POVEĆAJTE VRIJEDNOST DOMA

Ove boje privlače kupce, za takve su nekretnine voljni ponuditi i 4000 eura više

 /SHUTTERSTOCK

Istraživanje koje je proveo Zillow, jedan od najposjećenijih oglasnika za nekretnine u Sjedinjenim Američkim Državama, sugerira da određene boje u interijeru mogu utjecati na iznos koji je kupac spreman ponuditi za tu nekretninu.

Analiza, koja je uključivala gotovo 1300 nedavnih ili budućih kupaca u SAD-u te je odrađena u suradnji s tvrtkom za boje Behr, pokazala je kako određene boje mogu povećati vrijednost nekretnine za čak 5000 dolara (4600 eura), piše Better Homes & Gardens.

Velikim favoritom pokazale su se plave nijanse. Naime, sudionici ankete bili su više zainteresirani za obilazak i kupnju kuća koje uključuju svijetloplavu kupaonicu, a za takvu bi kuću bili spremni platiti 1,6 posto više od očekivanog. Primjerice, na kući od 290.000 dolara (nešto manje od 267.000 eura), to je povećanje od gotovo 5000 dolara (4600 eura). Također, prednost su dali plavim spavaćim sobama, a pritom su gravitirali prema tamnijim nijansama koje pomažu u kreiranju ugodne atmosfere. Prema izračunu na primjeru kuće od 290.000 dolara, tamnoplava se povezuje s povećanjem njezine vrijednosti u iznosu od 1500 dolara (1380 eura).

image
/SHUTTERSTOCK

S druge strane, analiza je otkrila da određene boje mogu i umanjiti vrijednost nekretnine. Ispitanicima su se najmanje privlačnima pokazale jarke boje, i to u svim prostorijama. Primjerice, žarko crvena u kuhinji odgovarala je padu prosječne cijene koju bi kupci bili spremni izdvojiti za kupnju nekretnine, i to za 1500 dolara (1380 eura). Najmanju su vjerojatnost kupnje, pak, izrazili za kuću sa žutom kuhinjom.

Naravno, odabir boja u domu vrlo je osoban, stoga svatko bira prema vlastitim željama i potrebama, no ako razmišljate o prodaji, ovi bi vam savjeti mogli dobro doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 08:24