BAKTERIJE KOJE NE VIDIMO

Brzo i jednostavno očistite četiri najprljavije stvari koje posjedujete

 

Neke stvari obično čistimo tek kada postanu vidljivo prljave. Međutim, u svom domu imamo predmete koje koristimo svaki dan, ne izgledaju prljavo i nismo naviknuti redovito ih čistiti. To su predmeti koje zapravo najčešće koristimo, a da nismo niti svjesni koliko i kada. Mobitel i slušalice koristimo i izvan doma, stoga su oni posebno izloženi raznim bakterijama koje su našem oku nevidljive. Treći predmet je daljinski upravljač koji se također često koristi, i to od strane svih ukućana. A četvrti je punjač za mobitel koji također držimo posvuda i koristimo ga svakodnevno.

Za slušalice, daljinski upravljač i mobitel vam je potrebno zaista malo vremena da ih očistite, i samo jedan sastojak. Radi se o isopropanolu, koji se koristi kao univerzalno sredstvo za čišćenje takvih stvari. Ako ga nemate kod kuće, isopropanol možete kupiti u ljekarnama i nekim prodavaonicama elektroničkih uređaja.

Za čišćenje vam je potrebno sljedeće:

- isopropanol

- štapići za uši

- krpa za čišćenje od mikrovlakana

Slušalice

Osim što ih koristimo dok smo vani, slušalice često ostavljamo posuda - u torbi, na stolovima, u džepovima... Što znači da na sebi imaju i više bakterija nego što to mislimo. Stoga ih je potrebno očistiti minimalno jednom tjedno. Umočite štapić za uši u isopropanol i ocijedite ga. Vrh štapića treba biti vlažan, ali ne i mokar kako tekućina ne bi ušla u slušalice. Temeljito ih prebrišite, posebno obračajući pažnju na dio koji ide u uši. Nakon što ste ih prebrisali, ostavite ih pet minuta da se osuše.

Daljinski upravljač

Daljinski upravljač najčešće je korišten predmet u našem domu. Koriste ga svi ukućani, a prljavština s prstiju vrlo lako ostaje na gumenim tipkama. Potrebno ga je čistiti jednom tjedno, a postupak je isti kao i kod slušalica. Umočite štapić za uši u isopropanol, ocijedite ga da ostane vlažan i prijeđite s njim daljinski upravljač, a posebno tipke i oko njih. Na kraju ga ostavite da se osuši pet minuta.

Mobitel

Sigurno ste čuli da je naš mobitel prljaviji od daske na prosječnoj WC školjki. Kako biste očistili mobitel, na krpu od mikrovlakana stavite malo isopropanola, ocijedite krpu kako na njoj ne bi bilo viška tekućine, prebrište mobitel i ostavite ga da se osuši pet minuta. Mobitel je potrebno čistiti čak i nekoliko puta tjedno.

Punjač za mobitel

Postupak je jednak kao i za mobitel. Namoćite krpu od mikrovlakana tako da bude vlažna. Dobro prebrišite cijeli punjač, izbjegavajući djelove koji idu u utičnicu i u mobitel.

Izvor: ehow

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 14:35