Česti problem

Alergije se mogu pojaviti i u odrasloj dobi, česti uzročnik je spora koja se u stanu pojavljuje tijekom zime

 SHUTTERSTOCK
Uobičajeni alergeni su različite tvari iz okoliša ili hrane, a najčešći su oni koji u tijelo ulaze dišnim sustavom iz zraka

Ujutro se budite i odmah primijetite neugodne goste koje nitko nije pozvao. Skoro pa uvijek dolaze u paketu - začepljeni nos, suzne oči, svrbež u grlu i suhi nadražajni kašalj. Prvo što ćete pomisliti jest da imate prehladu ili neku drugu virozu i uz blago vraćanje filma pokušat ćete se sjetiti “krivca” koji stoji iza zaraze. Nitko ne dolazi na um, no, opet, vjerujete da će simptomi brzo nestati.

Prolaze dani, pa i tjedan, no iritantni znakovi su i dalje prisutni. U tom trenutku pojavljuje se i ono pitanje: “Jesam li alergičan?”

Odgovor na to pitanje može veoma lako biti pozitivan, iako ste odrasla osoba. Alergije se zapravo mogu pojaviti u bilo kojoj fazi života, čak i kod osoba u njihovim dvadesetim ili tridesetim godinama. U pravilu se pojavljuju kod djece mlađe dobe, no nije isključeno da se razviju i kasnijim fazama života.

Alergija je, naime, prejaka reakcija imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca. Uobičajeni alergeni su različite tvari iz okoliša ili hrane, a najčešći su oni koji u tijelo ulaze dišnim sustavom iz zraka, dok su rjeđi oni iz hrane ili lijekovi. Dodir osjetljivih osoba s takvim tvarima potiče otpuštanje upalnih tvari iz stanica, npr. sluznica vjeđa i dišnog sustava, što uzrokuje simptome alergije koje smo opisali u uvodu teksta.

image
SHUTTERSTOCK

Znanstvenici nemaju jedinstven odgovor zašto se alergije pojavljuju u odrasloj dobi. Najčešći zaključak jest da dođe do ponovne aktivacije alergije kod osoba koje su u djetinjstvu imali snažnu alergijsku reakciju te su ponovno izloženi istom alergenu.

Rizični čimbenici

Ipak, druga je priča kada su u pitanju osobe koje u mlađim danima nisu imali nikakve alergije. U tom slučaju, rizičnim čimbenicima smatraju se nasljedna sklonost, izloženost alergenima, onečišćenje okoliša, smanjena stimulacija imunološkog sustava u ranoj životnoj dobi, kao i suvremeni način života - duži boravak u zatvorenom prostoru, promijenjen način prehrane, smanjena tjelesna aktivnost, prekomjerna uporaba lijekova te izloženost stresu.

Posebno česti slučaj izazivanja alergije jest plijesan. Primarni alergen u plijesni su spore koje mogu s vremenom upasti u zrak, čime su podložne udisanju, što dovodi do izazivanja alergijske reakcije. Problem se, pak, pogoršava kada se te spore pričvršćuju na mokru površinu i plijesan počne rasti.

Plijesan obično “napada” kuhinje, spavaće sobe i kupaonice. U velikoj većini slučajeva ona nastaje zbog nedovoljnog grijanja prilikom čega zidovi postaju hladni i vlažni, što su idealni uvjeti za nastanak plijesni. Sobna temperatura, naime, ne bi smjela biti niža od 20°C, a prostorije u stanu bi se trebale pravilno prozračivati tri do četiri puta na dan.

Osnovni simptomi alergije na plijesan:

  • kihanje
  • kašalj
  • kongestija
  • vodenaste i svrbežne oči
  • postnazalno kapanje

Najveći problem jest upravo nedovoljno prozračivanje prostorija. U jednom prosječnom kućanstvu dnevno isparava oko 14 litara vode u obliku vodene pare koja nastaje kuhanjem, tuširanjem te od samih stanara (disanje, znojenje i sl.), a držanje kućnih ljubimaca i uzgoj sobnog bilja također pridonosi stvaranju dodatne vlage u prostoru. Prema tome, redovito i ispravno prozračivanje vrlo je važno u prevenciji i borbi protiv vlage u stanu, a time i razvoja plijesni.

image

Plijesan (ilustracija)

ZVONIMIR BARIŠIN/CROPIX

Ventilacijski sustav

Problem s redovitim prozračivanjem pojavljuje se tijekom zime, kada otvaranjem prozora gubimo toplinu iz stana. No, i ta prepreka se veoma lako može riješiti ugradnjom ventilacijskog sustava koji osigurava stalan dotok svježeg zraka u prostoriju. Spomenuta tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, s time da dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuje račune jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje.

Jedan od vodećih brendova na tržištu ventilacijskih sustava jest Lunos, decentralizirani sistem koji funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to dolazi i sa senzorima temperature te vlage s kojima je po prvi puta moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Ova inovativna regulacija omogućuje još bolju prilagodbu protoka zraka čime osigurava učinkovitu zaštitu od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni. Uz to, sadrži i filtere za pelud koji su prikladni za alergičare i ljude slabijeg zdravlja.

image
LUNOS

Sama ugradnja Lunos sustava nije ni najmanje komplicirana. Može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove kuće. Jedino što je potrebno jest osigurati pristup električnoj energiji do mjesta gdje želite postaviti uređaj, a ostatak ugradnje riješit će instalateri Lunosa.

Ipak, u slučaju da ste već razvili simptome alergije na plijesan, ne morate očajavati. Kako starimo, tako se smanjuje jačina reakcije imunološkog sustava na alergene te ona u nekom trenutku nestane. Ujedno, iako izloženost plijesni uglavnom nije smrtonosna, povećana izloženost može pogoršati simptome. Alergije na plijesni su progresivne i s vremenom simptomi postaju sve žešći. Ključ za izbjegavanje takvog scenarija jest upravo zaustavljanje prodora vlage u stan. Stoga, ako primijetite stvaranje vlage ili plijesni u bilo kojem dijelu stana, odmah reagirajte i uklonite problem.

Za više detalja o Lunos sustavima ventilacije posjetite web stranicu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Unitech d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 13:46