Održiva gnojidba

 GARDENA

Ovisno o vrsti biljaka i tlu koriste se različita gnojiva a za jačanje biljaka u našim vrtovima uvijek je najbolje koristiti organska gnojiva biljnog podrijetla. Biljke ne gledaju toliko na porijeklo gnojiva koliko na njegov sadržaj. Ipak ne treba zanemariti prednosti organskih gnojiva koja možemo sami pripremiti, štedeći novac a pritom brinući o okolišu. Domaća gnojiva ne sadrže upitne sastojke a organski nusproizvod idealan je za poboljšanje tla.

Biljni pripravak protiv štetnika

Tekuća gnojiva i infuzije su prikladni jer ih možete sami pripremiti. Ekstrakt koprive bogat je dušikom i mineralima. Svežanj koprive ostavite da uvene te ga prelijte kipućom vodom i ostavite stajati najmanje 30 minuta. Hladan pripravak ocijedite i tekućinu ravnomjerno rasporedite po biljci. Što učiniti ako biljke napadnu štetnici ili gljivične infekcije? Ako se lisne uši nasele na gredicama možete ih ukloniti i ekstraktom koprive. Pripravkom prskajte gnijezda lisnih uši dok ne uginu.

Nije svaka uvela biljka potrebna gnojidbe i nije nužno napadnuta štetnicima. Osobito u vrućim danima uvelo lišće i suhi plodovi ukazuju na nedostatak vode. GARDENA Oscilirajući raspršivač AquaZoom compact omogućava praktično zalijevanje biljaka na cvjetnim gredicama. Bez pretjerane potrošnje i stvaranja lokvi omogućuje točno, fleksibilno i ravnomjerno zalijevanje gredica s povrćem i cvijećem do 216 m². Stavite raspršivač na sredinu gredice i gledajte kako zalijeva vaše biljke.

image

Oscilirajući raspršivač AquaZoom.

GARDENA

Adekvatno navodnjavanje kako bi se spriječila pojava plijesni

Ako na početku sezone travnjak nismo na vrijeme pognojili, pojavu plijesni u obliku crvenkastih mrlja na travnjaku možemo primijetiti i usred vrućih dana. Dajte tim dijelovima travnjaka više svjetla, zraka i uklonite plijesan. Izbjegavajte pretjerano i često navodnjavanje u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima. Tijekom ljetnih i ranojesenskih sušnih razdoblja travnjak temeljito navodnjavajte rano ujutro kako bi bio potpuno suh prije no što padne noć. Navodnjavajte rijetko i duboko, vlažeći tlo do dubine od 6 centimetara ili više sa svakim navodnjavanjem.

GARDENA Spuštajući oscilirajući raspršivač OS 140 je prikladno rješenje jer omogućuje automatsko navodnjavanje srednjih površina do 140 m², bez stagnacije vode. Kontinuirano podesiv protok vode omogućuje fleksibilnu distribuciju vode, a 16 raspršivača osigurava ravnomjerno navodnjavanje.

image

Spuštajući oscilirajući raspršivač OS 140.

GARDENA

Čajanka za jačanje ruža

Vrtlari se kunu u čaj od češnjaka kao prirodni lijek protiv pepelnice na ružama. Iako nam čaj od češnjaka možda nije ukusan ruže su mu zahvalne za preventivna i obnavljajuća svojstva. Svježe protisnuti češnjak skuhajte u vodi i ostavite da se ohladi. Procijedite i dolijte mlake vode te pripravkom po suhom vremenu prskajte ruže. Ako je potrebno možete jednom tjedno ponoviti postupak.

Ne zaboravite zalijevati ruže posebno u ljetnim mjesecima. Ružama je za zdravlje potrebno puno vode, no preporuča se rjeđe i obilno zalijevati kako bi voda doprla do korijena. GARDENA Zidni kolut za crijevo RollUp M/L nudi praktično zalijevanje biljaka u vrtu i na terasi kao i praktično skladištenje vrtnog crijeva. Automatsko i sigurno namatanje omogućuje jednostavno skidanje crijeva nakon završetka zalijevanja i rad bez prljavih ruku. Zidni kolut se okreće za 180°, tako da možete dosegnuti sve svoje biljke u vrtu. Nakon upotrebe uštedite prostor jer se kompaktno spremi uz zid.

image

Zidni kolut za crijevo RollUp M/L.

GARDENA

I naša preporuka za primjenu domaćih pripravaka...

GARDENA Tlačna prskalica 5 L EasyPump s uklonjivim najlonskim filtrom omogućuje jednostavno nanošenje tekućih gnojiva oko biljaka. Jednostavno raspršite razrijeđeni ekstrakt jer teleskopska cijev za prskanje i različiti mlaznice omogućuju čak i udaljenim biljkama da dobiju potrebnu prehranu. Baterija osigurava konstantan tlak u posudi što omogućuje prskanje bez potrebe za pumpanjem.

image

Tlačna prskalica 5 L EasyPump.

GARDENA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 10:02