‘Dvorac’ veličine 12 kvadrata

Doznajte od Hrvoja, Marina i Matka iz studija Dizarre kreativna arhitektura kako organizirati i opremiti dječju sobu

Arhitekti Hrvoje Pajk, Marin Radojčin i Matko Romić iz studija Dizarre kreativna arhitektura predlažu kako organizirati i opremiti dječju sobu za 9-mjesečnu curicu

Zahvaljujući kvalitetnom rasporedu, bile su potrebne minimalne intervencije u prostoru: glavna spavaća soba prenamijenjena je u dječju, a roditelji su preuzeli manju sobu Poseban naglasak je na rasvjeti, ukupno su četiri izvora svjetla, a ističe se sat u obliku zvijezde koji mijenja boju i tako javlja je li temperatura u sobi optimalna, pretopla ili prehladna Možda je kuhinja najskuplji i tehnološki najnapredniji dio stana, a kupaonica najkompleksniji i najzahtjevniji, ali je dječja soba svakako najizazovniji i najdraži. Ona mora biti atraktivna, ali istodobno funkcionalna i dobro projektirana, što znači da svojom strukturom, organizacijom, bojom, materijalima i odnosima između svih tih elemenata omogućava djetetu igru, razmišljanje i potiče ga na kreativno izražavanje.

Zapravo, ona mora biti višenamjenska prostorija, koja se prilagođava i mijenja ovisno o djetetovim godinama i potrebama. O tome je potrebno razmišljati odmah pri prvom uređenju sobe kako bi se ona poslije što lakše transformirala, bez nepotrebnih dodatnih ulaganja i većih građevinskih radova. No, kako sve to postići? Prijedlog nam daju arhitekti Hrvoje Pajk, Marin Radojčin i Matko Romić iz studija Dizarre kreativna arhitektura, koji su u suradnji s mladim bračnim parom osmislili organizaciju i opremu sobe za novorođenu bebu u zagrebačkom stanu u novogradnji.

Roditelji su svoju spavaću sobu odlučili dati djevojčici, a oni su za sebe uredili manju sobu. Kako bi sve bilo maksimalno ugodno, na podu je tepih od svile

Riječ je o stanu površine 75 kvadrata koji se nalazi u novosagrađenom poslovno-stambenom naselju VMD u Strojarskoj u širem centru grada. Prema originalnom tlocrtnom rasporedu, stan se sastoji od dviju spavaćih soba površine 11 i 12 kvadrata, zatim kupaonice, hodnika, dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom, površine 32 kvadrata, te lođe. Orijentacija cijelog stana je na sjever i prostorije gledaju na dvorišnu stranu kompleksa zgrada. Uoči nedavnog useljenja, vlasnici su u suradnji s arhitektima promišljeno pristupili uređenju stana, a samim time i dječje sobe.

Naime, zahvaljujući kvalitetnom postojećem rasporedu s dvije spavaće sobe, bile su potrebne minimalne intervencije u prostoru: spavaća soba predviđena kao master bedroom prenamijenjena je u dječju, a roditelji su preuzeli manju sobu. – Dječja soba tako je postala veća soba, ujedno najudaljenija prostorija od dnevnog boravka kako bi dijete imalo veći mir i tišinu – kažu arhitekti i dodaju da je riječ o sobi u potpunosti prilagođenoj 9-mjesečnoj djevojčici, koja puže i polako se diže na noge. – Iako dijete većinu vremena provodi u igraonici u dnevnom boravku, večernja igra, čitanje knjiga, maženje i uspavljivanje od prvog se dana odvijaju isključivo u spavaćoj sobi – dodaju arhitekti.

Zbog toga su vlasnici odmah na početku istaknuli da žele kvalitetne i dugotrajne materijale: na podu sobe nalazi se svijetli hrastov parket, jedan zid prekriven je custom made tapetom, a drugi obojen u svjetloružičastu boju. Ostatak sobe je bijel. Na podu se nalazi veliki srebrnosivi tepih od svile na kojem je smješten dječji krevetić, a u desnom kutu sobe osmišljen je prostor za igru. Isto tako, soba sadrži i komode koje služe kao ormar. Ono čemu su arhitekti dali najviše pažnje svakako je rasvjeta. U sobi tako postoji više izvora svjetlosti, točnije njih četiri.

Luster u obliku cvijeta namijenjen je da zabavi dijete jer svijetli blagom žutom svjetlošću, podna lampica ispod kinderbeta gori cijelu noć kako dijete ne bi spavalo u totalnom mraku, a posebno je zanimljiv sat u obliku zvijezde. On svojom svjetlošću javlja je li temperatura u sobi optimalna ili je pretopla, odnosno prehladna. Naime, sat mijenja boju – bijela svijetlost pokazuje da je temperatura dobra, crvena da je previsoka, a plava da je preniska. Također, tu je i lampa na komodi, koja pruža najjaču svjetlost u slučaju da se nešto u sobi radi, za što je potrebno potpuno osvjetljenje. Trenutna organizacija sobe s vremenom će se mijenjati, a arhitekti su u suradnji s vlasnicima već predvidjeli nadolazeće faze uređenja i opremanja dječje sobe.

– Soba će se preuređivati kako dijete bude raslo, u početku će se dodavati namještaj i popunjavati prostor, primjerice stolićem i stolcem za crtanje, a prva sljedeća veća izmjena očekuje se tek kad dijete krene u školu, kada će trebati napraviti novi raspored i za učenje i pisanje domaće zadaće – zaključuju arhitekti.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 15:39