4. Dani zagrebačke arhitekture

Obilazak najznačajnijih poslovnih prostora

Kome još trebaju poslovni ili uredski prostori, kako gospodarimo neiskorištenim prostorima koji zjape prazni, kakve doista poslovne prostore trebamo te kako se gradnja poslovnih prostora preselilla istočno od nas, samo su neke od tema o kojima će se raspravljati na 4. danima zagrebačke arhitekture koji se na temu “Potencijal krize – poslovna arhitekura” održavaju od 21. do 24. svibnja u organizaciji DAZ-a. Iako je izbor ovogodišnje teme pomalo čudan u doba krize i u situaciji kada na godišnjoj izložbi realizacija postoje tek dvije realizirane poslovne zgrade, upravo kriza sadrži potencijal “novog” početka i nužnost “drugačijeg pogleda”.

Identitet grada

Na manifestaciji će se stoga pokušati uvidjeti potencijal krize kao pokretač nekih novih odnosa i procesa u društvu, kojima arhitekura može dobiti novi zamah i polet. Iz tog razloga problem se promatra iz tri različith gledišta: ekonomsko-tržišnog, tehnološkog i organizacijog te antropološkog i sociološkog. Prvi dan stručnjaci će pokušati vidjeti kakve su to promjene u ekonomiji i društvu koje definiraju potrebe za arhitektonskim “proizvodom”, drugi dan pokušat će naznačiti u kojim se okvirima poslovni prostori radikalno transformiraju, što zahtijeva i drugačiju arhitekturu, dok bi treći dan trebali dati sliku na koji način “nove strukture moći” mijenjaju identitet grada.

Panoramski pogled

Mnogima možda i najzanimljiviji, četvrti dan manifestacije bit će u znaku tradicionalnog stručnog obilaska građevina, a sukladno temi, obići će se poznate poslovne zgrade, od poslovne zgrade Erste i Zagrepčanke do Vjesnikova nebodera i Sky Officea. Predviđen je i panoramski pogled nove zagrebačke poslovne zone Radnička. Više na d-a-z.hr.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 05:59