DETALJAN VODIČ

Evo koliko točno deterdženta za rublje trebate koristiti za najbolje rezultate pranja

 /SHUTTERSTOCK

Ako perete rublje, vjerojatno to radite pogrešno, ali niste jedini. Gotovo svatko tko pere rublje ne zna koliko deterdženta treba koristiti za najbolje rezultate. To se velikim dijelom događa zato što na pakiranjima nije jasno objašnjeno koliko deterdženta za pranje rublja treba koristiti, prenosi Better Homse and Gardens. Temelje se na maglovitoj i loše definiranoj ideji "veličine punjenja" i izražavaju se teško vidljivim linijama punjenja na čepovima boca deterdženta, što navodi korisnike da u stroj ubace ono što im se čini kao prava količinu i nadaju se najboljem. Tu je i psihologija - dio jednadžbe "ono što se čini kao prava količina". Mogli bismo osjetiti želju da upotrijebimo više deterdženta za pranje rublja, nego što je potrebno jer nam nešto u mozgu signalizira da "više deterdženta znači više čistoće". Nažalost, ne samo da nije tako, nego je upravo suprotno. Ostavljanje odjeće i kućanskih potrepština poput posteljine i ručnika punih sapunice čini ih znatno manje čistima.

Dakle, koja je prava količina deterdženta za pranje rublja? I je li to stvarno bitno? Ovaj vodič objašnjava zašto je važno precizno doziranje, kako odrediti veličinu punjenja rublja i koliko deterdženta koristiti da bi vaše rublje bilo što čišće.

image
/SHUTTERSTOCK

Zašto je važno znati koliko deterdženta za pranje rublja koristiti

Upotreba previše deterdženta za pranje rublja može isprazniti vaš bankovni račun, uništiti odjeću, izazvati osip i skratiti životni vijek vaše perilice rublja. Zvuči li to dramatično? Možda malo! Ali privuklo je vašu pozornost, zar ne? I sve je istina.

Kako odrediti veličinu tereta

Koliko deterdženta za pranje rublja koristiti u potpunosti ovisi o veličini punjenja, što dan pranja rublja može pretvoriti u frustrirajuću igru pogađanja. Nažalost, određivanje što predstavlja srednje opterećenje rublja u odnosu na veliko rublje je neprecizna znanost, ali postoji nekoliko (nesavršenih) metoda koje vam mogu pomoći da shvatite s kojom količinom rublja radite.

Metoda približne težine

Metoda približne težine oslanja se na težinu punjenja rublja kako bi se odredila veličina.

Srednje opterećenje: Otprilike 3 kilograma

Veliko opterećenje: Otprilike 5

Iznimno veliko opterećenje: Otprilike 6

image
/SHUTTERSTOCK

Punoća bubnja

Koristite puninu bubnja perilice kada je napunjen prljavim rubljem kako biste procijenili veličinu punjenja.

Srednje opterećenje: Bubanj je napola pun

Veliko opterećenje: Bubanj je pun tri četvrtine

Iznimno veliki teret: Bubanj je pun, ali nije čvrsto nabijen

Metoda pogledom

Metoda pogledom mjeri veličinu punjenja u broju i vrsti rublja koje se pere.

Srednje opterećenje: Otprilike šest majica kratkih rukava za odrasle, dva džempera za odrasle, tri para hlača, dvije suknje, tri para donjeg rublja, tri para čarapa

Veliki teret: Otprilike 12 majica kratkih rukava za odrasle, dvije veste za odrasle, pet pari hlača, tri suknje, četiri para donjeg rublja, šest pari čarapa

Ekstra veliki teret: 12 majica kratkih rukava za odrasle, 12 pari čarapa, šest suknji, 15 džempera za odrasle, šest pari hlača i šest pari donjeg rublja

image
/SHUTTERSTOCK

Koliko tekućeg deterdženta za pranje rublja koristiti

Nakon što ste odredili količinu punjenja, moći ćete izmjeriti koliko deterdženta za pranje rublja ćete koristiti, bilo pomoću linija za punjenje na čepu ili mjerenjem u žlicama koristeći donju tablicu. Kod pranja jako zaprljanog rublja koristite malo više deterdženta od preporučene doze. Ručno pranje zahtijeva manje deterdženta od strojnog pranja; razrijedite 1 do 2 žlice tekućeg deterdženta u vodi kako biste napravili otopinu za malu količinu pranja ruku (manje od 4 kilograma ili približno 2 do 5 komada odjeće).

Srednje punjenje: Otprilike 3 žlice tekućeg deterdženta za rublje

Veliko punjenje: 4 do 5 žlica tekućeg deterdženta za rublje

Iznimno velika punjenja: 8 žlica tekućeg deterdženta za rublje

Koliko pakiranja kapsula deterdženta koristiti

Pakiranja ili kapsule deterdženta unaprijed su izmjerene na temelju srednje veličine punjenja. Pakiranja dopuštaju manju kontrolu nad količinom deterdženta za pranje rublja i nikada se ne smiju bušiti za korištenje u ručnom pranju.

Srednje punjenje: Koristite jedno pakiranje deterdženta

Veliko do iznimno veliko punjenje: Koristite dva pakiranja deterdženta

XX-Velika punjenja: Koristite tri pakiranja deterdženta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:12