PROBLEMI 

Struka uputila primjedbe na Prijedlog GUP-a Zagreb

Nije baš sve u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju. Smatraju da taj važni plan treba analizirati neovisna institucija potom ga korigirati te ga nakon toga uputiti na ponovnu javnu raspravu

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ), te pet udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma, dalo je ključne primjedbe na Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba u ponovnoj javnoj raspravi.

Njihove primjedbe odnosile su se na usklađenost nekih prijedloga sa zakonima, uredbama, pravilnicima i planom više razine, te su im bile problematične neke izmjene i dopune pojedinih planskih odredbi.

Dio Prijedloga koji je vezan za prostore Zagrebačkog velesajma i Hipodroma nije izrađen tako da uvaži znanstveno i stručno utvrđene činjenice. Arhitekti smatraju kako je na prostoru Zagrebačkog velesajma potrebno zadržati oznaku mogućnosti izrade gradskog projekta te ga uskladiti kako bi se uklonila mogućnost netransparentnog i nekontroliranog planiranja

NEUVAŽAVANJE ČINJENICA

U primjedbama su zato naveli kako Prijedlog GUP-a nije pripremljen u skladu s Pravilnikom o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova te da, zapravo, nije izrađen tako da se omogući šire sudjelovanje javnosti što je obaveza definirana Zakonom o prostornom uređenju. Zamjeraju mu i to da ne poštuje brojne članke tog zakona.

Problematična je i realizacija Nacionalnog stadiona, okarakteriziranog kao presedan kojim se ponovno pokušava riješiti pitanje stadiona, i to bez ozbiljne stručne studije koja bi definirala potrebe, kapacitet, lokaciju...

Dio Prijedloga koji je vezan za prostore Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, nije izrađen tako da uvaži znanstveno i stručno utvrđene činjenice. Smatraju kako je na prostoru Zagrebačkog velesajma zato potrebno zadržati oznaku mogućnosti izrade gradskog projekta te ga uskladiti kako bi se uklonila mogućnost netransparentnog i od zainteresirane javnosti nekontroliranog planiranja unutar navedenog obuhvata.

Primjedbe se dotiču i projekta realizacije Nacionalnog stadiona, okarakteriziranog kao presedan kojim se ponovno pokušava riješiti pitanje Nacionalnog stadiona i opet bez ozbiljne stručne studije koja bi točno definirala potrebe, kapacitet, lokaciju i u konačnici korisnike tog budućeg glavnog nogometnog stadiona u Gradu Zagrebu, a i šire.

STRUČNA ANALIZA

Zbog svega toga, DAZ i udruženja smatraju da se Prijedlog nakon izrađenih korekcija uputi na drugu ponovnu javnu raspravu. Smatraju kako on, naime, sadrži cijeli niz planskih odredbi koje je potrebno preispitati, prvenstveno njihovu stručnu opravdanost. Smatraju i da se mora napraviti stručna analiza i procjena, koju će napraviti neovisne institucije, te ih, u skladu sa svim zakonskim propisima, prezentirati javnosti.

Foto: Srđan Vrančić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 02:03