Prije i poslije

Čudesan makeover starog kredenca kojeg sada žele imati svi

Lejla Selimović iz Zenice poslala nam je fotografiju gotovo neupotrebljivog komada namještaja i ispričala nam je kako je odradila transformaciju koja je uključivala bojenje, premazivanje, mijenjanje dijelova, rezanje, montiranje... Ma svašta. Pročitajte

Zeničanka Lejla Selimović u svojoj radionici Wood Surgery redizajnira stari namještaj i vraća život starim, odbačenim komadima namještaja. Njezina je specijalnost, priča nam, pronalaziti načine kako da neki stari komad namještaja poprimi potpuno novi izgled i ponovo postane funkcionalan. Inače, Lejla je diplomirana pravnica, ali i nepopravljiva kreativka koja je, otkriva, svoje znanje i vještine preoblikovanja tj. redizajna namještaja stekla samouko, prvenstveno zahvaljujući svojoj znatiželji i velikoj ljubavi prema, kako sama kaže, stvaranju nečeg ljepšeg, novog i praktičnijeg. Nečeg što će nekome možda uljepšati prostor, dan, život.

Lejla ovog mjeseca gostuje u našoj rubrici prije i poslije, gdje vam pokazuje kako je od poprilično starog i derutnog kuhinjskog kredenca napravila totalno šik komad namještaja koji mnogi žele imati u svome domu.

- Radi se o kredencu starom preko stotinu godina koji sam dobila na poklon, a koji je godinama skupljao prašinu u jednoj garaži i služio za odlaganje alata. Čim sam ga vidjela znala sam da je to komad koji želim zadržati za sebe i učiniti ga što atraktivnijim i modernijim. Iako se bavim makeoverima starih komada namještaja koje poslije prodajem, za ovaj kuhinjski kredenc nikada nisam pomislila da ga stavim u ponudu i prodam. Željela sam ga preoblikovati za sebe, prema svojim željama i potrebama - objasnila je Lejla, koja je relativno brzo to što je zamislila i ostvarila.

- Iako zatečeno stanje nije obećavalo, znala sam da se iza slojeva prašine i stare boje, polupanog stakla i oštećenih polica krije pravi ljepotan. Najprije je trebalo skinuti sve slojeve stare boje, što je zahtijevalo najviše vremena. Jedan dio boje sam skidala sušilom na vrući zrak za skidanje boje, dio šlajfericom, a dobar dio i ručno. Nakon popunjavanja nepravilnosti, nanosila sam temeljnu, pa pokrivnu boju na dijelove koje sam odlučila bojati. Dijelove koje sam odlučila ostaviti u natur, baznoj boji (ploča, ladice i rubovi) premazala sam zaštitnim uljem s bijelim pigmentom, kako bi se sačuvao što prirodniji izgled. Nadalje, polupana stakla gornjeg dijela sam zamijenila novim. U donjem dijelu kredenca police su bile polomljene, tako da sam kupila nove daske, izrezala ih na odgovarajuće dimenzije i montirala - opisuje Lejla i dodaje da danas ovaj ljepotan zauzima centralno mjesto u njezinom domu, a ona ga bez obzira na mnoge upite za kupnju nikada ne bi prodala. Potpuno shvaćamo zašto.

TROŠKOVNIK
  • Kuhinjski kredenc - cijene se kreću od 150 eura pa naviše
  • Temeljna i pokrivna boja na bazi
  • vode - 15 eura
  • Izrada i zamjena novih stakala - 15 eura
  • Ulje za drvo Woca - 17 eura
  • Nove daske za police - 15 eura

UKUPNO oko 200 eura

Lejlin savjet: da biste se sami uradili potrebno je imati alat i prostor za rad, puno volje, strpljenja i vremena. Naravno, možete uvijek platiti nekome tko će zaprljati ruke i uraditi posao umjesto vas. No, samostalno je definitivno zabavnije!

Više na: Wood Surgery

Foto: Wood Surgery

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 17:17