JEDNOSTAVNA ELEGANICIJA KOJA OSVAJA

Ugodan život u svega 27 četvornih metara

 

Većina nas danas živi ubrzano. Rastrgnuti između posla i doma, nemamo vremena za redovito pospremanje stana. Istodobno, svi težimo nekom redu i smirenosti kada dođemo kući umorni s posla. A upravo se tom mišlju vodio ruski arhitekt Vladimir Berezin kada je za jednu mladu ženu uređivao studio apartman u povijesnom centru St. Petersburga, stvorivši okvir za ugodan život bez nereda.

Takav je dojam postigao ugradbenim ormarom preko cijelog zida u ulaznom hodniku i kuhinji, kako bi stvorio niše za osobne predmete, ali i za svakodnevno odlaganje stvari koje zahvaljujući skrivenoj komponenti ne stvaraju osjećaj nereda u ovom malenom stanu veličine svega 27 četvornih metara.

Kupljen u vrlo lošem stanju prostor je vapio za kompletnom renovacijom, a završno rješenje stana bio je odgovor arhitekta na zahtjeve vlasnice s puno svakodnevnih obaveza, koja je željela moderan i prozračan stan s dovoljno prostora za pohranu, ali da je i udoban te praktičan za sve aktivnosti. Arhitekt je u prostor od svega 27 m2 smjestio zasebnu kupaonicu i WC, a ostatak je prostora funkcionalno povezao i iskoristio ne ostavljajući niti jedan djelić stana neiskorištenim. U stanu je svaki i najmanji detalj pažljivo promišljen, a rezultat je jednostavan, ali udoban prostor otvorenog tlocrta s praktičnim rasporedom, svijetlim i otvorenim zonama - bračnim krevetom, kompletnom kuhinjom izrađenom u furniru od hrasta sa stolom za blagovanje, radnom površinom i kupaonicom.

Područje kupaonice u novom je rasporedu malo smanjeno kako bi se dobilo mjesta za ugradbeni ormar u hodniku, a u prostoru dnevne sobe vlasnica je željela veliki krevet iznad kojeg je bijeli ton razbijen privlačnom pozadinom s cvjetnim motivima. Za prijem gostiju stvoren je mali kutak sa sofom, koja se može jednostavno premjestiti ispred televizije ako je potrebno, a neprimjetna je. Također, velika se pažnja posvetila uređenju kupaonice, koja izgleda zaista luksuzno. U samo nekoliko četvornih metara u njoj je smješten kutak za tuširanje, umivaonik s zrcalom i vrlo modernim zidnim visećim WC-om. Svi ostali elemnti, kao što su police, montirani su na zid kako bi se olakšalo dnevno opuštanje. Dominantna bijela boja zidova, stropova i namještaja čini unutarnji prostor prostranijim i prozračnim, a dinamika je dobivena dekoracijama u zelenoj boji.

Foto: Dmitry Tsyrenshikov

Izvor: houzz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 05:50