Stara dama postala ljepotica

U posjetu obitelji Okičić u zagrebačkoj Dubravi

Puno i tamno drvo, lamperija, hrpa sitnica, velikih vitrina… Ako nas pitate, riječ je o klasičnoj kući iz nekih prošlih vremena. Upravo u takvoj kući u zagrebačkoj Dubravi odrasla je Dijana Okičić, a onda je s odlaskom starijih generacija došlo vrijeme za novo poglavlje 200 četvornih metara velike kuće.
Prije nekoliko godina svestrana Dijana odlučila je uzeti stvari u svoje ruke i od 70-godišnje starice pokušati napraviti modernu i svijetlu kuću. U tome je itekako uspjela. No, prije same priče o uređenju krenimo s rasporedom. Odmah po ulasku je mali hodnik s ostavom, s lijeve strane u hodniku se nalazi gostinjski WC, u produžetku je dnevni boravak iz kojeg se ulazi u veliku kuhinju s blagovaonicom. Na prvom katu su dvije spavaće sobe, jedna za Dijaninu kćer, a druga za sina, walk in garderoba, vešeraj, kupaonica i WC, dok je na zadnjoj etaži cijeli jedan stan, no on još nije u potpunosti preuređen.
– Cijeli sam život provela u tamnom prostoru i zaista sam htjela to promijeniti. Zato sam se odlučila za bijelu kombinaciju s crnim i crvenim detaljima. Promijenili smo kompletnu stolariju i stavili PVC. U ulaznom hodniku zatekli samo kulir koji je bio u vrlo lošem stanju pa smo ga prebrusili i na njega stavili crno-bijele pločice i slagali ih u obliku romboida – kaže Dijana i dodaje da su i pločice u WC-u za goste također crno-bijele, ali su slagane drugačije. Na zidu u WC-u je mozaik pločica, a osim sanitarija tu su drveni ormarići koji daju toplinu.
U produžetku je dnevni boravak i sa strane kuhinja i blagovaonica. Ono što je znakovito za cijelu kuću jest da je gotovo sav namještaj iz Ikee. Tako je kompletna dnevna soba iz tog dućana, osim ugradbenog ormara koji je rađen po mjeri i u njega je Dijana stavila servise svoje majke stare više od 70 godina.

Građevinski zahvati

No, osim samog preuređenja, radili su se i neki građevinski radovi.
– Na prvoj etaži napravili smo drukčiji raspored prostorija. Dnevna soba je proširena. Nekad je tu bila garaža tako da smo morali napraviti veliku konstrukciju od željeza koja bi bila nosiva, WC je bio na mjestu ostave, a blagovaonica i kuhinja koje su sad jedinstvena prostorija nekad su bile kuhinja i dnevni boravak – priča Dijana.
Poseban detalj, također iz Ikee, jest zavjesa koja na sebi ima srce, a Dijana je kupila iste takve šalice i jastuke. Kako je velika ljubiteljica stripa i pop arta, na zidovima je veliki broj slika s tim motivima, a dio njih su radovi njezine djece u mlađim danima.

Dijana je ljubiteljica stripa i pop arta slika koji su glavni detalji na zidovima

– Ponta je bila ići na svjetlo. Crno-bijelo, a da parket daje toplinu doma. Što se tiče kuhinje, ona je također iz Ikee i super smo zadovoljni njome. Stara je već četiri godine, a nema nikakvih oštećenja – kaže Dijana.
Kuhinja i blagovaonica, dakle, čine jednu veliku prostoriju. Osim kuhinjskih elemenata, tu je veliki šank te stol za blagovanje s crno-bijelim stolcima. Posebna priča u blagovaonici je stari ormar. – Ormar je star 70 godina i ugrađen je u zid. Od oraha je i rađen je valovito. Smatrala sam da je šteta da ga maknemo jer on pokazuje da nismo tu od jučer. Tako da smo njega prelakirali – objašnjava Dijana.

Kulir na starinski način

Iz prizemlja na prvi kat vodi stubište koje također priča svoju priču. Naime, kada su skinuli linoleum, vidjeli su da je ispod kulir, za koji nisu ni znali da postoji.
– Kulir je rađen na starinski način od komada (dakle ne kao pločice pa da se slaže, već u jednom komadu). Kao u starim stubištima. Doveli smo majstora koji je sve prelakirao da se dobije sjaj, jer je bio mat i hrapav – objašnjava simpatična vlasnica.

Gotovo cijeli namještaj u kući je iz Ikee, a šarm daje ugradbeni ormar koji je star čak 70 godina

Hodnici su također ukra-šeni Ikeinim slikama. A stubište vodi na tinejdžerski kat.
– Dječji kat sastoji se od predsoblja, kupaonice, WC-a, walk in garderoba, balkona i dječjih soba i vešeraja. No ono gdje smo dali najviše truda, i čak angažirali arhitekta su dječje kupaonice. Sanitarije su Ideal standard, a pločice su Vogue i bile su dosta skupe, a uvezli smo ih iz Italije jer ih tada nije bilo u ponudi kod nas. Išli smo na varijantu mondrijana: crna linija koja razgraničava plohe boja; crvena, žuta, plava, bijela. To je jedino radio arhitekt. Ista stvar je i u malom WC-u – kaže.

Odlazak preko granice

Kćerkina soba također je većinom iz Ikee. Kći je željela veliki krevet pa su joj kupili francuski ležaj. Zanimljivo je da obje sobe izgledaju kao dnevni boravci jer u djevojačkoj sobi se nalazi sofa na razvlačenje, a u muškoj sobi su stol i dvije fotelje.
– Naš kat, na žalost, još nije došao na red i jedva čekam skinuti lamperiju koje mi je već na vrh glave. Ali i gornji kat će biti iz Ikee koju obožavam. Onda ćemo još nebrojeno puta ići preko granice – smije se Dijana.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 04:02