Oprez!

Cijena više nije najvažnija kod kupnje zemljišta: Ako ne pazite na jedan detalj, možete izvući ‘deblji kraj‘

 PANORAMA GROUP
Prije nego krenete u realizaciju ovog izazovnog projekta, pripazite na važan korak koji bi vam mogao olakšati proces

Gradnja nekretnine, bilo obiteljske kuće, stambene ili poslovne zgrade velik je izazov i jedna od najvećih životnih investicija. Inflacija i cijene građevinskih materijala u stalnom su porastu, što nimalo ne olakšava planove onima koji žele uložiti u nekretnine. Ipak, potražnja za građevinskim zemljištima ne jenjava, što pokazuju i Podaci Državnog zavoda za statistiku. U siječnju 2023. godine izdano je 937 građevinskih dozvola, što je 19,1 posto više nego 2022. Pritom je najviše dozvola, 789, izdano za zgrade.

Da Hrvati najviše vole ulagati u nekretnine poznato je od ranije, a prema podacima Europske centralne banke, 86,9 posto kućanstava u Hrvatskoj posjeduje nekretnine, dok na financijsku imovinu otpada samo 3,5 posto. Kod odabira terena za gradnju, mnogi će na prvo mjesto staviti njegovu cijenu i lokaciju, no jednako su važni i ostali aspekti o kojima ovisi uspjeh cijelog projekta. Ako ste u procesu kupnje građevinskog zemljišta, prvo biste trebali napraviti dobru pripremu i provjeriti nekoliko ključnih stvari.

Stručni savjeti

Pronalazak odgovarajuće lokacije zemljišta kompleksan je zadatak, posebice ako biste željeli izgraditi nekretninu na otoku. Ako vam razmišljanje o toliko detalja izaziva glavobolju, najbolje ga je prepustiti stručnjacima. Panorama Group, tvrtka za nekretnine sa sjedištem na otoku Krku, pruža jedinstveni, personalizirani pristup svakom klijentu, bilo da traži kuću s panoramskim pogledom na more, idealno građevinsko zemljište, moderno uređen stan ili pak poslovni prostor. U više od 15 godina djelovanja do sada je izgradila preko 20 objekata, od samostojećih vila, do višestambenih zgrada.

Panorama Group objedinjuje čak četiri potpune usluge: konzalting, inženjering, gradnju i prodaju. Više ne morate brinuti da ćete nešto pogriješiti kod odabira zemljišta ili nekretnine jer stručan i profesionalan tim Panorama Group savjetuje i usmjerava, nadzire građevinske radove na vašoj nekretnini te brine o kvaliteti materijala i izvođenja radova. Opsežnim poznavanjem hrvatskog tržišta nekretnina imaju pristup nekretninama koje nisu dostupne na tržištu i ekskluzivnim ponudama pa možete biti sigurni da ćete pronaći dom iz snova. U ponudi agencije Panorama Homes su nekretnine koje se nalaze ne samo na otoku Krku, već i na području od opatijske do crikveničke rivijere.

‘Čisti‘ papiri

Ponudu građevinskih zemljišta najčešće pregledavamo na oglasnicima ili na web stranicama specijaliziranih agencija. Ako ste vidjeli neko koje vam se sviđa, prvi korak koji trebate napraviti jest provjeriti njegov pravni status. To možete napraviti uvidom u izvadak iz zemljišne knjige, odnosno javni registar besplatno dostupan preko interneta. Tamo možete saznati primjerice podatke o vlasniku parcele, površini i njezinoj namjeni.

Prilikom kupnje zemljišta, dobro je provjeriti ako je u građevinskoj zoni, jer je to uvjet za dobivanje građevinske dozvole. Isto se može provjeriti lokacijskom informacijom, a svakako je prije ishodovanja građevinske dozvole, dobro ishodovati lokacijsku dozvolu. Lokacijska dozvola sadrži izvod iz dokumenata prostornog uređenje na temelju kojih se izdaje. Ukoliko je određeno zemljište poljoprivredno, može se predati zahtjev za prenamjenu, lokalnoj samoupravi, da se prilikom sljedeće promjene prostornog plana, isti potencijalno uzme u obzir.

Mikrolokacija

Ako planirate kupnju terena za gradnju, dobro razmislite što vam je najvažnije kod lokacije. Je li to povezanost s urbanim središtem, dostupnost škola, vrtića, blizina posla ili obale? Kada si odgovorite na ovo pitanje, znat ćete na kojim lokacijama pretraživati zemljišta. Naravno, mikrolokacija uvelike utječe na cijenu – što je zemljište bliže gradskom središtu, to je njegova cijena veća. Ako se nalazi na periferiji ili selu, cijena je manje. Svaka mikrolokacija ima svoje prednosti; zbog blizine gradu dostupniji su vam svi sadržaji, dok kod gradnje kuće na periferiji možete napraviti prostraniju okućnicu i vrt.

Dostupnost infrastrukture

Za svaku nekretninu važna je dostupnost okolne infrastrukture u neposrednoj blizini zemljišta – vode, struje, plina, odvodnje i telekomunikacijske mreže. Ako ovih priključaka nema ili postoje samo neki, treba provjeriti troškove povezivanja na željenu infrastrukturu prije kupnje zemljišta. U slučaju da je infrastruktura provedena do zemljišta, vlasnik mora platiti komunalni doprinos općini ili gradu na čijem se području nalazi zemljište. Također, treba obratiti pažnju i na prometnu te kolnu infrastrukturu, odnosno ima li zemljište pristup javnoj prometnici (ulici ili cesti). Ako pristup prometnici nije direktan, treba provjeriti pravo na služnost puta kojim je građevinska čestica povezana na javnu prometnicu.

Urbanistički planovi

I zadnja, ali ne manje važna stavka na koju valja obratiti pozornost kod odabira zemljišta su prostorno-planske mogućnosti. One se utvrđuju urbanističkim planom, odnosno detaljnim planom uređenja te su podložne promjenama. Primjerice, to su minimalna površina čestice, udaljenost od susjedne čestice ili koeficijent iskoristivosti. Kupnja zemljišta koje nije u skladu s urbanističkim planom može dovesti do problema sa zakonskom regulativom i otežati cijeli proces gradnje nekretnine.

Urbanistički planovi utječu i na vrijednost nekretnine. Primjerice, zemljište koje se nalazi u području predviđenom za razvoj i unaprjeđenje može imati veću potencijalnu vrijednost u budućnosti.

Zaključno, investiranje u nekretnine predstavlja značajan korak koji zahtijeva temeljitu pripremu i analizu kako bi se osiguralo uspješno ostvarenje projekta. U tom procesu, angažiranje stručnih savjetnika poput Panorama Group može biti ključno za postizanje željenih rezultata. Njihov personalizirani pristup, iskustva te cjelovita paleta usluga pružaju klijentima pouzdanost i sigurnost u svakom koraku. Uz to, investiranje u nekretnine donosi brojne prednosti, od stabilnosti imovine do potencijalnog rasta vrijednosti. Stoga, pri odabiru zemljišta ili nekretnine, valja pažljivo razmotriti sve faktore kako bi se maksimalno iskoristile mogućnosti koje ovo tržište pruža.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Panorama Group.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:28