Kradljivci prostora

Čega se možete odmah riješiti bez grižnje savjesti?

Što od navedenih predmeta možete uočiti u svom stanu u ovom trenu?

Među stvarima koje zaista želimo imati u svom životnom prostoru i koje pomno biramo uvijek se mogu pronaći stvari koje ni ne prepoznajemo. Ako okupite sve zalutale reklame, kemijske olovke koje nikad niste sami kupili, plastične vrećice i ambalažu koja se samo gomila, primijetit ćete koliko vam kradu prostora. Donosimo vam popis stvari koje kad ugledate možete isti tren baciti u smeće ili odvojiti za reciklažu, poklanjanje ili doniranje.

Prazne kutije od sladoleda – obavezna ljetna poslastica u kojoj uživaju jednako i mladi i stari dolazi nam u plastičnim kutijama koje često znamo sačuvati jer su čvrste i mogu se zaklopiti. No zapitajte se treba li vam više od jedne ili dvije kutije za povremeno prenošenje hrane? Sigurno u svojoj kuhinji možete pronaći lijepe posude na koje ste u potpunosti zaboravili i koje skupljaju prašinu u dnu ormara.

Kemijske olovke – olovke su jedan od onih uredskih materijala koji nikad ne možete pronaći kada vam zatreba, a inače izviruju iz svakog kutka. Skupite sve kemijske koje možete naći, isprobajte koja još piše i priznajte si, nećete zamijeniti taj istrošeni uložak. Odaberite dvije ili tri koje lijepo leže u ruci i ostalih se riješite. Uvijek ih možete složiti u vrećicu i objesiti na kontejner. Možda će nekome dobro doći!

Prošlogodišnji kalendar – prošla godina odavno je gotova pa tako više nemate razloga čuvati kalendare svih veličina i oblika, a koje često znamo dobivati uz proizvode i novinska izdanja.

Novine, časopisi – zašto biste čuvali gomilu papira ako vas zanima samo jedan članak? Pregledajte hrpu, izrežite pokoji odabrani članak ako zaključite da vas još uvijek zanima i ostalo bacite. Možda se nećete ni sjećati zašto ste sačuvali određene novine pa ih jednostavno preselite s kauča ili stola u smeće ili odvojite za recikliranje.

Reklame – zatrpani poštanski sandučići noćna su nam mora, ali ipak zajedno s poštom uzmemo i gomilu promotivnog materijala. Nemojte dopustiti da vam se nakuplja, pregledajte sve što stigne i odmah ubacite neželjene reklame u vrećicu s papirom koju ste pripremili za reciklažu.

Prazne staklene ili plastične boce te limenke – ako nemate naviku nošenja praznih boca natrag u dućan, mnogo je ljudi kojima bi one dobro došle. Stavite ih kraj kontejnera kad izlazite iz stana. Isto vrijedi i za limenke.

Stare baterije – osim u reciklažnim dvorištima stare baterije možete baciti, na primjer, u trgovinama Lidla ili pak u centrima i prodajnim mjestima T-Hrvatskog Telekoma. Zaštitite okoliš, obratite pozornost gdje bacate stare baterije i reciklirajte!

Stari lijekovi – ovu stavku nikako ne smijete zanemariti jer se ipak radi o zdravlju vas i vaših ukućana. Pregledajte sve lijekove koje imate i ako ne znate koji im je rok trajanja, sigurnije je da ih odnesete u najbližu ljekarnu na reciklažu. Bolje izbjeći pogoršavanje problematičnog zdravstvenog stanja korištenjem starih tableta i krema.

Hrana – isti princip vrijedi i za stvari koje čuvamo u hladnjaku i koje nismo potrošili u propisanu roku. Oslobodite police i dajte svom hladnjaku da malo diše. Tako ćete imati bolji uvid u to što trebate kupiti u svom idućem posjetu trgovini i što vam zapravo ne odgovara, budući da to niste do kraja potrošili.

Stare kazete, cd-i, dvd-i – ove predmete za koje znate da ih više nećete koristiti, slušati ili gledati njihov sadržaj te nemaju nikakvu sentimentalnu vrijednost pokušajte iskoristiti u nekom kreativnom DIY projektu ili se prošećite do reciklažnog dvorišta gdje će vam ih ljubazno osoblje pomoći odložiti u pravi kontejner.

Sretno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:23