POSEBAN IZAZOV

Stara kamena alatnica na litici 300 metara iznad obale u skoro nemogućoj misiji pretvorena je u vikendicu

@hieplerbrunier/

 HIEPLER, BRUNIER,

Stara alatnica postavljena na strmoj padini usred šume na 300 metara iznad zapadne obale jezera Garda, s fantastičnim pogledom, trebala je biti pretvorena u kuću s gostinjskim prostorom. Zatečena tlocrtna površina poremetila je te planove, pa su dodatni prostori morali biti postavljeni u kosinu, ispod zemlje, te stoga sada ne čine dio volumena stare/nove kuće.

­Poseban izazov uključen u prenamjenu dragulja iznad jezera Garda bila je nepristupačnost posjeda i s tim povezan logistički problem transporta svih građevinskih materijala od glavne ceste uz jezero makadamskim cestama i uskim prolazima do gradilišta. (Raspravljalo se čak i o mogućnosti da se sve dopremi helikopterom do 300 metara u kontejneru) – prepričavaju arhitekti iz studija Titus Bernhard Architekten.

Gospodarski olbjekt star preko stotinu godina restauriran je tradicionalnim suhozidima, ali s dvostrukom šupljinom između, i tako je zadržan izrazito grubi, taktilni karakter. Samo nekoliko lokalnih zidara još uvijek vlada ovim tradicionalnim umijećem zidanja kamenih zidova, pri čemu je svaki kamen ručno klesan. Zidovi su postavljeni s otvorenim fugama na licu i mortom na naličju. Ansambl odaje toplu, nježnu, ali rustikalnu atmosferu.

-Za dobivanje građevinske dozvole, susjedne prostorije na padini raspoređene su rudarski/podzemno te se stoga ne pojavljuju kao volumeni. Spektakularni infinity bazen dug 24 metra prati obrise izgrađenog – objašnjavaju arhitekti.

Arhitekti su savršeno uskladili novi i stari dio kuće te dodali bazen koji se nestvarno spaja s nebom i jezerom. Prirodni i lokalni materijali korištenu u tradicionalnom obliku, kako na pročelju i u vanjskom dijelu kuće tako i u unutrašnjosti stvaraju atmosferu koju ju je jako teško nadmašiti. Obnova napravljena s punim poštovanjem stopljena sa suvremenim detaljima donosi prizor vrijedan divljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 12:24