Najvažniji posao

8 zlatnih pravila kićenja božićne jele: Što se postavlja prvo lampice ili ukrasi?

Unsplash

 Yana Gorbunova
Centralni i najvažniji posao jest kićenje božićne jele. Klasično rezano drvce, ono živo u tegli ili umjetno, izbor prepuštamo vama

Dobro je napomenuti da u kupovinu rezanog drvca idete sa stalkom da vam prodavači na licu mjesta obrade i nasade drvce.

image

Unsplash

Joanna Kosinska

1. Prošle godine mnogi su bili nasamareni. Kupili su "živo" drvce posađeno u tegli da bi nakon nekog vremena shvatili da se radi o odsječenoj biljci vješto zabodenoj u teglu sa zemljom.

image

Unsplash

Olena Sergienko

2 Sljedeći korak je pozicioniranje. Bilo bi najbolje da je što dalje od izvora topline, ali i od "prometnih" mjesta u kući. Također, neka se drvce nalazi na mjestu koje je najvidljivije iz svih dijelova kuće u kojima provodite najviše vremena.

image

Unsplash

Zoe

3 Ispod stalka postavite čvrsti karton da ne oštetite podove. Neka jela prije kićenja odstoji u prostoru 2 - 3 sata kako bi se grane opustile i formirale. Ako je riječ o rezanom stablu, ispod debla stavite posudu s vodom.

image

Unsplash

Diljaz Tm

4 Prvo se na jelu stavljaju lampice, i to bliže deblu, u unutrašnjost jele od dna prema vrhu ili obrnuto, važno je da vrtite kabel s lampicama spiralno oko drvca kako bi bilo cijelo osvijetljeno.

image

Unsplash

Yana Gorbunova

5. Zatim idu veliki i teži ukrasi. Birajte deblje grane i nemojte ih vješati na sam vrh grane jer će težina saviti grane i razbiti ukras.

image

Unsplash

Shayna Douglas

6 Nakon toga na red dolaze manji ukrasi. Njih možete postavljati i na tanje grane, pa i na one grane koje već imaju veće kugle ako ih ne zaklanjaju. Zatim idu trake, girlande ili drugi trakasti nizovi.

image

Unsplash

Alexey Savchenko

7 Na kraju, naravno, dolazi vrh. Možete ići na tradicionalnu zvijezdu ili pak odabrati neki netipičan ukras. Optimalna visina (tradicionalnog) vrha je visina jele podijeljena sa 10. Tako je za bor visine 180 cm idealan ukras za vrh visok 18 cm.

image

Unsplash

Anthony Cantin

8 Na kraju postavite neki ukrasni sloj ispod jele. To može biti ukrasni papir, dekica, tekstil, krzno, umjetni snijeg...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 02:25