima.

6. SLUŠKINJE I BATLERI

Igrajte se da ste spremačice i batleri i da čistite kuću jaaaako zločeste obitelji koja ima strašno neurednu i razmaženu djecu. Stavite pregače i kapice i krenite u akciju. Zajedno se žalite na nered, razbacane igračke i odjeću te imaginarne neuredne djece. Osjećat ćete se povezano, a klinci će možda i shvatiti da bi mogli biti i uredniji bez da ćete im to morati direktno reći.

7. SUPERJUNAK PRAŠKO

Kupite jeftinu plišanu igračku za ruku ili na staru čarapu nalijepite oči. Nazovite ga Superjunak Praško, navucite vašem klincu na ruku i objasnite da Praško živi isključivo od prašine. Pošaljite klinca po kući da briše prašinu i uživajte u plodovima svoje domišljatosti.

8. PROJEKT KANTA

Kupite neku jeftiniju kantu ili kutiju na kotačiće. Neka ne bude slična igračkama koje već imaju, nego drugačija, kako bi klincima bilo izazovnije gurati je. Prvi korak je da zajedno oslikate kantu kako oni žele. To neka postane isključivo njihova kanta za pospremanje. Za početak neka u nju skupe prljavo rublje po cijeloj kući i odnesu ga na odgovarajuće mjesto. Zatim neka to učine s igračkama. U tijeku čišćenja zovite ih da donesu kantu za sve stvari koje morate premještati iz prostorije u prostoriju. Vjerujemo da će na kraju voziti jedni druge ili kućne ljubimce i potpuno zaboraviti na pospremanje, ali barem ste pokušali.

image
Shutterstock

9. MOČO PAPUČE

Kupite ih svim ukućanima. Znamo da to odavno nije moderno, ali u ovim papučama čak ima smisla i poslati klince u kut. Možda čak i u sve kuteve u kući. Neka plešu po kutevima. Eto.

image
Shutterstock

10. REORGANIZACIJA

Premještanje namještaja uvijek donosi dozu svježine u prostor. Okrenite stol ili sofu, preselite ormarić za cipele na drugo mjesto, promijenite raspored slika na zidu ili promijenite pozicije biljkama i lampama. Na taj način možete dobro očistiti novooslobođeni prostor i i početi ga koristiti na drugi način. I naravno, kada završite s čišćenjem, dojam će biti pojačan, prostor će se činiti čišćim i prozračnijim.

image
Shutterstock

11. UKLJUČITE KLINCE

Klinci se osjećaju jako važno kad rade poslove odraslih, ali nije uvijek jednostavno pridobiti ih na pomoć pri pospremanju. Domišljate internet mame smislile su nekoliko fora načina na koje ćete pospremanje pretvoriti u zabavu i igru za klince.

image
Shutterstock

12. PRESKOČITE GLAČANJE

Neke stvari se moraju glačati, to je svima jasno, ali nije potrebno gubiti vrijeme baš na svu odjeću i posteljinu. Jednostavan trik za izbjegavanje mrske “pegle” je da stavite zgužvanu odjeću na vješalicu, poprskate je vodom s udaljenosti od najmanje 30 centimetara, zatim posušite sušilom za kosu te prelazite tkaninom drugom rukom odlučnim potezima. Uredno složite i gotovi ste.

image
Shutterstock

13. NAGRADITE SE

Ako planirate dan posvećen čišćenju, nagrada apsolutno mora biti večer po vašem guštu. Bilo da ostajete u svojem prečistom domu ili planirate izlazak, neka nagrada bude proporcionalna uloženom trudu. Ako se, pak, radi o manjem čišćenju, tj. dnevnoj rutini, nagrada neka bude manja, ali jednako zadovoljavajuća. Omiljeni kolač uz najdražu seriju ili šalica kave uz surfanje po internetu samo su neke od ideja.

image
Shutterstock

14. GLAZBA JE NAJVAŽNIJA

Pospremanje bez glazbe jednostavno nije opcija. Pojačajte radio i uživajte, a ako niste sigurni koju muziku odabrati, pripremili smo za vas top 15 pjesama za sve vrste kućanskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:35