ULAGATI ILI NE?

Kuću želite prodati u što kraćem roku i po što većoj cijeni? Onda izbjegavajte ove stvari

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK
Neki kućni projekti mogli bi vam se svidjeti, ali pitanje je hoće li podići vrijednost nekretnine

Obiteljske su kuće u pravilu manje traženije od stanova te se uglavnom prodaju po nižim cijenama. No, ako ste jedni od onih koji planiraju prodati svoju kuću, vjerojatno ćete početi razmišljati kako to uspjeti u što kraćem vremenskom periodu te pritom postići što bolju cijenu. Brojne TV emisije sugeriraju nam kako bi dodatno ulaganje i preuređenje kuće utjecalo na njezinu atraktivnost i podiglo vrijednost te samim time ubrzalo proces kupoprodaje. No, je li to doista tako?

Da, renoviranje kuhinje i kupaonice obično bi trebalo financijski biti isplativo, ali to ne znači da će baš svaki projekt isplatiti. Upravo suprotno, neki bi mogli i smanjiti potencijalnu vrijednost kuće. A što kažu stručnjaci? BHG podsjeća na izvješće američkog Nacionalnog udruženja posrednika za nekretnine iz 2019., prema kojemu su upravo preuređenje kuhinje i kupaonice među najboljim projektima za povrat ulaganja.

image
/SHUTTERSTOCK

Na istom su popisu i novi drveni podovi, prenamjena tavanskog ili podrumskog dijela u stambeni, dodavanje galerije... Isto izvješće pokazalo je da vlasnici kuća i kupci traže promjene koje poboljšavaju funkcionalnost i udobnost stanovanja. To je vrlo vjerojatno razlog zašto potpuno preuređenje kuhinje ili kupaonice može biti toliko vrijedno za kupce; to su prostorije koje svakodnevno koristimo. Gledajući na taj način, odabir visokokvalitetnih ormara i kreiranje dovoljnog prostora za pohranu manje su važni od završnih obrada i odabira ručkica, ali vjerojatno neće podići vrijednost nekretnine.

Drugi projekti s kojima se vlasnici kuća bave u nadi da će poboljšati šanse za brzu prodaju uključuju bojanje zidova i uređenje okućnice. Agenti za nekretnine i marketinški stručnjaci kažu da oba projekta pružaju značajan povrat ulaganja: vrtovi s mirisnim cvijećem pružit će potencijalnim kupcima suptilnu dobrodošlicu. S druge strane, vanjski sadržaji poput jezerca i fontane ponekad predstavljaju problem za buduće vlasnike, ukoliko ne žele snositi trošak za njihovo održavanje. Treba imati na umu da svi imamo različite ideje o tome kako uživati u dvorištu: za one kupce koji žele uživati na otvorenom i njeguju takav životni stil, privlačne će biti sjenice, terase ili vanjske kuhinje. No, neće se to baš svima svidjeti. Kao još jedan takav primjer mogu poslužiti dječja igrališta i tobogani jer neće svaki potencijalni kupac imati djecu. Također, stručnjaci su za BGH istaknuli kako hidromasažne kade u pravilu ne pridonose vrijednosti nekretnine.

image
/SHUTTERSTOCK

Što se tiče interijera, predlažu izbjegavanje personaliziranje prostora te zadržavanje neutralne estetike. Iako možda imate dobar ukus te vas pogled na šarene tapete, venecijansku žbuku i zidove visokog sjaja svaki dan uveseljavaju, teško se uklanjaju pa samim time mogu predstavljati potencijalni nedostatak kuće za buduće vlasnike.

image
/SHUTTERSTOCK

Prokomentirali su i pametne sustave za upravljanje domom. Iako smatraju da je implementacija takvih sustava odličan način da domu date moderan pečat, a na kraju i vrlo koristan u slučaju zaštite, ističu kako nisu svi vlasnici kuća usvojili pametnu tehnologiju pa je mogu vidjeti kao teret.

Za kraj možemo reći da se ugradnjom svih ovih elemenata možete itekako zabaviti te uživati u njima dok se kuća ne proda onom kupcu kojemu se upravo vaša kuća predstavljati idealan obiteljski dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 10:07