ISPLATIVO ULAGANJE

Čak 80 posto kupaca kaže da im je ovo najvažnija prostorija u domu. Preuredite ju i ostvarite veću prodajnu cijenu!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Kako nekretninu pripremiti za prodaju? Sve ovisi o stanju u kojem se ona nalazi i koliko se prodavatelju zapravo žuri s prodajom. No, svakako je poželjno, ako ništa drugo, pospremiti nered, skloniti personalizirane stvari i predmete, pa čak i stilizirati određene kutke uoči fotografiranja za potrebe oglasa. Jeste li znali da je prvih 30 sekundi ključno? Toliko je, naime, potrebno da određena fotografija ostavi prvi dojam na potencijalnog kupca tijekom online potrage za onom savršenom nekretninom.

Vratimo se još malo na eventualna ulaganja u nekretninu prije njezina predstavljanja u oglasnicima. Ponekad je potrebno osvježenje u vidu bojanja zidova i saniranje manjih, ali vidljivih oštećenja, a ponekad se i neko veće ulaganje isplati. Tako nam barem sugeriraju brojne TV emisije s (pre)uređenjem i kupoprodajom nekretnina.

Ipak, treba znati da se neće svako renoviranje isplatiti. No, ako pogledamo mišljenje potencijalnih kupaca, koje prenosi Ramseysolutions.com, 80 posto kupaca stanova na svoj popis tri najvažnije prostorije u domu stavlja kuhinju. Kod kupaca koji su kupili nekretnine bez određenih značajki, 69 posto ispitanika je reklo da bi platili više za nove uređaje, a 55 posto njih da bi više platili za granitni kuhinjski pult. Pokazalo je to nedavno istraživanje, iz kojega se daje naslutiti da u većini slučajeva možete računati da će renovirana kuhinja povećati vrijednost nekretnine.

image
/SHUTTERSTOCK

To su sjajne vijesti ako razmišljate o prodaji. Ali samo zato što vrijednost vašeg doma raste, ne znači nužno da ćete nadoknaditi ukupne troškove preuređenja kada ga prodate, zbog čega je uvijek poželjan razgovor sa stručnim agentom za nekretnine. Ako planirate uložiti 50.000 eura, a vaš agent smatra da ćete nadoknaditi samo 30.000 eura, to je 20.000 eura bačenih u vjetar. U tom slučaju ima više smisla napraviti nekoliko manjih preinaka koje bi mogle stajati, primjerice, 5000 eura.

Ako želite veliki efekt uz mali trošak, evo nekoliko praktičnih načina da uštedite novac:

* Obojite ili samostalno preuredite ormariće.

* Nova zidna obloga iza sudopera učinit će golemu razliku, a neće zahtijevati dizanje kredita.

* Obojite uređaje.

U svakom slučaju, nekretnina koja je održavana, u koju se ulagalo i koja je useljiva (dakle, ne zahtijeva velika dodatna ulaganja) zasigurno će privući veći broj potencijalnih kupaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:25