MOGU LI SE PLOČICE OBOJITI?

10 najčešćih pitanja o keramičkim pločicama

 

Kvadratne, pravokutne, šesterokutne, mat, sjajne... Gotovo da ne nema svestranijeg materijala za pod od pločica. One su također poznate po visokoj izdržljivosti, jednostavnom održavanju i postavljanju, i čest su izbor za oblaganje podova i zidova, bilo da su mokri ili ne. Slijedi 10 najčešćih pitanja i odgovora o keramičkim pločicama!

Paulina Vaqueiro Toriello

1. Koja je razlika između keramike i porculana?

Temeljna razlika između keramičkih pločica i porculanskih pločica je u tehnologiji koja stoji iza njihove proizvodnje. Porculan je rezultat kontroliranijeg procesa proizvodnje od obične keramike. Porculan nastaje miješanjem porculana i raznih minerala spaljenih na više od 1200 Celzijevih stupnjeva, zbog čega je homogeniji, gušći, stakleni i otporniji od klasične keramike. Također je manje porozna, pa ima vrlo nizak indeks apsorpcije vode, što ga čini i izdržljivijim i pogodnim za velike prometne lokacije poput zračnih luka ili trgovačkih centara. Porculanske glazure poznate su i po većem spektru boja, bogatog i jedinstvenog izgleda.

Keramika se, pak, sastoji od mješavine gline i minerala. Zbog manjih varijacija i nepravilnosti mogu nastati zanimljiviji estetski rezultati.

Marcos Betanzos

2. Koje sve vrste završne obrade postoje?

Završna obrada se odnosi na gornju površinu pločice i može biti polirana, sjajna, satenska, mat ili prirodna.

Onnis Luque

3. Je li keramička pločica trajan materijal?

Da, ali to uvelike ovisi o postavljanju. Da biste optimizirali trajnost, pod ili podloga na koju će se pločica lijepiti mora biti ravna, stabilna i bez nepravilnosti. Ovisno o dimenzijama svake pločice, mora se koristiti odgovarajući malter. Za veće komade proizvođači preporučuju dvostruko lijepljenje: poda i stražnje strane pločica. Općenito, najbolje se uvijek pridržavati preporuka proizvođača.

Imagen Subliminal

4. Što je ispravljena pločica?

Ispravljena pločica najprije se peče, a zatim se reže na slične dijelove. Rubovi su mehanički završeni kako bi dobili preciznu dimenziju. Tako se dobivaju slične vrste pločica. Ispravljene pločice su iste veličine i stoga je lakše raditi s tim pločicama. Ove pločice su mehanički završene na svim stranama. Općenito se izrađuju od mješavine mramornog i granitnog praha pod visokim tlakom.

Veličina ovih pločica je upravo optimalna i stoga se te pločice mogu postaviti mnogo bliže. Ove pločice su relativno skupe jer su i troškovi rezanja do željene veličine također dodani. Trošak polaganja ovih pločica je također viši jer zahtijeva više vremena, njege i bolje pripremljenu podlogu. Ispravljene pločice pomažu u održavanju jedinstvenog i dosljednog izgleda.

David Frutos

5. Kako mogu izračunati koliko mi pločica treba?

Prvo, morate znati veličinu prostora. Također, planirajte kupovinu veće količine pločica nego što vam je potrebno, zbog lomova i izreza. Općenito, dodajte 5 do 7% više pločica ako je podloga jednostavna (u obliku kvadrata ili pravokutnika s nekoliko rezova). Ako je, pak, prostor dijagonalan ili ako ima organski oblik, morat ćete puno rezati pločice na uglovima. U tim je scenarijima važno osigurati višak do 15% kako bi se izbjegao manjak materijala tijekom postavljanja.

Rafael Gamo

6. Mogu li se podne pločice postaviti na zidove? Ili zidne pločice na pode?

Na zid se može ugraditi gotovo svaka podna pločica, mada ih u većini slučajeva nije prikladno mijenjati. Najbolje bi bilo da preporuku potražite kod majstora ili proizvođaču proizvoda.

David Frutos

7. Mogu li postaviti pločice na postojeće pločice?

Obično, da, ali samo ako je površina ispod postavljena pravilno i nije lomljena. No, to općenito nije najpametnija opcija, jer možete kasnije imati veće troškove. Imajte na umu da će vam se malo smanjiti visinu prostorije i da ćete morati vrata mijenjati kako bi se normalno otvorila.

Alessandro Bo

8. Jesu li keramičke pločice protuklizne?

Da biste znali je li pločica protuklizna ili ne, važno je znati njezin koeficijent dinamičkog trenja, koji je indeks otpornosti na klizanje. Faktor protukliznosti vrlo je bitan za podne pločice. On se označava slovom R. Što je taj faktor veći pločica je „hrapavija“ i otpornija na klizanje.

Imagen Subliminal

9. Kako rezati i probijati pločice?

Za ravne rezove obično se koristi poseban alat koji kod rezanja pločica stvara čist rez i dobar finiš. Za ostale detalje ili isječke, može se koristiti disk pila. Za stvaranje rupa zaposlite profića kako ne bi došlo do pucanja.

Adrián Llaguno – Documentación Arquitectónica

10. Mogu li se pločice obojiti?

Da, ali ne sa svim bojama. U slučaju vodootpornih i glatkih površina, boja treba biti visoko ljepljiva i proizvođači preporučuju epoksidnu boju. Također je potrebno pripremiti kvalitetno podlogu, sijedeći upute na pakiranju proizvoda.

Izvor: archdaily.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 02:19