ULAGANJA ZA BOLJI DOJAM

Prodajete nekretninu? Ovih 5 stvari ne trebate popravljati, kupci ih neće ni primijetiti

 /SHUTTERSTOCK

Pripremajući se prodati nekretninu, mnogi bi mogli pomisliti - a to im sugeriraju i brojne TV emisije - da obavezno moraju izdvojiti značajan iznos novca i preurediti svoj dom jer će ju jedino tako uspjeti prodati u što kraćem roku i po većoj cijeni. Da, to bi mogla biti istina ako se nekretninu nije održavalo, no ponekad je potrebno tek malo dodatnog ulaganja u određena poboljšanja kako bi se stekao bolji dojam, a samim time povećala šansa za prodaju. Ključno je, smatraju stručnjaci, znati prepoznati u što treba ulagati, a u što ne treba.

Sve povezano sa zdravstvenim (poput plijesni) i sigurnosnim problemima (poput curenja krova, loše klimatizacije, zaštopanih cijevi...) potrebno je sanirati jer bi to moglo odbiti kupce. S druge strane, popravci kozmetičke prirode su, moglo bi se reći, zanemarivi. Zašto? Jer je nemoguće znati što će određeni kupac smatrati potrebnim, a što beznačajnim te planira li adaptaciju prema svojim željama; u tom je slučaju trošenje vašeg novca uzaludno. Portal Better Homes & Gardens je pripremio popis stvari koje ne treba nužno mijenjati i popravljati kako bi se nekretnina prodala.

Nesavršenosti na zidovima

Kupci često nisu svjesni malih nesavršenosti na zidovima, poput čavla i rupice gde je nekad bila slika ili, pak, mjesta na kojem se malo ogulila boja. Takve nesavršenosti lako se mogu i prekriti za vrijeme razgledavanja nekretnine.

Zastarjeli uređaji

Ako uređaji nisu pokvareni, nema potrebe da ih mijenjate novim, boljim i modernijim modelima. Druga je priča ako je kuhinja spremna za potpunu adaptaciju.

Tepisi

Većina kupaca neće zadržati stari tepih, bio on čist li prljav. No, ukoliko potencijalni kupci često obilaze nekretninu preporuka bi bila dati ga na kemijsko čišćenje. Ako se nekretnina prezentira putem oglasnika, prilikom snimanja nekretnine pripazite da se mrlje na tepihu ne vide.

Pokvarene utičnice

Ako neke utičnice u vašem domu ne rade, nemojte se nervirati. Kupci neće provjeravati svaku utičnicu. Međutim, ako imate veći električni problem, pobrinite se da ga sanirate.

Škripavi podovi

Okej, kupci će definitivno primijetiti ako podovi škripe. No, iako ne zvuče ugodno, ne moraju nužno značiti veliki problem u domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 12:23