Flatiron Building

Transformacija jedne od najpoznatijih zgrada u New Yorku: zastarjeli uredi prenamijenit će se u 60 luksuznih stanova

 /SHUTTERSTOCK

Jedna od najprepoznatljivijih zgrada na Manhattanu, Flatiron, postaje rezidencijalna! Riječ je o zgradi trokutastog oblika na Petoj aveniji, prvotno nazvanoj Fuller building, no kako je njezin oblik podsjećao na peglu stanovnici su je počeli zvati Flatiron. Projektirao ju je čikaški arhitekt Daniel Burnham, sagrađena je daleke 1902. godine te je sa svoja 22 kata bila je jedan od prvih nebodera u New Yorku. Službeno je proglašena znamenitošću 1966. godine, a nekoliko je godina zjapila prazna; do 2019. godine dugogodišnji je zakupac ureda bio izdavač McMillan, koji je tamo bio gotovo 60 godina.

Iako su još lani kružile glasine da će zgrada, trenutačno skrivena iza skela, postati stambena, sada je to i službeno: zastarjeli uredi u građevini površine veća od 18,5 tisuća kvadrata s pogledom na Madison Square Park, prenamijenit će se u 60 luksuznih stambenih jedinica, piše NY Post.

image
/SHUTTERSTOCK

Prema podacima tamošnjeg Odjela za urbanizam, privatni zahtjev za prenamjenom podnijeli su developeri Brodsky Organisation, GFP Real Estate i Sorgente Group. Tvrtka Brodsky Organisation kupila je udio u nekretnini nakon aukcijske drame koju je naredio sud 2023. godine, kada je misteriozni 31-godišnjak Jacob Garlick dao najveću ponudu od 190 milijuna dolara, a zatim nije uplatio polog. Izvršni direktor tvrtke Brodsky, Daniel Brodsky, prethodno je izjavio da je trokutasta zgrada “prikladna za stanovanje”.

Iako je još mnogo detalja oko stambenih jedinica i drugih sadržaja nepoznato, budući da je tek slijedi opsežan proces pregleda, odobrenja Grada i izrade projekta, procjenjuje se kako bi se stanari mogli useliti do kraja 2026. godine. U zahtjevu za prenamjenom navodi se kako će se svih 60 stanova prodavati po tržišnoj cijeni, a prazan prodajni prostor u prizemlju smanjit će se sa 603 kvadrata na 446 kvadrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:49