DRASTIČNO

Golema promjena na Jadranu, cijene su eksplodirale: ‘To je istina, ali pogledajte što se događa u Splitu i Makarskoj‘

 DUJE KLARIC/CROPIX/
Situacija se na tržištu ponude na obali korigirala jedino za cijene kuća u Splitu gdje je došlo do pada traženih iznosa

Zabilježen je drastičan porast traženih cijena nekretnina na Jadranskoj obali u 2024. godini, s tim da je Dubrovnik na čelu s porastom od gotovo 40 % za stanove.

Ispada kako naglašavanje stručnjaka da su mnoge cijene u realizaciji kupnje nekretnina i do 20 posto niže, na obali dovele samo do toga da se lanjske dignu za još toliko. Kao da svi samo žele uloviti što se više može, a možda i misle da je sve na tržištu na obali samo po toj činjenici vrhunske kvalitete. Pritom prvi izvještaji prodaje kuća i stanova na obali ove godine već govore o padu interesa od više od 10 posto od kupaca iz inozemstva.

image
UNSPLASH/

Izvješće portala Indomio.hr, pruža detaljan pregled promjena traženih cijena nekretnina, koje su formirane od strane prodavatelja, duž hrvatske obale za 2024. godinu u usporedbi s 2023. godinom. Analiza otkriva značajne promjene u popularnim obalnim regijama, ali, kako kažu, pruža i uvid u mogućnosti za ulaganje.

Najveći rast traženih cijena zabilježen je u Dubrovniku, gdje su cijene stanova porasle s prosječnih 4071 eura četvorni metar u 2023. godini na nevjerojatnih 5686 u 2024. godini, što predstavlja povećanje od 39,67%. Na Indomio. hr koji je naručio ovu analizu smatraju da to ukazuje na iznimno visoku potražnju zbog atraktivnosti ovog grada. No, može ukazivati i na to da vrhunske nekretnine dižu ukupnu sumu. Realno rast cijena samo najbolje nekretnine mogu izdržati.

Rovinj također bilježi značajan rast od prodavatelja traženih cijena stanova koji se nude na tržištu od 14,46 % s lanjskih prosječnih 4115 eura za kvadrat na 4700 eura, dok je na otoku Krku rast cijena kuća iznosi 13,71% sa 3166 na 3 600 eura za kvadrat.

Opatija koja je inače uz bok Dubrovniku ove godine je nešto suzdržanija, tako je rast traženih cijena za stanove 4,60 %, te je s lanjskih 5000 eura došlo sad na prosječnih 5230 za kvadrat. Kod kuća u Opatiji je rast cijena kvadrata nešto veći te iznosi 9, 68 posto, odnosno sa 2800 eura kvadrat na 3071.

Njihova analiza pokazuje da su tražene cijene stanova općenito rasle više u usporedbi s kućama. U Šibeniku su tražene cijene stanova porasle prema srednjoj vrijednosti za 8,93 %, dok su cijene kuća rasle za 11,05 %.

Split i Makarska zabilježili su pad traženih cijena kuća, što može sugerirati zasićenje tržišta ili promjenu u preferencijama kupaca. Konkretno, cijene kuća u Splitu pale su za 6,84 %, a u Makarskoj za 1,67 %. Lani se prosječno za kuće u Splitu tražilo 3290 eura za četvorni metar, a sad to iznosi prema srednjoj vrijednosti nižih 3065 eura. Za stanove su tražene cijene rasle, pa su veće za 9 posto, odnosno prosječno su u Splitu lani bile 4054, a sad su 4403 eura za četvorni metar.

Otoci Hvar i Krk bilježe značajan porast cijena kuća. Na Krku su porasle za 13,71 %, a na Hvaru za 11,72 %. S druge strane, Korčula je zabilježila pad traženih cijena i stanova i kuća, što bi moglo ukazivati na promjene u turističkim trendovima ili uvjetima na tržištu. Cijene kvadrata su sa prosječnih traženih 3 678 eura za četvorni metar stana sad 3457, znači pale su za 6,01 %. Cijene kuća na Korčuli pale su za 3,5 %, odnosno s 2963 na 2857 eura kvadrat.

- Rast cijena u većini obalnih gradova može se pripisati rastućoj potražnji, promjenama u turističkim preferencijama i tržišnim uvjetima. Međutim, pad cijena u Splitu i Makarskoj sugerira zasićenost tržišta ili promjenu preferencija kupaca - rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio, koja upravlja mrežom portala za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 10:45