Ovo može svatko!

Savjeti arhitektice Nevenke Vuković Varga kako smanjiti troškove grijanja i pritom ne bankrotirati!

Ovo je šest fantastičnih jeftinih načina kako sami, bez majstora i dodatnih ulaganja, smanjiti troškove grijanja i pritom ne bankrotirati!

Nevenka Vuković Varga, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt-projektant i energetski certifikator u tvrtki Princon iz Čakovca, otkriva sve o fantastičnim načinima kako brzo i efikasno utopliti životni prostor i pritom ne bankrotirati.

Za kompenzaciju toplinskih gubitaka moramo u prostor dovoditi toplinu i poduzeti sve da su gubici topline što manji, na što, osim izolacije ovojnice, možemo utjecati i svojim ponašanjem.

Postoji mnogo savjeta za štednju energije (energije za grijanje, električne energije i vode) i o njima se u posljednje vrijeme stalno govori u medijima. No, postoje i jednostavni, praktični, a to znači i jeftini načini kako ćete sami, bez majstora i dodatnih ulaganja, smanjiti potrebu za energijom za grijanje. Sve su to pravila koja nisu nova, ali treba na njih podsjetiti jer su se zaboravila u vrijeme kad je energija bila jeftina.

PROZORI i VRATA

40-50 % toplinskih gubitaka odnosi se na prozore i vrata na vanjskim zidovima, to su najveća oslabljenja ovojnice. Ako ne možemo promijeniti prozore, možemo barem umanjiti gubitke. Što možemo sami učiniti da popravimo stanje?

1. Na prozorska krila ili okvire nalijepite brtvene trake. Na tržištu u trgovinama građevinskog materijala šireg asortimana postoje dobre samoljepive brtvene trake u bijeloj i smeđoj boji. Mogu se postaviti i na ulazna vrata u stan i na vrata prema negrijanim prostorima.

2. Izolirajte stakla na prozorima koji su vam "višak" - mnogi imaju velike otvore s puno krila, sigurno postoji barem jedan koji možemo zimi "žrtvovati". (Ovo što vam predlažem i sama sam provjerila u praksi i funkcionira).

Nabavite ploče stiropora debljine 2- 3 cm (običan bijeli EPS ili onaj gušći XPS koji se lakše reže), izrežite precizno oštrim skalpelom na točnu mjeru širine stakla (trebat će vam više stiropora, jer su ploče 50x100 cm) tako da stiropor tijesno uđe između okvira pa tako neće ispadati - prethodno izmjerite otvor i provjerite jesu li bočne strane okomite ili su malo ukošene, ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu.

Dodatno ga možete i malo učvrstiti npr. pribadačom ili čavlićem bočno u drvo ili ljepljivom trakom ako je riječ o PVC stolariji. Odmah ćete osjetiti razliku. Na proljeće jednostavno maknete ploče i spremite. Izvana spustite rolete jer one su dodatna izolacija.

VEZANI ČLANAK: VIDEO: MAJSTORI VAM OVO SIGURNO NISU REKLI Evo kako svoje PVC prozore prilagoditi ekstremnoj hladnoći koja dolazi

3. Ako imate dvostruke prozore s razmaknutim krilima, međuprostor izolirajte spužvastim jastukom, pločom stiropora ili slično.

4. Ako je fuga uz prozor popucala, ako se osjeća strujanje hladnog zraka između prozora i zida ili ispod i iznad prozorske klupčice, očistite fugu i zakitajte silikonskim ili akrilnim kitom rešku. Ako je reška velika, prethodno utisnite tzv. pur pjenu koja nabubri i ispuni rešku, a višak odrežite skalpelom.

5. Na ulazna vrata u stan iz hodnika postavite drveni prag (može se postaviti na ljepilo, ne treba bušiti pod). Sjetite se, nekad su na svim vratima bili pragovi kad nije bilo centralnog grijanja. Drugi način, ako se ne želi ili ne može izvesti prag, jest da se s donje strane na krilo učvrsti čvrsta metalna ili plastična traka s metlicom koja se također može nabaviti u trgovinama i reže se po mjeri.

6. Sad nije vrijeme za to, ali neka vam bude u planu za sljedeće ljeto. Promijenite staklo na prozorima ako ne želite mijenjati čitav prozor, ali samo ako je okvir prozora dovoljne debljine.

Ako imate nedavno zamijenjene prozore, prvo provjerite kakvo je ostakljenje. U svom poslu redom susrećem ljude koji na pitanje kakva vam je nova stolarija odgovaraju: "Pa, plastična", a o staklu nemaju pojma.

Nažalost, zbog neznanja se naručuju PVC prozori s običnim izo-staklom. Znatno bolje staklo s ispunom, plinom argonom i prozirnim premazom unutarnjeg stakla koji funkcionira kao "toplinsko zrcalo" i reflektira toplinu (tzv. low-e staklo) neznatno je skuplje od običnog izo-stakla.

Kako provjeriti imamo li low-e staklo?

Budući da se izvana ta stakla ne razlikuju, služimo se jednostavnom metodom. Dakle, treba vam samo upaljač. Spustite rolete ili pričekajte mrak te priđite staklu s plamenom upaljača. Vidjet će se refleksija plamena i ako su svi plamičci iste boje, imate obično izo-staklo.

Kod stakla s low-e slojem drugi plamen mora biti obojen ljubičasto ili svjetlije narančasto. U svakom slučaju jasno se razlikuje od ostalih. Analogijom ako imate tri stakla s dva low-e premaza, dva plamička trebaju biti druge boje.

Piše: Nevenka Vuković Varga

Foto: Living4media/Guliver images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 05:43