DOBILI I NAGRADU

U najpoželjnijem mjestu za život sagradili vikendicu: ‘Odgađamo košnju trave, imamo košnice, kolekciju s rijetkim vrstama agava...‘

 Biljana Blivajs/Cropix
Kuća se gradila dvije i pol godine, a vlasnici su sami izveli ogradu, pergolu i grilje od sibirskog ariša

Turistička zajednica grada Sveti Ivan Zelina nedavno je, nakon raspisanog javnog poziva za uključenje u akciju ‘Zelena ZELINA‘, proglasila najljepšu okućnicu u 2024. godini. Prije koji tjedan dodijeljene su i nagrade, a mi smo jedva dočekali da s vlasnicima uskladimo termin (i prestanak kiše) i obiđemo je.

Riječ je o privatnoj parceli od oko 2,5 tisuća kvadrata koja se nalazi u slijepoj ulici, udaljenoj od centra otprilike 700 metara. Na njoj je do prije par godina stajala tipična mala vikendica od 30-ak kvadrata usred vinograda, koja je služila za povremena druženja i potrebe prerade grožđa. No, kućica je nakon potresa postala nefunkcionalna pa su vlasnici usred pandemije koronavirusa imali vremena razmišljati bi li je obnovili ili gradili sve ispočetka. Na preporuku struke ipak su se odlučili za rušenje, a prvotni plan bio je sagraditi obiteljsku vikendicu. Pritom je najveći izazov predstavljao vrlo strmi teren koji je diktirao položaj objekta i njegovu veličinu.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Budući da već živimo u kući na sličnom terenu, imali smo određena iskustva i viziju kakav završni izgled želimo i što ne želimo. Stoga smo sami, inspirirajući se na internetu, razgovarajući s prijateljima i razmjenjujući iskustva s putovanja, napravili jednostavan nacrt koji je arhitekt pretočio u formalnu dokumentaciju za dobivanje građevinske dozvole. Sama gradnja trajala je dvije i pol godine - kaže nam vlasnica.

S obzirom na strmi teren, izgrađeni su potporni betonski zidovi te je napravljen iskop kako bi se dobile dvije ravne, ali ne i pravokutne i pravilne površine. Na donjoj površini je izveden bazen s popratnim objektom u ulozi ljetnikovca s kolekcijom sukulenata među kojima su i vrlo vrijedne te rijetke vrste agava, dok je na gornjoj površini prostrani travnjak s kuglastim drvećem, omeđen raznovrsnim zeljastim trajnicama i niskom grmljem. Budući da je ideja bila da ovo bude jedna intimna oaza u zelenilu s pogledom na okolne šume i brežuljke, sama je kuća - inače u brušenom golom betonu što je sve češći odabir kod modernih objekata koji im daje određeni industrijski štih - ukopana ispod razine prilazne ceste te se na prvu vidi samo ravni šljunčani krov.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Ideja je da jednog dana cijeli krov bude zelen, posadit ćemo sedume, čuvarkuće i drugi zimootporne sukulente. Već smo testirali nekoliko malih oaza tih biljaka na krovu, preživjela su gotovo sve izazove koje nose klimatske promjene. Krajnji nam je cilj da se kuća uopće ne vidi s prilazne ceste - ističe.

Prizemnica površine 72 kvadrata sastoji se od ulaznog prostora iz kojeg hodnik povezuje sve ostale prostorije: kupaonicu, toalet, dvije spavaće sobe i dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom. Taj prostor ima kliznu stijenu koja se potpuno otvara te se povezuje s natkrivenom terasom na kojoj se nalazi bazen. I obje spavaće sobe imaju izlaz na glavnu terasu.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Bilo nam je izrazito važno da boja vode bazena bude tirkizna te smo odabrali staklene pločice zelene boje (verde) koje reflektiraju svjetlost vode te daju smirujući efekt. I kad se ne koristi za kupanje, sam pogled na treperenje vode u bazenu djeluje umirujuće - kaže.

Što se tiče interijera, odabir zagasitih prirodnih boja pokazao im se logičnim odabirom, budući da su sobe i terasa kuće orijentirani u smjeru jug/zapad te u njih prodire velika količina dnevne svjetlosti.

- Težili smo tome da interijer i eksterijer budu jednostavni, niti preveliki, niti premali, taman da se osjećamo udobno i prisno, ali s dozom luksuza. Stoga smo odabrali rasvjetna tijela u zlatnoj boji, udobne počivaljke i luksuzne krevete, posteljinu i zavjese koje svojom teksturom i naborima omekšavaju prostor - kaže vlasnica.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Njezino dugogodišnje iskustvo i rad s biljkama zaista je primjetno, a budući da je njoj i suprugu važna povezanost s prirodom, priklanjaju se globalnom trendu da se livade ne kose sve dok ne ocvatu, odnosno do kasne jeseni. Imaju i tri košnice za vlastite potrebe, pa na strmom terenu ispod kuće, osim pokoje voćke, imaju i obilje samoniklog cvatućeg bilja.

- Inspiraciju za uređenje okućnice pronašli smo u moderno dizajniranim engleskim vrtovima, ali prilagođeno našoj submediteranskoj i kontinentalnoj klimi te izazovnim vremenskim prilikama. Kod izbora biljaka nastojali smo izabrati one koje će biti atraktivne u svim godišnjim dobima, ali ne samo za ljude nego da ujedno predstavljaju sklonište insektima za vrijeme zime, da budu medonosne tijekom proljeća i ljeta te da imaju sjemenke koje će biti hrana za ptice. Tako su zasađene brojne vrste ukrasnih trava, ehinaceje, nekoliko vrsta ljekovitih i ukrasnih kadulja, stolisnika, planinskih kotrljana, ružmarin, lavanda, smilje... i menta za neizostavne koktele ljeti - kaže.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Press

Najviše su zapravo ponosni na kolekciju sukulentnih biljaka nabavljenih iz raznih krajeva svijeta, ali i od domaćih proizvođača koje uzgajaju više od 15 godina.

No, uređenje okućnice nije prošlo bez izazova.

- Razmišljali smo kako napraviti ogradu koja neće zakloniti pogled na prirodu. Nakon što smo se odlučili za izgled, bilo je vrlo teško pronaći izvođača. Stoga je suprug prošao edukaciju i sam napravio ogradu! Nakon toga i pergolu, koja stoji na visokim stupovima te uokviruje pogled na određene segmente brežuljaka i šume, što je dalo novu dimenziju iskustva boravka na terasi - kaže vlasnica.

Također, drvene grilje od sibirskog ariša koje su zaokružile vanjski izgled i dodale toplu notu vanjskom izgledu kuće napravljene su po mjeri, i to u vlastitom aranžmanu - u njihovoj garaži.

Iako je kuća prvotno zamišljena kao vikendica, a budući da vlasnici već imaju riješeno stambeno pitanje, zaključili su da je najbolje od sljedeće godine dati je u najam.

- Iskustva u našem gradu su vrlo pozitivna što se tiče popunjenosti kuća s bazenima. Nazvat ćemo je "Lounge & Pool villa" - najavljuje vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 14:12