Voncimer u Kući arhitekture

Novi zagrebački restoran koji jednostavno morate posjetiti

Uređenje je osmislio Andrija Rusan, koji je za prostor dizajnirao poseban luster nazvan Oris.

Više od 60 različitih stolaca, vrlo vrijednih radova poznatih arhitekata i dizajnera iz cijelog svijeta, dio su uređenja novootvorenog restorana Voncimer. Radi se o donacijama koje je od svojih prijatelja i suradnika prikupio hrvatski arhitekt Andrija Rusan prema čijoj je ideji uređen cijeli interijer ovog pomno osmišljenog prostora. Tako u ovom klub-restoranu otvorenog tipa, koji je zapravo dio Oris Kuće arhitekture, osim uživanja u slasnim euroazijskim specijalitetima iskusnog šefa kuhinje i voditelja Voncimera Marija Starmana, možete razgledati cijenjene primjerke namještaja.

Dodatno ukopavanje

Među ostalim tu su stolac Vučko, koji je Zlatko Ugljen dizajnirao za Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984., zatim dva stolca blizanca koje je za svoj znameniti projekt Österreichische Postsparkasse davne 1900. osmislio Otto Wagner, potom Czech Chair dizajniran za kavanu i restoran Muzeja primijenjene umjetnosti u Beču, kao i stolac Bernarda Bernardija dizajniran 1965. Uređenje Voncimera trajalo je čak tri godine jer je bilo potrebno dodatno ukopati prostor na površini od 150 četvornih metara. U njemu prevladavaju tople i zemljane boje i ni u jednom trenutku nemate osjećaj da se zapravo nalazite u podrumu. Tome pridonosi i dobro osmišljena rasvjeta.

– Andrija Rusan je baš za namjenu Voncimera dizajnirao okrugle staklene lustere kojima je nadjenuo naziv Oris. Njih 50-ak je raspoređeno po restoranu, a po potrebi se mogu spuštati i podizati te seliti na druge pozicije zahvaljujući brojnim kukicama pričvršćenim na strop. Osim toga lako se podešava i intenzitet osvjetljenja – ispričao je Marijo Starman i dodao da je cijeli prostor opremljen i pametnim sustavom ventilacije ali i ozvučenja, a ugrađeno je i podno grijanje.Da se u Voncimeru jako pazilo na detalje pokazuje činjenica da su držači za kineske štapiće na stolu izrađeni od istog stakla i u odgovarajućim nijansama kao i sjenila lustera.

Umjetničke izložbe

Za prostor su posebno osmišljeni i stolovi čije su površine drvene, a postolje i noge metalni s mogućnošću zasebnog niveliranja da bi se maksimirala njihova stabilnost. Pod je obložen parketom od nauljenog mat-hrasta, a zidovi su prekriveni drvenim oblogama iznad kojih se nazire cigla obojana u bijelo. – U prostoru restorana redovito se mogu razgledati i izložbe. Radovi su smješteni u okvire na zidovima, a mijenjaju se otprilike jednom mjesečno – dodao je Starman u čijim se specijalitetima s naglaskom na sushi i sashimi može uživati svakim danom osim nedjelje od 11.30 do ponoći.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 16:06