Deset kućanskih predmeta koji vas mogu stajati zdravlja

Bolje spriječiti nego liječiti!

Što je zajedničko mobitelu i wc školjci? Ili daljinskom upravljaču i prekidaču za svjetlo? Koristite ih svakodnevno i ne možete zamisliti život bez njih. Ali njih povezuju i deseci milijuna drugih razloga, skupnog naziva: bakterije i virusi!

Donosimo 10 predmeta koji su u stalnoj uporabi i koji mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje. Vrijeme je prehlada, respiratornih ili crijevnih viroza, i gripe, naravno. Odvojite malo vremena i dezinficirajte predmete koji vas mogu odvesti na kućnu njegu.

Radni stol

Istraživanja pokazuju da radni stol može sadržavati više bakterija od toaleta. Naime, većina zaposlenika jede na svom radnom mjestu, što je idealno za razvoj bakterija. Također, prema istraživanjima, stol se čisti jednom na mjesec ili čak rijeđe, što nije slučaj s čišćenjem sanitarija, pa je to razlog većoj nakupini bakterija.

Mobitel i telefon

Gotovo je nemoguće zamisliti život bez mobitela. Danas on nije samo sredstvo za razgovor ili slanje sms poruka. Njegova uporaba ima mnogo širi spektar usluga koje nudi. Za poslovnog čovjeka on je ured izvan ureda jer je moguće pregledavati mailove, pisati dopise, čitati vijesti, slušati muziku… i da dalje ne nabrajamo. Kako bilo, većinu dana nalazi se u našim rukama, a samim time postaje opasan za zdravlje. No, ne govorimo o štetnom zračenju, nego o nakupinama bakterija koje mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje. Dakle, vrijeme je gripe, viroza, što respiratornih, što crijevnih. Kihnete, ne operete ruke, uzmete mobitel i imate problema. Dokazano je da se najviše bakterija skuplja na tipkovnici. Slično je i s telefonima, stoga ako želite zaštititi sebe, ali i vaše kolege, uzmite malo alkohola te jednom na tjedan prebrišite mobitel/telefon.

Prekidači za svjetla i kvake

Kvake i prekidači za svjetla vjerojatno najčešće dotičemo u našem kućanstvu. Koliko god smo posvećeni čišćenju, rijetko ih se sjetimo prebrisati. No, ako ih malo bolje pogledate, bilo bi dobro o njima voditi malo više pažnje. Primjerice, kad ulazimo u kuću, a došli smo iz tramvaja, držali se za rukohvat, kihali u ruku… prvo što taknemo bit će kvaka na ulaznim vratima i prekidač za svjetlo. Razmislite što se sve ondje nalazi!

Slavina

Uvjereni smo da ne postoji osoba koja nakon korištenja toaleta ne pere ruke. No, treba uzeti u obzir činjenicu da se slavina dira dva puta: prvi put kad ruke još nisu oprane, kad otvaramo slavinu, i drugi put kad je zatvaramo. Samim time, slavina je rasadnik bakterija. Stoga osim redovnog dezinficiranja savjetujemo da nakon pranja slavinu zatvorimo držeći papir u ruci.

Kuhinjska spužva

Što mislite koliko se bakterija krije na vašoj kuhinjskoj spužvici? Pa… i nije baš sitnica. Istraživanja pokazuju sa na svakom četvornom centimetru živi pet milijuna bakterija. I nisu nimalo bezopasne, dapače, mogu izazvati teške bolesti i Guillain-Barreov sindrom koji uzrokuje paralizu. Razmislite o bacanju stare spužvice i kupnji nove !

Četkica za zube i čaša za četkice

Bakterije se dugo zadržavaju na četkici za zube. Upravo zato važno je pridržavati se nekih pravila: ne koristite četkicu za zube dulje od tri mjeseca, povremeno je prokuhajte i pazite da nije u doticaju s četkicama vaših ukućana.

WC školjka

WC školjka, sanitarni čvor ili… erupcija bakterija. To barem svi znaju. Kako bilo, ako imate crijevnu virozu, obavezno nakon svake uporabe prebrišite dezinfekcijskim krpama! Ne želite zaraziti ukućane. I naravno: operite ruke!

Posteljina

Čista, mirisna i mekana… upravo takva mora biti. Pa iako je tjedan dana niste promijenili, i dalje je takva. No, što ako vaš partner ili partnerica boluje od gripe ili viroze? Logično je da su virusi prisutni na posteljini. Za takvih izvanrednih okolnosti perite češće. I svakako ne nosite hranu u krevet jer se i na hrani, naravno, razvijaju bakterije.

Tipkovnica i kompjutorski miš

Rijetko koji posao današnjice ne uključuje korištenje računala, a na prste ruke mogu se nabrojati hrvatska kućanstva koja ne posjeduju ovaj ‘prozor u svijet’, što znači da je dostupan svim generacijama. Logično je da po tipkovnici i kompjutorskom mišu tipkaju mnoge ruke. Nečiste ruke rasadnik su bakterija koje se zadržavaju i množe. Vjerovali ili ne, na taj način bez problema možete zaraditi crijevnu virozu pa ne budi nam teško, očistimo je ponekad.

Daljinski upravljač

Vječna borba svakog kućanstva vodi se oko daljinskog upravljača. Žene bi gledale dobar film, muškarci sport, djeca crtane filmove, bake bi pak gledale neku sapunicu. Kako bilo, daljinski je uvijek ‘zalijepljen za nečiju ruku’. Odgovor je jasan, tko ga uzme, bira programe, ali i dodaje svoj doprinos mogućem razvijanju bolesti, pogotovo u zimsko vrijeme kad viroze vrebaju sa svih strana.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2024 14:26