ŽIVOT U OBLACIMA

Zavirite u stan na 113. katu jedne od najluksuznijih zgrada na svijetu koji košta 63 milijuna dolara

 Privatna arhiva
Agencija Eurovilla ostvarila je suradnju s agencijom Compass iz New Yorka, s kojom je obišla ekskluzivnu nekretninu u Central park Toweru

Rijetka je prilika obići nekretnine koje su ekskluzivne na globalnoj razini. Vlasnici agencije Eurovilla, Dina i Sergio Serdarušić, nedavno su gostovali u New Yorku na najvećoj hrvatskoj startup investicijskoj konferenciji u inozemstvu dosad - ACAP 2022., gdje su govorili o primjeni tehnologije u radu njihove agencije.

Nevezano za taj povod, obišli su stan koji se prodaje u najvišoj rezidencijalnoj zgradi na svijetu, Central park Tower, visokoj 472 metra. Tu su nekretninu posjetili s Antom Jakićem, jednim od vodećih nekretninskih brokera u New Yorku. On vodi tim u najvećoj američkoj agenciji Compass, koja taj stan ima izlistan u prodaji, a s kojom je Eurovilla dogovorila partnersku suradnju.

- Njegov tim godišnje proda više od 100 luksuznih nekretnina te spada u 100 najboljih timova u Americi, a sam Ante Jakić je u jedan posto najboljih agenata u New Yorku i 1,5 posto najplaćenijih agenata u SAD-u. Ured im se nalazi na uglu 53. ulice i poznate Pete avenije, nasuprot Rockefeller centra - kaže Sergio Serdarušić.

image
Privatna arhiva

Gordon Gill i Adrian Smith

U tornju na Manhattanu stanove je kupilo nekoliko svjetskih poznatih zvijezda. Najpovoljniji stan površine 80 kvadrata stoji devet milijuna dolara. Projektanti zgrade Gordon Gill i Adrian Smith ujedno su zaslužni i najvišu poslovno-stambenu zgradu na svijetu, Burj Khalifu u Dubaiju visoku čak 828 metara.

Luksuzni stan na 113. katu zgrade na Manhattanu ima spektakularan pogled na Central Park koji se vidi kao na dlanu. Proteže se kroz cijelu etažu, površine je 680 kvadrata i cijena mu je 63 milijuna dolara. Prozori od poda do stropa prekrivaju sve vanjske fronte te se nevjerojatan pogled na grad pruža iz svih soba.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Kip slobode

Stan ima prekrasan, ogroman dnevni boravak s blagovaonicom iz kojeg se vidi svaki detalj čuvenog Central Parka, a u toj je elegantnoj prostoriji smješten i klavir. Prostrana kuhinja ima i još jednu manju privatnu blagovaonicu, a stan još ima i knjižnicu, potpuno odvojen dio za poslugu sa sobom, kupaonicom, vešerajem i servisnim liftom za dostavu namirnica.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

U spavaćem dijelu su tri komforne dječje sobe s kupaonicama. Master dio je u potpunosti odvojen i sastoji se od sofisticirano uređene spavaće sobe s pogledom na Kip slobode, dvije garderobe, ekstra luksuzne kupaonice s kadom, dva tuša i dva toaleta te privatnim dnevnim boravkom.

Uređen je najkvalitetnijim materijalima, vrhunskim kamenom, parketom, s najmodernijim sustavom grijanja i hlađenja, rekuperacijom zraka, zidnim oblogama te u potpunosti namješten dizajnerskim namještajem i opremljen vrhunskim aparatima. Za uređenje interijera je bio zadužen AD100 dizajner Bryan Brown te je uređen u modernom stilu, mekanih formi te neutralnih i toplih boja.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Godišnji porez

Stanari ove luksuzne zgrade imaju pravo korištenja zajedničkih prostora za relaksaciju na 16. i 17. katu, gdje se nalaze biljar soba, kinodvorana, vrt i terasa, bazen sa slanom vodom, spa i gym. Također, na korištenje imaju i poseban restoran za stanare koji se nalazi na 100. katu s prekrasnim pogledom, cigar roomom, salonima za sastanke. Stanovnicima se nudi usluga razine boravka u najboljih hotelima. Održavanje i porez na godišnjoj razini za ovaj luksuz iznosi dodatnih 360.000 dolara, što je, zapravo za ovakvu vrstu nekretnine u usporedbi s drugim sličnim, ali manje kvalitetnim i luksuznim zgradama u New Yorku - malo. Najskuplji stan u zgradi je penthouse na tri etaže procijenjen na nešto više od 300 milijuna dolara.

image

Dina i Sergio Serdarušić (u sredini) s kolegicom Sandom Marušić (sasvim desno) i Antom Jakićem (drugi s desna) u lobiju tornja

Privatna arhiva

- Ovim posjetom ostvarili smo dugogodišnje napore u potrazi za vrhunskim američkim partnerom, što će biti velika stvar za naše klijente da im i ova vrsta nekretnina bude dostupna, ali i za naše prodavatelje čije ćemo nekretnine prezentirati kupcima s područja New Yorka te sa zadovoljstvom možemo reći da potražnja već postoji - istaknuo je Sergio Serdarušić te dodao da se nadaju da će to biti odlična stvar i za promociju naša zemlje te napredak turizma, jer privlače dobrostojeće klijente u potrazi za kvalitetnim nekretninama u Hrvatskoj.

Najskuplji stan prodan za 240 milijuna dolara, a i taj rekord urzo će pasti

New York ima neke od najskupljih lokacija na svijetu, tako svaka četvrt na Manhattanu ima svoje najskuplje zgrade. Promijenjen je starinski način života na Petoj aveniji, novi kupci spremni su platiti najvišu cijenu za luksuznu A+ novogradnju radije nego za klasičnu lokaciju i zgradu.

TriBeCa je najskuplje područje u centru grada, a gornja istočna strana, odnosno The Upper East Side, još uvijek drži rekordne cijene za Njujorčane.

- Slavni red milijardera koji je bio uglavnom međunarodna klijentela prešao je više na američke kupce otkako je covid ograničio međunarodna putovanja i investitore. Prosječne cijene stanova na Manhattanu su od 45.000 do 130.000 dolara po kvadratu. Što je veća površina stana, to je viša i prosječna cijena kvadrata, što je obrnuto od tržišta u Hrvatskoj - rekla je Dina Serdarušić, direktorica u agenciji Eurovilla.

Ekskluzivno su saznali da je u zgradi do Central Park Towera prodan dosad najskuplji stan u New Yorku, za 240 milijuna dolara. Vjeruju da će novi rekord biti ubrzo skinut prodajom penthousea u Central Park Toweru.

Prosječne cijene troškova održavanja stanova u A+ zgradama iznose 20 dolara po kvadratu, a dodatnih 24 dolara po kvadratu je trošak poreza na nekretninu. Tako da ukupni troškovi za stan površine 100 kvadrata mjesečno iznose oko 4.400 dolara. Trošak gradnje kvalitetne zgrade A+ kategorije u centru grada iznosi 10.000 dolara po kvadratu, ali u tu cijenu nije uključeno zemljište.

Prodaja nekretnina na Manhattanu radi se gotovo isključivo posredstvom agenata, u postotku 99 posto, dok prosječna agencijska provizija za prodavatelja iznosi šest posto. Neovisno o tome kupac samostalno plaća izradu ugovora ovisno o transakciji te to iznosi od 5.000 do 10.000 dolara.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s agencijom Eurovilla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 18:23