zanimljiva prenamjena

Ovaj bivši ženski zatvor uskoro će postati stambena zgrada

 COOKFOX ARCHITECTS

Jedan je arhitektonski studio dobio neobičan zadatak, prenamijeniti bivši ženski zatvor u stambenu zgradu. Radi se o Bayview zgradi četvrti Chelsea u New Yorku, za čiju će rekonstrukciju, obnovu i prenamjenu biti zaduženi Cookfox Architects.

Projekt je ovog tjedna najavila tamošnja guvernerka Kathy Hochul, a cilj mu je omogućiti trajno pristupačno stanovanje, odnosno stambeno zbrinjavanje za socijalno osjetljive građane kao što su oni s niskim prihodima i bivši zatvorenici koje treba integrirati u društvo.

image
COOKFOX ARCHITECTS

Cookfox Architects surađivali su s Camber Property grupom i Osborne udruženjem na pobjedničkom prijedlogu. Zgrada je, inače, vrlo prepoznatljiva po svom ukošenom kutnom ulazu i taj im je dio bio posebno zanimljiv za osmišljavanje u idejnom rješenju.

- Drago nam je što možemo dizajnirati lijepe i zdrave domove za naše najugroženije susjede u jednoj od najživljih četvrti New Yorka. Ovaj će projekt očuvati art deco povijest zgrade, obnoviti njezinu baštinu kao mjesto utočišta i transformirati njezinu ostavštinu kao mjesta zatočeništva u mjesto za obnovu i napredak - rekla je Bethany Borel, partnerica u Cookfoxu.

image
COOKFOX ARCHITECTS

Zgrada koju su originalno projektirali Shreve, Lamb i Harmon izgrađena je 1931. godine, a ženski zatvor pod nazivom Bayview Correctional Facility postala je 1978. godine. Nakon što je teško oštećena tijekom superoluje Sandy 2012., ova je zgrada stajala prazna pa buduća namjena veseli sve susjede.

U prijedlogu je i ekspanzivna zelena terasa na devetom katu kojom bi se mogli koristi svi budući stanari, a sama zgrada trebala bi imati čak 124 stambene jedinice. Ovo inače nije prva rekonstrukcija velike njujorške zgrade koju je Cookfox studio radio pa ne čudi da su i ovog puta odabrani za izvođače. Među projektima koje potpisuju je i renovacija povijesnog skladišta terminala u 27. ulici, kojeg su nadavno dovršili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 02:34