prva četiri dana

Subvencioniranje kredita za mlade: Veća potražnja za kućama na periferiji glavnoga grada!

Shutterstock 
Odaziv u prva četiri dana od početka APN-ova programa za mlade obitelji

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama u ponedjeljak je u sklopu petog natječaja dosad počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita za mlade, a u prva četiri dana banke su u ime svojih klijenata predale 1336 zahtjeva.

Bilježi se blagi porast potražnje za kupnju i gradnju kuća u ruralnim sredinama

OČEKIVANJA

Iako je prerano govoriti o prosječnim cijenama i površinama stanova i kuća za koje su se predavali zahtjevi za subvencije, kao i iz kojih je dijelova naše zemlje najveći odaziv, prema prvim informacijama iz APN-a najveći broj subvencija odlazi u velike gradove, iako je u njima najmanji postotak subvencije, a iznosi 30 posto. Od većih gradova, očekivano, prednjači Zagreb, ali vidljiv je i trend prema kojem više nije isključivi prioritet kupnja stanova u centru Zagreba i samom gradu, nego se bilježi blagi porast potražnje za kupnju i gradnju kuća na periferiji glavnoga grada, u Zagrebačkoj županiji te u ruralnim sredinama, u kojima subvencija iznosi 51 posto.

Ugovori su potpisani sa 14 banaka, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,12 posto do 3,50 posto

U ovom krugu očekuje se 3000 do 4000 zahtjeva, za što je u ovoj godini osigurano 10-ak milijuna kuna, dok će kumulativno, za 2021. godinu, biti potrebno između 160 i 180 milijuna kuna. Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat objasnio je da 10-ak milijuna kuna osiguranih u ovoj godini uključuje činjenicu da će se ugovori početi potpisivati tek sljedeći mjesec pa će se subvencionirati maksimalno dvije rate po kreditu, u studenome i prosincu.

Naime, zahtjevi zaprimljeni od početka subvencioniranja kredita razmatraju se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava.

PREGOVORI ZA 2021.

Horvat je istaknuo da se već pregovara i za 2021. godinu, izrazivši sigurnost da će se osigurati sredstva u državnom proračunu. Najavio je da će se model možda malo i unaprijediti, pri čemu bi se pokušao napraviti zajednički efekt i POS-ove stanogradnje i modela subvencioniranih kredita. Pritom je otkrio da će se u segmentu poticane stanogradnje pokušati napraviti iskorak za one obitelji koje diljem Hrvatske žele koristiti taj model, u smislu da ih se ne izloži odmah "pritisku" ulaska u kreditne aranžmane nego da u sklopu modela dobiju priliku nekoliko godina konzumirati stanarsko pravo, dok ne dođu do mogućnosti dobivanja kredita za rješavanje stambenog pitanja.

Model bi se mogao unaprijediti tako da se napravi zajednički efekt s POS-ovom stanogradnjom

Podsjetimo, APN je sklopio ugovore sa 14 banaka, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope kreću od 2,12 posto do 3,50 posto. Krediti su namijenjeni mlađima od 45 godina koji u vlasništvu nemaju nekretninu, a odobravaju se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, do 1500 eura po kvadratu, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Subvencija se odnosi na prvih pet godina otplate kredita, a produljuje se ovisno o broju djece u obitelji.

SUBVENCIJE U BROJKAMA

  • 4 kruga prijava za subvencioniranje kredita dosad su provedena, zadnji u proljeće ove godine
  • 13.000 zahtjeva za subvenciju odobreno je u ta četiri kruga
  • 1750 djece rođeno je u obiteljima koji koriste ovu mjeru
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 09:05