DOBRO JE ZNATI

5 iznenađujućih kućanskih predmeta koje nikad ne smijete čistiti vodom

 /SHUTTERSTOCK

Neke se kućanske predmete nikad ne bi smjelo prati vodom. Razlozi su različiti. Nekima se u kontaktu s vodom može oštetiti završni sloj ili uništiti materijal, a neki mogu čak predstavljati opasnost, poput elektronike.

Za uklanjanje prljavštine i prašine s rasvjetnih tijela, zvučnika, tipkovnice i mnogih drugih elektronskih uređaja i gadgeta radije koristite krpu od mikrovlakana ili mali, ručni usisavač s mekanim čekinjama. U nekim slučajevima može pomoći i četkica za zube.

Voda nije rješenje ni kad su u pitanju drveni podovi i namještaj od drva. Uvijek je preporuka odmah očistiti prolivenu tekućinu i ostale mrlje te izbjegavati dugotrajno izlaganje vodi. Za namještaj se preporučuju namjenska sredstva, poput onih u spreju. Ona se nanose na krpu kojom se zatim briše željena površina. Odmah nakon brisanja potrebno je upotrijebiti ručnik od mikrovlakana kako bi se pokupio višak vlage, piše southernliving.com

Na popisu predmeta kod kojih je potrebno izbjegavati kontakt s vodom nalaze se i srebrni i mjedeni komadi te oni od antilopa, baršuna i velura. Kod kože se, pak, voda može koristiti u tragovima, s vlažnom krpom i blagim sredstvom za pranje posuđa. No, prethodno svakako treba provjeriti upute proizvođača. Što se tiče baršuna, antilopa i drugih specijaliziranih presvlaka, sredstva za čišćenje specifična za te materijale vjerojatno su najbolja opcija. Ukoliko se ti materijali nalaze na namještaju redovito usisavanje može pomoći u njegovom održavanju.

Mramor, žbuka, granit i drugi porozni materijali također se ne bi trebati tretirati vodom, koja može dovesti do trošenja zaštitnih slojeva. Za njihovo čišćenje upotrijebite otopinu posebno formuliranu za taj materijal. Što se tiče opeke, ona za vanjsku upotrebu otporna je na vodu, ali cigla za unutarnju upotrebu nije. Nju se može čistiti lagano navlaženom četkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:37