VIŠE RAZLOGA

Ako vam smrdi vrtno crijevo za zalijevanje to može biti ozbiljan problem za kućanstvo

 /SHUTTERSTOCK

Je li vam se ikada dogodilo da se zajedno s vodom iz vašeg vrtnog crijeva širi prilično gadan miris? Izvor neugodnih mirisa iz vrtnog crijeva kreće se od ustajale vode u neiskorištenim cjevovodima do prisutnosti teških metala, klora i plina sumporovodika iz sumpornih bakterija u vašem izvoru vode. Kako biste shvatili s čime imate posla, odredite vrstu mirisa. Na primjer, smrdi li crijevo na pokvarena jaja ili kemikalije?

Je li vrtno crijevo s lošim mirisom uopće problem? Osim napada na vaša osjetila, to također može značiti da imate određenu razinu kontaminacije u crijevu ili vodi, bilo da se radi o običnim algama koje rastu u cijevi (problem s jednostavnim popravkom) do velikog ispiranja klora ili je do pokvarenih vodovodnih instalacija u vašem dvorištu. To nije samo problem za vaš vrt. Voda iz vrtnog crijeva može se vratiti u vaš sustav pitke vode. Brzo i pametno rješavanje je neophodno, piše House Digest.

Ako povremeno ne odmotate crijevo i često ga ne isperete vodom ono može postati smrdljivo. Voda koja stoji u crijevu stagnira; puna je sitnih insekata i bakterija koje ispuštaju nepoželjan miris. To je osobito problem ako se loše održavano crijevo ostavi vani da skuplja insekte i prljavštinu. Suprotno tome, nova vrtna crijeva također mogu ispuštati miris. Kemijski miris (i pjenasti ostaci) dolazi od plastike od koje je crijevo napravljeno. Ako neko vrijeme puštate vodu kroz crijevo i još uvijek ima miris, obratite se proizvođaču ili trgovini u kojoj ste ga kupili za savjet.

Ako ono što osjećate podsjeća na pokvareno jaje, možda imate posla sa sumpornom bakterijom u vodi. U ovom slučaju nije problem crijevo, već voda koja teče kroz njega. Ove se bakterije mogu nakupiti u bilo kojem izvoru vode, od bunara do skupljanja kišnice ili bačvi za skladištenje do rezervoara ispunjenih organskom tvari. Alternativno, voda s malo kisika - u, recimo, spremniku za vodu - postaje anaerobna, stvarajući mirise iz sličnog razloga. Srećom, ovi problemi rijetko predstavljaju opasnost po zdravlje, iako neki izvori tvrde da visoke razine sumporovodika mogu izazvati mučninu i glavobolju.

Miriše li vaše vrtno crijevo na vaš bazen ili hidromasažnu kadu? Vjerojatno možete kriviti klor, koji daje miris poput izbjeljivača kada dođe u kontakt s organskim materijalima. Ponekad se amonijak koristi zajedno s klorom za dezinfekciju javne vode, stvarajući kloramin, koji također proizvodi neugodan miris. Na odgovarajućim razinama, klor je siguran za sisavce, uključujući ljude i ptice. Opet, ovo je problem s vodom, a ne cjevovodom.

Sad se vjerojatno pitate kako se riješiti ovih vrlo neugodnih mirisa. Prvo što biste trebali učiniti je jednostavno otvoriti slavinu na vrtnom crijevu kako biste isprali ustajalu vodu i sve, poput algi ili insekata, što se nakupilo u njemu. Pustite crijevo dok voda ne postane bistra i bez mirisa — do 10 minuta. Učinite to i nakon svaka 24 sata kada niste kod kuće kako biste izbjegli da voda predugo stoji u crijevu. Ako još uvijek ispušta pare i vaše vrtno crijevo je ostarjelo, vjerojatno je vrijeme da uložite u novo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 08:29